DAO GOL I IMPRESIONIRAO EVROPSKOG VELIKANA! PONUDILI MU I UGOVOR: Detalji iz fudbalske karijere Šabana Šaulića za koje niste znali!
Foto: Privatna arhiva/Bata Simić

VOLEO FUDBAL

DAO GOL I IMPRESIONIRAO EVROPSKOG VELIKANA! PONUDILI MU I UGOVOR: Detalji iz fudbalske karijere Šabana Šaulića za koje niste znali!

Fudbal -

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je posle teške saobraćajne nesreće u Nemačkoj, a pored muzike bio je veoma talentovan za sport.

Trenirao je fudbal u šabačkim klubovima Borcu i Mačvi, igrao kratko za loznički Polet, a imao je poziv da pređe u bugarski Levski.

Levski je 26 puta bio prvak države, tri puta učesnik četvrtfinala Kupa pobednika Kupova i dvaput četvrtfinalista Kupa UEFA.

"U školskom dvorištu su uvek bile utakmice. Znaš ono, razred protiv razreda. I onda se... Sećam se, ja sam čak bio selektor za odabir školske reprezentacije (smeh). Posle škole - fakultet. Tu sam i počeo prve pesme da učim. Onda se sećam da me je stric naterao da pevam. Kaže, 'pevaj mi onu od Esme Redžepove, Čaje šukarije'. I šta ću, ja počnem da pevam. Ali, rado bih da eskiviram to, s obzirom da sam voleo fudbal više nego išta na svetu. Možda bih ja njega i nekako eskvirao da on nije ono što jeste, bokser, nokauter", uz smeh je otkrivao Šaban Šaulić u emisiji "Ami G šou".

Potom je obelodanio i kako se je 'okačio kopačke o klin':

"Mi smo imali pevačku reprezentaciju, u kojoj sam ja takođe bio kapiten. Imali smo isto dobar tim, Miša Mijatović, Haris Džinović, pa je bio tu i Miroslav Ilić, Marinko Rokvić, Radiša Urošević... Igrali smo jednom blizu Požarevca, baš fin teren bio, meni halfovi daju loptu, ja iznedem do protivničkog šesnaesterca, jednom, drugi, treći put. I, ne vredi. Pušač sam od kad znam za sebe - ne mogu da dođem do daha. Obično kažem za stadion da je to livada, pa ja preko livade, pod neku česmu. Jedva sam došao sebi. Tad je bilo jasno - ne vredi, ne mogu više. I, onda... eto. Žao mi je", prisećao se Šaulić.

Potom je pokazao sliku iz fudbalskih dana i otkrio vrlo zanimljiv detalj:

"Ja sam igrao za Polet, pa došao ovde za Želju, Železničar. Igrali (protiv Levskog iz Sofije), dobili ih 4:2. Vodili mi 3:0, a ja u prvom minutu dao gol (smeh). Oni nisu znali ko sam. Bila posle večera, pa komentarišu Bugari 'Jao, batko, ko je taj i taj, igra dobro!'. A ja već imao snimljene ploče. 'To je', kažu, 'taj Šaban Šaulić!? Imamo mi njegove ploče, volimo ga, obožavamo!'. I onda dođe taj njihov trener, cela ta ekipa, rukovodioci. Pitaju 'Je l' možeš ti, mislim... da potpišemo ugovor s tobom, da ti pređeš da igraš za Levski?", zaključio je Šaban Šaulić.

Šaban je trenirao i boks pa je bio siguran da će postati fudbaler ili bokser. Međutim, stric Alija je smatrao da više novca može da zaradi kao muzičar. Jednom ga je pozvao da peva u kafani u kojoj se provodio sa društvom. Pošto ga je Šaban smatrao velikim autoritetom, nije se usudio da ga odbije. Otpevao je pesmu "Jablani se povijaju" i napunio kafanu. Nastavio je tu da peva i da dolazi sa drugovima na koktele, nakon čega je otpevao i napisao mnoge od pesama koje će ostati da žive i da se uz njih peva i tuguje.

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track