NEVEROVATNO! ALBANCI SE ŽALE NA RASIZAM: Kazniće Čehe zbog KOSOVO JE SRBIJA!
Foto: Printscreen

CIRKUS

NEVEROVATNO! ALBANCI SE ŽALE NA RASIZAM: Kazniće Čehe zbog KOSOVO JE SRBIJA!

Fudbal -

Navijači domaćih u meču protiv tzv. države Kosovo u više navrata isticali zastave podrške srpskoj pokrajini, gosti ih prijavili UEFA

Ekipa takozvane države Kosovo i njeni navijači prošli su u češkom Plzenju kao bosi po trnju.

Njihov tim doživeo je poraz (2:1) na terenu, a pristalice su se na svakom koraku suočavale s prezirom ili otvorenim neprijateljstvom prosrpski orijentisanih domaćih navijača. Česi su naoštreni dočekali Albance na Dosan areni, pa su odmah po intoniranju himne takozvane države razvili srpske zastave uz skandiranje „Kosovo je Srbija“. Tokom meča se ova scena više puta ponavljala, a fudbaleri iz Prištine su u tome videli rasizam! Epilog svega biće najverovatnije kazna UEFA.

- Insistirao sam kod sudije Đanluke Rokija da obrati pažnju na rasističke povike. Rekao mi je da ne razume šta skandiraju, na šta sam uzvratio da ja razumem. Pričali smo na italijanskom i rekao mi je da će prekinuti sledeći put, ali nije to učinio - rekao je Amir Rahmani, igrač Kjeva.

foto: EPA

Ispovest golmana Arijaneta Murića je bila posebno zanimljiva, jer u jednoj izjavi daje kontradiktorne informacije:

- Češki navijači su me rasistički vređali. Nisam čuo ništa što su rekli, reagovao sam kao profesionalac.

Na nekoliko mesta morala je da interveniše i policija zbog napada ekstremnih čeških grupa, mada su lokalni mediji izveštavali da su i gosti, njih oko 600, tražili povod za kavgu. Uvertira za poslednje sukobe odigrala se pre dva meseca u Prištini, kad su Albanci povredili nekoliko Čeha u uličnom napadu, da bi atmosferu dodatno podgrejala Tačijeva policija, koja je gostima navodno zaplenila na desetine srpskih zastava, transparente, kao i jedan dron, pripremljen za nošenje srpske zastave tokom meča.

Optužba

TELEGRAFI: LAŽNI NOVINARI IZ PRIŠTINE

Kosovska Gazeta Blic najavila je kaznu za Čehe od UEFA jer su nakon pobede Plzenja obukli majice s mapom celovite Srbije. List ističe da je to bila „sramna“ akcija budući da su Česi dočekani na najbolji mogući način u Prištini, prilikom prvog duela u septembru.

Telegrafi piše da su se u novinarskoj loži šetali nepoznati likovi sa akreditacijama koje je savez iz Prištine prijavio kao novinare, a i pojedine karte imale su isto poreklo i preprodavale su se Albancima za 500 evra na ulici.

Hrvati večeras (20.45) imaju priliku da overe plasman na Evropsko prvenstvo. U goste im stiže Slovačka, reprezentacija koju su pobedili kao gosti, a večeras je kvota na keca 1,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Hrvatska - Slovačka.

Kurir / Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track