SRBIJA NE MOŽE BEZ FUDBALERA BUNTOVNIKA I SUJETNIH SELEKTORA: Luka Jović poslednji u nizu
Foto: EPA

DOKLE VIŠE

SRBIJA NE MOŽE BEZ FUDBALERA BUNTOVNIKA I SUJETNIH SELEKTORA: Luka Jović poslednji u nizu

Fudbal -

Nepotrebna zla krv: Reprezentacija Srbije od samostalnosti suočava se sa svađama između trenera i fudbalera, koje utiču na rezultat i plasman na velikim takmičenjima

Srpska fudbalska reprezentacija ne može bez nemira i skandala. Svedoci smo da je svaki selektor nacionalnog tima imao problema sa makar jednim igračem. Poslednja dešavanja na relaciji Ljubiša Tumbaković - Luka Jović podstakla su nas da vas podsetimo na sukobe u poslednjih 13 godina, otkada Srbija igra kao samostalna država.

Suma sumarum - zle krvi nije bilo samo kod Havijera Klementea, Vladimira Petrovića Pižona i Dika Advokata, međutim, reprezentacija pod njihovim vođstvom nije imala ni rezultatskog uspeha.

RADOVAN ĆURČIĆ

Omalovažavanje: Dušan Tadić

Selektor je izostavio Tadića sa prijateljskih mečeva protiv Poljske i Estonije 2016, rekavši da je pod zastavu zvao „sve ono najbolje što Srbija ima“. To je razljutilo Tadića, koji je Ćurčića optužio da ga javno omalovažava i ponižava, tj. nazvao ga je „trenerom nedoraslom poslu“ i „čovekom koji se plaši svoje senke“.

foto: Profimedia, Dado Đilas

SLAVOLJUB MUSLIN

Afera SMS: Sergej Milinković-Savić

Već na prvih nekoliko treninga videlo se da Sergej nema mesta kod Muslina. Njih dvojica su razgovarali i Muslin mu je rekao da ga „ne vidi u startnih 11“, jer na njegovom mestu briljira Dušan Tadić. Fudbaler više nije pozivan, ali je igrao fantastično za Lacio. Muslin nije želeo da podlegne pritiscima i povede Sergeja u Rusiju, pa je smenjen.

foto: Dado Đilas

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ

Vaspitne mere: Luka Jović

Očekivalo se da će mladi napadač igrati kod novog selektora, ali sem ulazaka na kašičiću, nekoliko minuta pre kraja, nije dobio šansu. Nezadovoljstvo je kulminiralo protiv Portugala, kada je ušao u 89. minutu. Tada je preko ljudi iz FSS poručio selektoru da je povređen. Tumbaković je shvatio poruku i više nije zvao Jovića. Ostaje pitanje hoće li se između njih dvojice situacija popraviti u novembru. Kako sada stoje stvari, Jović neće dobiti poziv za mečeve protiv Luksemburga i Ukrajine.

SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Afera „himna“ - Adem Ljajić

Prvi problemi nastali su zbog pevanja himne „Bože pravde“, na čemu je insistirao Mihajlović. Svi reprezentativci su potpisali taj kodeks, odnosno Sporazum o ponašanju, a onda se Adem Ljajić oglušio o ono na šta je pristao. Miha nije hteo da odustane od svojih principa, pa je Ljajić 2012. ispraćen iz reprezentacije.

foto: EPA

Ko je veća zvezda BANE IVANOVIĆ I ALEKSANDAR KOLAROV

Posle poraza od Belgije (0:3) u Beogradu pale su teške reči između Mihajlovića, sa jedne, i Ivanovića i Kolarova, s druge strane. Selektor je zamerio igračima da izigravaju zvezde i ne poštuju svoje zadatke u defanzivi. Odgovorio mu je Ivanović, koji je izostavljen sa utakmice protiv Makedonije, dok je Kolarov igrao, ali noseći dres sa brojem 3.

KAO DVA OVNA NA BRVNU NEMANJA MATIĆ

Srpsko inaćenje sa obe strane. Miha je ušao i u konflikt sa Nemanjom Matićem, koji je bio razočaran reputacijom kod selektora, iako je igrao sezonu života u Benfiki. Matić je odbio da igra kod Mihajlovića. Sukob je trajao nekoliko meseci, a onda se Matić vratio u reprezentaciju 2013, posle jedne večere sa Mihom u Lisabonu.

MLADEN KRSTAJIĆ

UZIMANJE TRAKE - BRANISLAV IVANOVIĆ

foto: Dado Đilas

Prvo što je Krstajić uradio kada je seo na mesto selektora bilo je da uzme traku Banetu Ivanović, a potom i da ga izbriše sa spiska putnika za SP. Verovao je da ga javnost neće osuditi, ali kada se to desilo, Ivanovića je ipak poveo na Mundijal. Ivanović nije produbljivao sukob, ali posle Rusije nije pozivan u državni tim.

OPTUŽBE ZA PUČ - LUKA MILIVOJEVIĆ

Posle poraza od Švajcarske Milivojević je ispred igrača zamerio Krstajiću na pogrešnim odlukama u odlučujućem meču. Ovaj ga je preko pomoćnika Obradovića optužio za puč u reprezentaciji i sklonio iz ekipe. Posle je Krstajić pokušao sve da izgladi, išao je Luki na noge u London, ali fudbaler nije želeo da pređe preko laži izrečenih na njegov račun.

PRECRTAN PRED SP - MATIJA NASTASIĆ

Pred odlazaka na Mundijal Krstajić je izjavio da je Nastasić povređen i da je to jedini razlog što ga ne vodi u Rusiju. Posle toga u javnost je izašao Nastasić rekavši da je zdrav, te da selektor ne govori istinu i da više nikada neće igrati za reprezentaciju Srbije dok je vodi čovek poput Mladena Krstajića.

ŽRTVENI JARAC: MIJAT GAĆINOVIĆ

Bio je jedan od ključnih igrača kod Slavoljuba Muslina, a onda ga je Mladen Krstajić žrtvovao pred put na SP. Javnost nije mogla da veruje da se selektor tako lako odrekao Gaćinovića, jer je bilo izvesno da će zbog sjajne sezone u Ajntrahtu i odličnih partija za Srbiju biti učesnik Mundijala. Bilo je tu i bacanja kopački u svlačionici. Svega.

BRISANJE SA SPISKA: NIKOLA MAKSIMOVIĆ

Krstajić je definitivno čovek koji se posvađao sa najviše igrača u reprezentaciju. Za njegovog mandata iz nacionalnog tima izostavljen je i Nikola Maksimović, iako je bio standardan u Torinu, a kasnije i Napoliju kod Karla Anćelotija. Najskuplji srpski defanzivac nije bio učesnik Svetskog prvenstva u Rusiji prošle godine, a spekulisalo se da je to zbog menadžera koji ga zastupa.

Kurir.rs / Aleksandar Radonić

Foto: EPA, Starsport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track