LAKI JE GENIJE: Milijan iz Valjeva može nešto što ne može niko na svetu! VIDEO
Foto: Rina

Svaka čast!

LAKI JE GENIJE: Milijan iz Valjeva može nešto što ne može niko na svetu! VIDEO

Fudbal -

Valjevo - Neko pamti imena gradova, neko matematičke formule, ali Milijan Perišić zvani Laki iz valjevskog sela Sušica, ima sasvim nesvakidašnje pamćenje, jer u njegovoj glavi nalazi se na hiljade imena popularnih fudbalera, kao i prve postavke brojnih svetskih reprezentacija.

"Za mnoge je fudbal glavna sporedna stvar na svetu, i meni je opsesija, ali na malo drugačiji način. Od mladosti pamtim imena igrača, ali ne samo prezimena već puna. Lako je sa ovim našim fudbalerima, ali problem je bio zapamtiti sve te strane fudbalere. Nakon četiri decenije, mogu reći da je u mojoj glavi prava mala enciklopedija, pa ako vas zanima ko je igrao u reprezentaciji Velsa 1976. godine, odgovor ćete pronaći na mojoj adresi", kaže kroz osmeh ovaj Valjevac za RINU.

Sedamdesetih godina prošlog veka je bilo teško prikupljati informacije kada nije bilo interneta i modernih tehnologoija kao danas. Milijan je podatke pronalazio u emisijama, časopisima, novinama kao i satelitskim putem.

"Za svo to vreme ja sam uspeo da pribeležim ne samo u mojoj enciklopediji već i memoriji na stotitine reprezentacija tog doba kao i njihove prve postave. Sa najvećom ljubavlju sećam se reprezentacije moje mladosti, dok je postojala SFRJ, to su bile prave zvezde: Marić, Bogićević, Krivokuća, Katalinski, Oblak, Buljan, Petković, Bajić, Aćimović i naravno Džajić", rekao je Milijan.

Odlično se seća kada je u prijateljskom meču protiv Engleske postignut jedan od najlepših golova tog vremena 1974 godine, a strelac je bio igrač Hrvatskog Hajduka Brane Oblak. A u sivim ćelijama još uvek čuva najduže ime jednog fudbalera, to je bio Brazilac Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, koji je boje svoje zemlje branio osamdesetih godina.

Pored ovog svog nesvakidašnjeg hobija, Milijan je odabrao životni poziv kao radijski voditelj i tonac na lokalnim stanicama, a bavi se i prikupljanje humoristično-satirične krađe sa kojom je išao na razna takmičenja.

Rina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track