EDI RAMA ZATVORIO 4.300 KLADIONICA PO ALBANIJI I IZAZVAO OPŠTI HAOS: Jedan kockar u suzama objasnio kroz kakav pakao prolazi! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Stop Drakonski zakon stupio na snagu

EDI RAMA ZATVORIO 4.300 KLADIONICA PO ALBANIJI I IZAZVAO OPŠTI HAOS: Jedan kockar u suzama objasnio kroz kakav pakao prolazi! (VIDEO)

Fudbal -

Od početka 2019. godine zabranjeno je i onlajn kockanje, dok su pooštrena pravila za kazina u blizini škola i u hotelima s pet zvezdica.

Početak nove godine u Albaniji doneo je velike promene jer je stupio na snagu zakon kojim je u potpunosti zabranjeno sportsko klađenje i klađenje preko interneta.

Istovremeno, pooštrena su pravila za kazina u blizini škola, ali i u hotelima s pet zvezdica koji se nalaze u popularnim odmaralištima.

Na svakom ćošku

Ljubav Albanaca prema kockanju prevršila je svaku meru iako je ova bolest zavisnosti podgrevala nasilje, osiromašila brojne porodice i napunila džepove kriminalcima. U zemlji sa 2,8 miliona stanovnika od 1. januara je zatvoreno 4.300 kladionica koje su se nalazile skoro na svakom ćošku.

- U proseku je bila jedna kladionica na oko 650 stanovnika. To je mnogo više nego u drugim zemljama na Balkanu ili u razvijenim evropskim zemljama - kaže ekonomista Klodijan Tomori.

foto: Profimedia

Internet kockanje će preživeti

SELIDBA NA KOSOVO I CRNU GORU

Firme koje su nudile kockanje preko interneta počele su da se sele u Makedoniju, Crnu Goru i na Kosovo i Metohiju još krajem 2018. godine, navodi Artan Šiti, predsednik Federacije kladionica u Albaniji. Premijer Edi Rama tvrdi da novi zakon neće okončati rat protiv kriminalnih grupa.

- Rat će se nastaviti jer kriminalci menjaju strategiju - rekao je on, navodeći da je njegov glavi cilj otpočinjanje pregovora o priključenju EU.

Za žene kao što je Arta (31), majka dvoje dece, ovaj zakon je došao prekasno. Njen suprug se prošlog jula ubio skokom sa zgrade nakon što je izgubio veliku svotu novca kladeći se u polufinalu Mundijala:

- On se kladio na Belgiju, izgubio je, a mi smo dobili bedu - kaže Arta, koja sada živi od državne pomoći od 100 evra mesečno.

Prema studiji Univerziteta u Tirani, tokom 2018. jedan od četiri zavisnika je pokušao samoubistvo, dok se 70 odsto njih žalilo na psihičke probleme i stres.

- Utvrdili smo da je kockanje direktan uzrok rasta nasilja u porodici, zbog čega su brojne porodice upale u veliku krizu - kaže Iris Luarasi, koja vodi liniju za savetovanje žrtava porodičnog nasilja.

Kockanje kao rak

Ilir Mustafa (35) jedan je od više hiljada zavisnika koji pokušava da se izleči. Počeo je da se kladi na sportske rezultate pre dve godine verujući da će se obogatiti.

- U početku je sve bilo u redu. Ali sada je to rak koji me ubija. Izgubio sam život, ženu i ćerku. Ja sam živi mrtvac - kaže Ilir, koji je završio iza rešetaka jer je teško pretukao suprugu kada mu je saopštila da želi razvod.

Prema podacima Vjolce Pustine, advokatice iz Tirane, čak 70 odsto razvoda u prestonici tokom 2018. bilo je povezano s kockanjem.

Ova odluka vlasti u Tirani teško je pogodila jednog kladioničara koji je kroz suze u jednom videu dočarao svoju trenutnu situaciju.

Kurir

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track