ODBILI SU MU ZAHTEV ZA POVIŠICU, A ON IH JE NAJSTRAŠNIJE PROKLEO: Orlovi punih 58 godina pate od GUTMANOVOG PROKLETSTVA
Foto: Profimedia

NAJPOZNATIJE PRAZNOVERJE U SVETU FUDBALA

ODBILI SU MU ZAHTEV ZA POVIŠICU, A ON IH JE NAJSTRAŠNIJE PROKLEO: Orlovi punih 58 godina pate od GUTMANOVOG PROKLETSTVA

Fudbal -

"U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej", navodno je 1962. godine rekao mađarski trener Bela Gutman rukovodstvu kluba iz Lisabona kada je odbijen njegov zahtev za povišicu.

"Gutmanovo prokletstvo" je definitivno najpoznatije praznoverje u svetu fudbala. Naime, legendarni trener Benfike Bela Gutman nezadovoljan tretmanom u klubu nakon dva osvojena trofeja Kupa šampiona, prokleo je Benfiku.

Mađarski Jevrej Bela Gutman jedan je od navećih fudbalskih stručnjaka ikada. Trener koji je otkrio portugalsku fudbalsku legendu Euzebija, osvojio je sa Benfikom dve vezane titule prvaka Evrope (1961. i 1962. protiv Barselone i Reala). Nakon osvajanja drugog Kupa šampiona, Gutman od čelnika kluba zatražio skromno povećanje plate, međutim, predsednik kluba ga je drsko odbio. Razočarani Gutman je tada izgovorio rečenicu koja još uvek odzvanja u lisabonskom klubu: "U narednih 100 godina Benfika neće osvojiti evropski trofej", bacio je kletvu legendarni Mađar i otišao iz kluba.

U portugalskom klubu tada nisu ozbiljno shvatili Gutmanove reči. Imali su sjajnu generaciju fudbalera koju je predvodio Euzebio i mislili su da njihovoj dominaciji nema kraja. Međutim, naredne dve sezone poraženi su u finalu od Milana i Intera, a onda je 1968. usledio novi poraz u finalu od Mančester junajteda.

Tada se proširila priča o kletvi i ušao je strah u kosti navijača lisbonskog giganta.

Od kobne 1962. godine Benfika je izgubila čak osam finala. Od toga pet finala Kupa šampiona ('63., '64., '68., '88. i '90.), jedan Kup UEFA ('83.) i dva finala Lige Evrope (2013. i 2014.).

foto: Printskrin

Legendarni mađarski stručnjak preminuo je 1981. godine i sahranjen je na jevrejskom groblju u Beču. Tokom godina to jevrejsko groblje postalo je pravo hodočašće navijača Benfike.

1990. godine finale Kupa šampiona igralo se upravo u Beču. Tada je čuveni Euzebio otišao na grob Gutmana i molio za oproštaj - ali rezultata nije bilo.

Jednom je klub iz Lisabona "pokopao" Bane Ivanović, koji je 2013. godine doneo Čelsiju Ligu Evrope golom u 93. minutu. Godinu dana kasnije Benfika je posle izvođenja penala izgubila od Sevilje.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track