BOLOVAO JE OD RAKA PLUĆA, ALI SE CIGARETA NIJE ODREKAO DO POSLEDNJEG DAHA! Bio je fudbalski revolucionar, umetnik i BUNTOVNIK kakav se rađa jednom u životu! (VIDEO)
Foto: Profimedia

PRIČA O LETEĆEM HOLANĐANINU

BOLOVAO JE OD RAKA PLUĆA, ALI SE CIGARETA NIJE ODREKAO DO POSLEDNJEG DAHA! Bio je fudbalski revolucionar, umetnik i BUNTOVNIK kakav se rađa jednom u životu! (VIDEO)

Fudbal -

Na današnji dan 1947. godine rođen je jedan od najbojih majstora sa loptom svih vremena - legendarni Holanđanin Johan Krojf.

Krojf je bio istinski umetnik i veliki buntovnik. Ikona holandskog i svetskog fudbala i pravi revolucionar na fudbalskom terenu

Svoju profesionalnu karijeru Krojf je zabočeo sa 16 godina u Ajaksu (1964. godine). Proveo je devet godina u klubu, odigrao 240 utakmica i postigao 190 golova.

foto: Profimedia

Sa sjajnim Krojfom tim iz Amsterdama je osvojio tri vezane titule u Kupu šampiona.

foto: Profimedia

Zlatna generacija Ajaksa bila je i okosnica holandske reprezentacije koja je 1974. godine ispisala najlepše stranice njihovog reprezentativnog fudbala. Na SP u Zapadnoj Nemačkoj Lale su stigle do finala, gde su poražene od domaćina. Najbolji igrač prvenstva bio je upravo Krojf. Nakon prvenstva bio je spreman da se posveti svojoj misiji u Španiji.

foto: Profimedia

Zanimljivo, na narednom Mundijalu nije želeo da igra. Domaćin prvenstva bila je Argentina u kojoj je vladala vojna diktatura, a buntovnik Krojf je svoj izostanak sa tog prvenstva objasnio sledećim rečima: "Kako da igram fudbal na kilometar od zgrade u kojoj muče ljude?"

U Španiji je vladala Frankova desnica i Real je bio maksimalno povlašćen. Najveći ceh plaćali su Atletik Bilbao i Barselona. 1973. godine Krojf se ozbiljno posvađao sa upravom Ajaksa, koja je htela da ga proda Realu, pa je otišao kod svog bivšeg mentora Rinusa Mihelsa, koji je vodio Barselonu.

foto: Profimedia

Navijače Barse je odmah kupio rečima "Ne mogu da igram za klub koji predvodi Franko" i jasno pokazao šta misli o španskom diktatoru. Nije mu smetalo što je Barselona u donjem delu tabele.

U sezoni 1973/1974 predvodio je Barselonu do pobede od 5:0 u Kataloniji, a narod je izašao na ulice da slavi.

"Njujork Tajms" je tada objavio da je Krojf za 90 minuta uradio više za Kataloniju nego svi političari koji su decenijama pokušavali. Klub je serijom od 17 vezanih trijumfa došao do prve titule šampiona Španije još od 1960. godine.

Barsa je sa Krojfom dobila novi identitet, dobili su brzinu, fleksibilnost, delovali su nepobedivo... Njegova drskost i samopouzdanje na terenu i van njega ulivali su hrabrost.

foto: Profimedia

4. maja 1988. godine uprava Barselone na mesto trenera umesto Luisa Aragonesa postavlja Krojfa i tako pravi najbolji mogući potez. Mnogi smatraju da je Krojfov tim bio ultimativni "drim tim" Barselone.

Usledila je fudbalska revolucija. 1992. godine Barsa osvaja titulu prvaka Evrope, a za Krojfa su govorili da je jedan od najboljih trenera u istoriji.

Njegov pad počeo je 1994. godine ubedljivim porazom u finalu Kupa šampiona od Milana 4:0.

foto: Profimedia

STRASTVENI PUŠAČ

Još od tinejdžerskih dana bio je strastveni konzument cigareta. To je dosta uticalo na njegovo zdravlje. Dobio je rak pluća. Bio je optimista, dugo se borio sa opakom bolešću, ali je 2016. godine izgubio bitku.

NAJBOLJE IZJAVE LETEĆEG HOLANĐANINA

“Zašto ne bismo mogli pobediti skuplji tim? Ja nikad nisam video torba puna para da postiže gol”.

“Kvalitet bez rezultata je bezmislen. Rezultat bez kvaliteta je dosadan”.

“Ja sam bivši igrač, bivši tehnički direktor, bivši trener, bivši menadžer i bivši počasni predsednik. Odlična lista koja jasno pokazuje da svemu dolazi kraj”.

“Ako počnem da trčim malo pre drugih, onda delujem brži”.

“Ima samo jedna lopta na terenu, zato je vi morate imati kod sebe”.

Kurir sport/Fosmedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track