SJAJNI MITROVIĆ PRODUŽIO NADU ORLOVIMA: Srbija se kockala, ali pobedila Litvaniju i ostala u igri za plasman na Evropsko prvenstvo (KURIR TV)
Foto: Starsport

ODLUKA U NOVEMBRU

SJAJNI MITROVIĆ PRODUŽIO NADU ORLOVIMA: Srbija se kockala, ali pobedila Litvaniju i ostala u igri za plasman na Evropsko prvenstvo (KURIR TV)

Fudbal -

Reprezentacija Srbije golovima Aleksandra Mitrovića pobedila je Litvaniju u Viljnusu 2:1, čime je zadržala nadu da kroz kvalifikacije može do Evropskog prvenstva.

Od specijalnog izveštača Kurira iz Viljnusa Miloša Bjelinića!

S obzirom na to da je istovremeno Ukrajina u Kijevu savladala Portugal 2:1, "orlovi" i dalje imaju šansu da se domognu drugog mesta u Grupi B i plasmana na EVRO 2020.

Ukrajinci su overili plasman na kontinentalni šampionat, nalaze se na prvom mestu sa 16 bodova iz šest mečeva, dok sa utakmicom manje Portugal ima 11 bodova, a Srbija deset.

Da bi "orlovi" izbegli odlazak u baraž u martu sledeće godine, moraju da dobiju poslednja dva meča u Grupi B, oba kao domaćini, protiv Luksemburga i Ukrajine, a da pritom Portugal ne savlada ili Litvaniju kod kuće ili Luksemburg u gostima. Teško, ali ne i nemoguće.

Izabranici Ljubiše Tumbakovića su opravdali ulogu favorita u Viljnusu, ali su se kockali i uprkos vođstvu od 2:0 umalo ispustili pobedu.

"Orlovi" su od starta bili bolji rival, što se i očekivali, ali domaćin nije bio bezopasan.

Naša reprezentacija je konačno slomila otpor Litvanaca u uvodu drugog poluvremena pogocima Aleksandra Mitrovića u kratkom razmaku - u 49. i 53. minutu. U oba slučaja asistent je bio Adem Ljajić.

Imali su gosti nedugo zatim šansu da uvećaju prednost, ali je udarac Nemanje Radonjića zaustavio golman Černiauskas.

A onda je usledio neobjašnjiv pad u igri srpskog tima...

Litvanci su to iskoristili u 79. minutu prvim golom Kazlauskasa u dresu nacionalnog tima.

A kada je u 88. minutu Mitrović propustio šansu da upiše het-trik, domaćin je to mogao da kazni pet minuta kasnije, kada se zatresla mreža gola Marka Dmitrovića, ali srećom po "orlove", sa spoljnje strane.

Na kraju, Srbija je i dalje u igri za drugo mesto! Navijaćemo 14. novembra za "orlove" i Litvance, a tri dana kasnije ponovo za Srbiju, ali i Luksemburg.

Kao što je Tumbaković izjavio uoči meča u Viljnusu:

"Čuda se događaju, a mi moramo da uradimo što je do nas"!

1 / 18 Foto: Starsport

TOK MEČA:

KRAJ - 1:2!

90+3. minut - Velika šansa za Litvaniju! Domaćin pogađa spoljni deo mreže.

88. minut - Velika šansa za Mitrovića! Radonjić je odlično centrirao, Mitrović šutirao glavom, ali pravo u golmana Černiauskasa.

85. minut - Ljajić je napustio igru, ušao je Gudelj.

81. minut - Žuti karton za Ljajića zbog prekršaja.

79. minut - 1:2! Kazlauskas pose samo sedam minuta u igri postiže gol i unosi neizvesnost u završnicu. Prošao je po levoj strani i gađao i pogodio bliži ugao Dmitrovićevog gola. Kazlauskas je ovo prvenac u dresu reprezentacije.

72. minut - Lukić je zamenio Milivojevića.

69. minut - Šansa za Srbiju! Sevnula je kontra "orlova", Radonjić je iskoristio brzinu, pretrčao čuvara, uleteo u kazneni prostor i šutirao, ali je golman Černiauskas bio siguran.

53. minut - GOOOOOOL! Novi gol Mitrovića, na sličan način kao prvi. Podsetimo, litvanski prevodilac na zvaničnoj konferenciji za ovaj meč predstavio je Mitrovića kao Mitrovičijusa!

49. minut - GOOOOOOL! Mitrović pogađa na asistenciju Ljajića koji je probio po desnoj strani i centrirao srpskom špicu kome nije bilo teško da pogodi!

46. minut - Počeo je drugi deo igre!

PRVO POLUVREME:

45. minut - Probala je Srbija ponovo posle kornera, najviši smo bili u skoku, ali lopta opet ide preko prečke. Sudija je svirao kraj prvog poluvremena!

44. minut - Probao je Kolarov iz daljine, ali golman Litvanije ponovo je odbranio. Bio je malo nesiguran, ali bezopasno za domaćina.

Navijači Srbije i Rusije navijaju zajedno, sa tribina se može čuti - Kosovo je Srbija!

35. minut - Posle greške odbrane Orlova probao je napadač Litvanije iz daljine šutem, ali Dmitrović je bio na mestu. Samo nekoliko sekundi kasnije nova prilika za napadača Litvanije posle centaršuta, probao je glavom Matuklevicius, ali lopta ide pored leve stative gola Srbije!

29. minut - Nova odlična prilika za Srbiju! Probao je Mitrović glavom posle centaršuta Milenkovića, ali je ponovo na mestu bio golman domaćina koji je sprečio vođstvo Srbije.

18. minut - Probao je Kolarov iz prekida sa desne strane iskosa, ali pogodio je samo spoljni deo mreže!

15. minut - Probali su Litvanci iz kontre, ali nisu uspeli da upute šut. Delolvalo je veoma opasno, naši fudbaleri su se previše opustili.

4. minut - Sjajna prilika za Srbiju. Lopta se odbila do Radonjića koji je izbio sam ispred golmana domaćina koji je izašao kao pobednik. Probao je u nastavku akcije Kostić, ali je pogodio Radonića koji je bio na zemlji.

foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić

3. minut - Probio je Radonjić, ubacio u peterac za MItrovića, ali na vreme je reagovala odbrana domaćina.

1. minut - Utakmica je počela! Poslušajte intoniranje nacionalne himne u srcu Litvanije.

Na tribinama su zastave Srbije i Rusije. Nekoliko navijača naše reprezentacije došlo je na meču, a zajedno sa njima navijaju i Rusi.

foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić
foto: Kurir Sport/Miloš Bjelinić

SASTAVI:

LITVANIJA (4-3-2-1): Černiauskas, Klimavičijus, Baravakjas, Girdvainis, Mikoliunas, Šimkus, Vorobjovas, Golubickas, Lasickas, Verbickas, Matulevičijus.

SRBIJA (4-2-3-1): Dmitrović, Miletić, Milenković, Kolarov, Mladenović, N. Maksimović, Milivojević, Radonjić, Kostić, Ljajić, Mitrović

foto: Printscreen
foto: Printscreen

Meč je na programu od 20.45!

Fudbaleri Srbije i Litvanije već su odigrali tri meča samo u posednje dve godine. Orlovi su slavili u sva tri okršaja, dva puta sa 4:1 i jednom minimalnim rezultatom. Dva meča odigrana su u okviru Lige nacija, a jedan u okviru kvalifikacija za EP!

Orlovi su trenutno tek treći u grupi sa samo 7 bodova iz 5 utakmica, dok su Litvanci poslednji sa samo jednim osvojenim bodom.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track