VALTER ZENGA ZA KURIR: Vreme je da golman bude najbolji fudbaler Evrope!
Foto: Privatna Arhiva

Počelo je glasanje za Fudbalera godine u Evropi

VALTER ZENGA ZA KURIR: Vreme je da golman bude najbolji fudbaler Evrope!

Fudbal -

Počelo je glasanje za Fudbalera godine u Evropi, priznanje koje se od 2011. godine tradicionalno dodeljuje u Monte Karlu tokom ceremonije žreba za Ligu šampiona, gde će Kurir imati ekskluzivnog izveštača.

U anketi glasaju novinari (po jedan iz svake zemlje članice UEFA) i treneri svih 80 klubova koji su prethodne sezone učestvovali u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope. Članovi žirija imaju pravo da glasaju za trojicu kandidata (po sistemu 5/3/1 poen) i u obzir dolaze fudbaleri svih nacionalnosti koji su u proteklih godinu dana branili boje klubova sa evropskog kontinenta.

Za razliku od prethodnih izbora kada je pobednik mogao da se nasluti i pre početka glasanja, sada je situacija totalno neizvesna. Jasno je samo da će trofej dobiti novog vlasnika, jer zbog očajne sezone na klupskom, reprezentativnom i individualnom planu, hrvatski as Luka Modrić nema ni teoretske šanse da uđe u užu konkurenciju.

foto: Profimedia

Logično je da fudbaleri Liverpula budu među najozbiljnijim kandidatima za pobedu, naročito oni koji su trofeju u Ligi šampiona i drugom mestu u Premijer ligi dodali i trijumf na Kupu Amerike. Drugim rečima, fantastični golman Alison Beker ima puno pravo da se nada mestu među trojicom finalista, što bi mu obezbedilo prisustvo na glamuroznoj svečanosti 28. avgusta u velelepnom Grimaldi forumu.

- Mislim da Alison ima sve argumente na svojoj strani. Možda je kucnuo čas da 56 godina nakon Lava Jašina najprestižnija individualna priznanja FIFA i UEFA završe u naručju nekog čuvara mreže - rekao je za Kurir legendarni golman Intera i reprezentacije Italije Valter Zenga, koji je tri puta u karijeri proglašavan za najboljeg golmana sveta u izboru Međunarodnog instituta za istoriju i statistiku.

foto: Starsport©

Svakako da će brazilski reprezentativac imati vrlo jakog konkurenta u klupskom drugu Virdžilu van Dajku, koji je besprekorno komandovao odbranom Liverpula na svim frontovima i apsolutno opravdao rekordnu sumu novca koja je uložena u njegov transfer iz Sautemptona.

Posle dužeg vremena Ronaldo i Mesi u drugom planu

U godini kada se slavi pola veka od stupanja ljudske noge na Mesec bilo bi neozbiljno da otpišemo one koji su sa neke druge planete sišli na Zemlju i udostojili nas fudbalske čarolije. Mesi je još jednom pokidao u Ligi šampiona, ali će ga "black-out" na Enfildu i nastavak prokletstva u dresu Argentine verovatno koštati novog pokušaja da se izjednači s Ronaldom. Portugalac je rekorder po broju UEFA priznanja za najboljeg igrača, a način na koji je doveo svoju reprezentaciju do trofeja u Ligi nacija garantuje mu dovoljan broj glasova da se nađe bar u konkurenciji za najviši plasman. Ne treba zaboraviti ni fenomenalnog Edena Azara, koji je plesao pod vođstvom Mauricija Sarija i praktično sam obezbedio Čelziju još jedan evropski trofej. Ipak, realnije je očekivati da se belgijski genije domogne priznanja za najboljeg igrača Lige Evrope (isti žiri, iste propozicije), a da naredne sezone (preciznije, narednih sezona) u dresu Real Madrida zagospodari scenom i i postane redovni posetilac glamuroznih festivala u Cirihu (Zlatna lopta) i Monte Karlu (UEFA najbolji igrač).

foto: AP

U susret izboru 29. avgusta

SPECIJALNO ZA KURIR: Pričaće velikani svetskog fudbala

Prema propozicijama UEFA i nemačkog časopisa Kiker, koji organizuju glasanje za Fudbalera godine u Evropi, članovima žirija nije dozvoljeno da se pre završne svečanosti u Monte Karlu javno izjašnjavaju o svojim kandidatima. Tek 29. avgusta, kada se bude proglasio pobednik, saznaćete kako su svoje poene raspodelili trener Crvene zvezde Vladan Milojević i novinar Monda Nebojša Petrović.

Zahvaljujući saradnji s novinarskim članom žirija, Kurir će ove godine imati pravo na ekskluzivne snimke iz Monte Karla i na izjavu pobednika.

foto: Privatna Arhiva

Nebojša Petrović novinarstvom se bavi više od 20 godina. Autor je i voditelj emisije "Total Sočer" na SOS kanalu, koja se bavi strucnom analizom utakmica domaćeg prvenstva i komentarisanjem aktueknih fudbalskih događaja. Od 1998. godine redovni izveštač sa svih utakmica reprezentacije Srbije u zemlji i inostranstvu. Član UEFA žirija koji svake godine na gala svečanosti u Monte Karlu, glasanjem uivo, bira najboljeg fudbalera u Evropi. Idejni tvorac nagrade "Zlatne rukavice", koja se po završetku svake polusezone dodeljuje najboljem golmanu Superlige Srbije. Rođen 1977. godine, živi i radi u Beogradu.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track