KO JE BIO BOŽA DUNSTER: Jedini je tukao Brazil, doneo nam treće mesto u Montevideu, a evo čime se bavio van fudbala
Foto: Printscreen

kakva priča

KO JE BIO BOŽA DUNSTER: Jedini je tukao Brazil, doneo nam treće mesto u Montevideu, a evo čime se bavio van fudbala

Fudbal -

Priča o trećem mestu fudbalske reprezentacije Jugoslavije na prvom Svetsko prvenstvu 1930, godine ovekovečena u knjizi Vladimira Stankovića Montevideo Bog te video, kasnije ekranizovana u film i seriju, sa svakom repreizom stiče sve više poštovalaca i onih koji bi da saznaju sudbinu tima, koji je do velikog uspeha predvodio selektor Boško Simonović.

Popularni Boža Dunster koga u filmovima i seriji Dragana Bjelogrlića tumači Nebojša Cile Ilić, nije međutim bio golubar. Voleo je fotografiju, po zanimanju je bio arhitekta ali se nikada nije bavio tim poslom već je čitav život posvetio fudbalu.

Bio je golman, i čuvao je mrežu Srpskog mača a kasnije i BSК-a. Tokom igračke karijere postao je i fudbalski sudija. Postao je prvi srpski sudija koji je vodio međunarodnu utakmicu. Bilo je to 1923. godine kada je u Bukureštu sudio utakmicu između Bukurešta i BSК-a. Prestao je da sudi zbog preloma noge koji je doživeo na sankanju.

U BSК-u je bio na raznim funkcijama od 1919, a potom je 21. marta 1930. na prvoj sednici novoizabranog upravnog odbora Jugoslovenskog nogometnog saveza izabran za saveznog kapitena Izabrao je tim koji je učestvovao na Svetskom prvenstvu 1930. u Montevideu i stigao do polufinala.

Prvi put je reprezentaciju predvodio sa klupe 13. aprila 1930. u utakmici Balkanskog kupa protiv Bugarske (6-1) u Beogradu. Poslednji put je sedeo na klupi reprezentacije 3. jula 1932. takođe u utakmici Balkanskog kupa protiv Rumunije (3-1) u Beogradu.

Ukupno je bio selektor reprezentacije na 30 utakmica. U pet navrata je bio selektor Jugoslavije, a pored igara na Svetskom prvenstvu 1930. godine, ostala je zapamćena utakmica u kojoj je Jugoslavija pod njegovim vođstvom nanela Brazilu jedan od najtežih poraza u istoriji i pobedila sa 8:4,tako da je Boško Simonović kao selektor Jugoslavije ostvario, dosad, dve jedinstvene pobede nad reprezentacijom Brazila u istoriji domaćeg fudbala.

Bavio se i novinarstvom, radio je kao urednik lista „Sportist“, a bio je i osnivač „Sportskog dnevnika“, prvog dnevnog sportskog lista u Jugoslaviji.

Malo je poznato da se Boško zapravo prezivao Simunović, a ne Simonović. Upisan je u protokol krštenih kao Simunović, međutim ostalo mu je prezime Simonović.

Umro je u Beogradu u 67. godini.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track