SRBIJA IMA VOZAČA ZA FORMULU 1!!! Andrej Dobrota krupnim koracima gazi ka "najvećem cirkusu na svetu"
Foto: Privatna Arhiva

novi luis hamilton

SRBIJA IMA VOZAČA ZA FORMULU 1!!! Andrej Dobrota krupnim koracima gazi ka "najvećem cirkusu na svetu"

Ostali sportovi -

Dečak koji je sa devet godina ušao u istoriju karting sporta u Srbiji kao najmlađi prvak uspešno se takmiči u šampionatu Evrope, gde je na prvom mestu

Andrej Dobrota najmlađi je šampion Srbije u kartingu. Sa samo devet godina ovaj dečak je ušao u istoriju automobilskog sporta osvajanjem titule u prvenstvu Srbije.

Od 2018. godine mali Andrej se takmiči u Centralnoevropskom prvenstvu i već u prvoj, debitantskoj sezoni osvojio je neverovatno treće mesto u generalnom plasmanu. Ove godine bori se za šampionsku titulu, a za narednu sezonu sa svojim timom planira proboj u Svetski šampionat.

foto: Privatna arhiva

U evropskom prvenstvu u kartingu takmiči se 36 vozača iz 14 zemalja. Ozbiljna je konkurencija, posebno zato što neke od zemalja, poput Slovenije, koriste brojnost da timskim vožnjama dođu do trofeja.

- Andrej je posle trijumfa u Austriji uspeo da se probije na prvo mesto. Želimo da ostanemo na liderskoj poziciji - počeo je razgovor za Kurir Zlatko Dobrota, Andrejev otac.

Dobrota je bio najbolji u Srbiji sa devet godina i tako postao najmlađi šampion u kartingu u istoriji ovog sporta u Srbiji.

foto: Privatna arhiva

- Kada je Andrej osvojio sve što je mogao osvojiti u Srbiji, rešili smo da krenemo dalje. Stigli smo do prvenstva Evrope, a krajnji cilj nam je Svetski šampionat. Ali o tome ćemo razmišljati sledeće godine.

Andrej obožava i Formulu 1, kad god su trke, prati najbolje svetske vozače.

- Andrej najviše voli Luisa Hamiltona! A kako i ne bi kad ga je konkurencija prozvala "srpski Hamilton". Najviše zbog toga što izgledom podseća na Engleza, a i drzak je na stazi. Nikoga se ne plaši, ulazi u duele i nije mlakonja - objasnio je Zlatko Dobrota.

Rođen u Beogradu

Roditelji izbegli u "Oluji", svake godine u Dalmaciji

foto: Privatna Arhiva

Andreja Dobrotu karakterišu čvrst karakter i velika upornost. Iako je rođen u Beogradu, pravi je Dinarac i Dalmatinac. Porodica mu potiče iz Biovičinog Sela u Dalmaciji, u blizini Knina. - Došli smo u Srbiju posle "Oluje". Međutim, posećujemo zavičaj. Svakog Petrovdana, 12. jula, u porodičnoj smo kući u Biovičinom Selu. Pečemo jagnje, okupi se porodica - otkriva Zlatko Dobrota.

Skup sport

Trka košta od 2.500 do 3.000 evra

Najveći problem za Andreja Dobrotu su finansije. - Karting je skup sport, a mi smo novčano zatvorili prvih nekoliko trka. Samo jedna trka košta između 2.500 i 3.000 evra. Oni koji imaju novac, nedelju dana voze na stazi, vežbaju i dobro je upoznaju, dok mi ostali dođemo za vikend i tek tu se susrećemo sa svim tajnama piste. Ali ne očajavamo, borimo se. Dobili smo pomoć od Sportskog saveza Srbije, čekamo i na novac od Grada Beograda - istakao je Andrejev otac.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto: Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja