RADI KAO ŠOFER DA BI PREŽIVEO, A NEKADA JE HARAO FUDBALSKIM TERENIMA: Danas se niko ne seća da je bio fudbaler
Foto: EPA

NA DANAŠNJI DAN

RADI KAO ŠOFER DA BI PREŽIVEO, A NEKADA JE HARAO FUDBALSKIM TERENIMA: Danas se niko ne seća da je bio fudbaler

Fudbal -

Na današnji dan 1975. godine rođen je rumunski fudbaler Dumitru Mitu.

Mitu je rođen u Bukureštu ali je odrastao u obližnjem selu Dobroieštiju gde je otac radio kao krčmar a majka kao prodavačica u kiosku. Fudbal je počeo da igra šest godina u omladinskom pogonu kluba Faur Bukurešt sa periferije glavnog rumunskog grada. Kasnije je igrao i za juniore i prvi tim Faura.

Kao senior, Mitu je jednu sezonu nastupao za Faur iz Bukurešta koji je tada bio u rumunskoj drugoj ligi, a 1992. godine potpisao je za Steauu. U konkurenciji odličnih fudbalera mladi Mitu nije mogao da igra u prvoj postavi pa je prosleđen u Farul Konstantu.

Novi Mituov klub postao je UTA Arad koji je tada bio drugoligaš te imao ambiciju da se plasira u prvu ligu. Dumitru Mitu je 1995. godine sa klubom potpisao jednogodišnji ugovor vredan 10.000 američkih dolara. Posle jedne sezone u UTA Aradu, dolazi do iznenađujućeg preokreta u njegovoj karijeri.

foto: EPA

Kako je njegov klub tada učestvovao na jednom turniru u Temišvaru na kojem je gostovao i Osijek, a čelnici hrvatskog kluba zapazili su njegov raskošan talenat.

Tada je ekipa za koju je Mitu igrao osvojila turnir, a mladi Rumun je postigao tri gola na dve utakmice.

Dumitru Mitu je za Osijek nastupao šest godina, a u 160 prvenstvenih nastupa postigao 26 golova. U sezoni 1998/99 sa Osijekom je osvojio hrvatski kup.

Posle toga, Mitu 2002. prelazi u Dinamo Zagreb sa kojim u dve sezone osvaja po jedno prvenstvo (2003.) i Kup (2004.) te dva Superkupa (2002. i 2003.).

Mitu onda prelazi u grčki Panatinaikos u kojem je malo igrao. Zbog toga je u drugoj polovini 2005. godine bio na pozajmici u Rijeci s kojom je tada osvojio hrvatski kup. Sezonu 200./06 Mitu provodi igrajući ponovo u zagrebačkom Dinamu sa kojim je osvojio svou drugu titulu šampiona države.

Posle toga usledio je Mituov konačan odlazak iz Hrvatske i povratak u domovinu gde sa Klužom potpisuje ugovor od 70.000 dolara po sezoni. Za klub je odigrao samo 12 utakmica i postigao jedan gol zbog čega ga Kluž šalje na pozajmicu u Unireu i odlučuje da raskine ugovor sa njim.

Kao slobodan igrač, Mitu je trenirao Aradi, a pred kraj karijere kratko je igrao u Kini u klubovima Đingdao Zhongneng i Čangčun Jatai. Poslednju profesionalnu sezonu u karijeri (2008/09) Mitu je proveo igrajući za Arad.

foto: EPA/LOUISA GOULIAMAKI

Dumitru Mitu osim rumunskog ima i hrvatsko državljanstvo koje je stekao 2003. godine posle sedam godina igranja u Hrvatskoj. Razlog zbog čega je zatražio državljanstvo je mogućnost igranja u hrvatskoj reprezentaciji budući da ga je tadašnji selektor Oto Barić spominjao kao potencijalnog reprezentativca.

Na kraju, Mitu nije igrao ni za rumunsku, ni za hrvatsku reprezentaciju.

DANAS ŠOFERIRA

"Radim kao vozač u firmi svog prijatelja. Vozim sve što treba, ponekad i hitnu pomoć na utakmicama jednog ženskog kluba", otkrio je nedavno Mitu za hrvatske medije.

(Kurir sport)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track