BARSIN REKORD ZA GINISA SE RUŠIO, A ONDA JE DOŠAO ANTARA: Otkrio INIJESTU, našao ĆAVIJA! REMEK-DELO VELIKOG TRENERA!
Foto: Starsport©

PROMENIO ISTORIJU FUDBALA

BARSIN REKORD ZA GINISA SE RUŠIO, A ONDA JE DOŠAO ANTARA: Otkrio INIJESTU, našao ĆAVIJA! REMEK-DELO VELIKOG TRENERA!

Fudbal -

Radomir Antić proslavljeni srpski trener, preminuo je posle kraće bolesti u Madridu u 71. godini života.

Popularni "Antara" ušao je u istoriji kao jedini je čovjek koji je s klupe vodio sva tri španska velikana, a najviše je vezan za Atletiko s kojim je 1996. ispisao zlatne stranice kluba, osvojivši senzacionalnu duplu krunu.

Iako će ga fudbalski svet prvenstveno pamtiti po sjajnoj epizodi u Atletiku, on je jako bitna figura i u Barseloninoj istoriji.

Za klub je u kratkom periodu uradio dve stvari na kojima će mu zauvek biti zahvalni.

Pomogao joj je očuvati jedinstveni rekord u fudbalskim almanasima, a pritom je i postavio konture tima koji će uskoro zavladati Španijom i Evropom, a reprezentacija ove zemlje i svetom.

foto: Profimedia

Antić je na klupu Barse stigao u januaru 2003. godine.

Nasledio je Luisa Van Gala sa kojim je Barselona nakon 20 odigranih kola zauzimala 15. mesto na tabeli sa samo šest pobeda i 23 boda, što je bio najlošiji start katalonskog tima u poslednjih 30 godina.

Antić je malo trebalo da promeni stvari i napravi tim..

Prvi je dao pravu šansu mladićima poput Viktora Valdeza i Andresa Inijeste, dok je do tada prosečnog Ćavija rasteretio velikih defanzivnih dužnosti kojima ga je Van Gal gušio u igri.

Sva tri igrača postala su ključne karike ekipe u narednoj deceniji najuspešnijoj u istoriji kluba, a o tome kavi su igrači postali Ćavi i Inijesta , suvišno je i pričati.

foto: Profimedia

Za razliku od tvrdoglavog Van Gala koji je insistirao na komplikovanim taktičkim zadacima, Antić je igračima pružio puno više slobode.

On je stvorio kičmu tima kojoj je dolazak Ronaldinja iduće sezone bio završni deo mozaika za velike rezultate i trofeje ispred njih, koje je ostvario njegov naslednik Frank Rajkard , a potom i Pep Gvardiola. Barselona je u preostalih 18 kola osvojila čak 32 boda, što joj je bilo dovoljno da stigne do šeste pozicije.

Time je osigurala nastup u Kupu UEFA i tako sačuvala jedinstveni rekord.

Naime, Barselona je jedini klub koji je od početka odigravanja evropskih takmičenja, odnosno sezone 1955./56., kada se odigrao prvi Kup šampiona i Kup sajamskih gradova, baš svake sezone nastupila barem u jednom od evropskih takmičenja, Kupu/Ligi šampiona, Kupu UEFA-e, Kupu pobednika kupova ili Kupu sajamskih gradova. Ni Real Madrid, Liverpool, Juventus, Bajern i ostali velikani evropskog fudbala ne mogu se pohvaliti takvim dostignućem. Radomir Antić u Barceloni je bio vrlo kratko, svega šest meseci, ali je ostavio veliki trag.

Klub i navijači, kao i ostali ljubitelji fudbala u Španiji, u Madridu i Barseloni pogotovo sigurno ga neće zaboraviti.

Kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track