UTAKMICA U SENCI ZAKULISANIH RADNJI: Tuđman nije uspeo u nameri da SPREČI ovaj MEČ i dobije POLITIČKE POENE! VIDEO
Foto: Printskrin

SEĆANJA NA DEVEDESETE

UTAKMICA U SENCI ZAKULISANIH RADNJI: Tuđman nije uspeo u nameri da SPREČI ovaj MEČ i dobije POLITIČKE POENE! VIDEO

Fudbal -

U Sarajevu je 6. novembra 1996P godine odigrana prijateljska utakmica između Bosne i Hercegovine i Italije.

Uvertira za ovu utakmicu bila je više nego interesantna.

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine osnovan je 1992. godine, a drugu utakmicu na domaćem terenu te selekcije, pratile su brojne kontroverze

Prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman, po svaku cenu je želeo da spreči odigravanje ove fudbalske utakmice zbog političkih poena.

Meč je dogovoren iz trećeg pokušaja, jer su prema tvrdnjama predsednika Fudbalskog saveza BiH Jusuf Pušina, ”političke igre i podmetanja iz susedne Hrvatske” prethodna dva stopirala.

"Prilikom jednog od brojnih susreta sa Matareseom u Rimu zamolio sam ga za uslugu. Pitao je, šta želiš? Rekao sam mu da reprezentacija Italije gostuje u Sarajevu i odigra utakmicu sa BiH. Gledao me malo začuđeno, a kada sam ponovio šta želim, rekao je" naravno, samo termin utakmice da nađemo, prisećao se Pušina, a preneo "penal.ba".

Međutim, tada se pojavila ideja da prijateljsku utakmicu odigraju Hrvatska i BiH pod sloganom ”pomirenja i mira”, na čijem odigravanju je insistirao Franjo Tuđman, tadašnji predsednik Hrvatske

"Kada se saznalo da će Italija gostovati u martu u Sarajevu počele su da se događaju neke stvari koje nemaju dodirnih tačaka sa sportom. Umešala se politika naših komšija iz Hrvatske. Čuli su da sam dogovorio gostovanje Italije, da bi oni izašli sa ponudom da tada igramo utakmicu ‘za mir i pomirenje’ sa njima u Zagrebu.” Dobili smo ponudu direktno od Franje Tuđmana. Obavili smo nekoliko telefonskih razgovora i usaglasili se da igramo u martu na stadionu "Maksmir" u Zagrebu, a da meč sa Italijom prolongiramo, sa čim se složio i Matarese, jer je i on smatrao da je pomirenje u našem regionu tada bitnije

foto: Profimedia

Do realizacije meča na "Maksimiru" ipak nije došlo, jer je Tuđman imao poseban zahtev.

"Hteo je da naša reprezentacija nastupi u belim majicama bez državnih obeležja, odnosno da samo na majicama piše BiH, rekao je Pušina, te dodao da su iz BiH poslali zahtev da njihov tim igra u plavim majicama.

Međutim Tuđman nije odustajao

- Potom su nam ponudili da igramo u maju na ‘Maksimiru’ i da pristaju da BiH nastupi pod međunarodno priznatom zastavom sa ljiljanima i u dresovima sa svim našim obeležjima. Opet smo u dogovoru sa prijateljima Italijanima odložili njihovo gostovanje u Sarajevu. Dva, tri dana pre dogovorenog meča u Zagrebu, koji je već bio reklamiran i predstavljen i od strane FIFA i UEFA kao utakmica mira i pomirenja, iz Zagreba opet počinju ružni tonovi. Govorili su da ne možemo da igramo na "Maksimiru", već u Vinkovcima, Zadru, Bjelovaru.

Iz BiH su inistirali da se meč isključivo odigra u Zagrebu

- Insistirao sam da to bude Zagreb i oni su na kraju pristali, ali da igramo na stadionu u Kranjčevićevoj. Odbio sam ponudu, pa nazvao Matarese koji mi je tada rekao "Italija 6. novembra 1996. gostuje u Sarajevu", rekao je Pušina.

Na kraju bosanshocercegovačka selekcija odigrala je utakmicu s "azurima" i uspela da pobedi rezultatom 2:1,

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track