ZBOG SMRTI SUPRUGE SE ODREKAO BOGA! Hteo da napusti fudbal, a onda pokorio Evropu! Neverovatna priča o ČELIČNOM TULIPANU
Foto: Profimedia

PUKOVNIK

ZBOG SMRTI SUPRUGE SE ODREKAO BOGA! Hteo da napusti fudbal, a onda pokorio Evropu! Neverovatna priča o ČELIČNOM TULIPANU

Fudbal -

Proteklog vikenda holandski fudbalski gigant Ajaks proslavio je tačno četvrt veka od najvećeg uspeha u svojoj istoriji. Popularni Kopljanici su 1995. godine osvojili domaći šampionat i Ligu šampiona bez poraza i još uvek su jedini klub na Starom kontinentu kome je to pošlo za rukom.

Tvorac ovog neverovatnog uspeha holandskog tima je genijalni trener Luj van Gal, koji je sa grupom golobradih mladića tih godina dominirao evropskim fudbalom. Sredinom osamdesetih godina Ajaks je bio u samom vrhu evropskog fudbala.

foto: Profimedia

Sjajna generacija koju je prdvodio proslavljeni Johan Krojf 1986. godine osvojila je Kup pobednika kupova, a u tim iz Amsterdama tada su predvodili velikani poput Franka Rajkarda, Denisa Berkampa i Marka van Bastena. Mnogi su smatrali da je nemoguće ponoviti uspehe koje je sa ovom generacijom ostvario sjajni Krojf, međutim, dolaskom "čeličnog" holanđanina Luja van Gala na mesto trenera počinje novo zlatno doba ovog slavnog kluba.

foto: Profimedia

Popularni Kopljanici su dominirali evropskim fudbalom početkom devedesetih. U sezoni 1991/1992 osvojili su Kup UEFA i postali tek drugi tim u istoriji fudbala koji je uspeo da osvoji sva tri međunarodna takmičenja. Tri godine zaredom Ajaks je superiorno osvajao domaći šampionat i postao jedini tim u istoriji Eredivizije koji je sezonu okončao bez poraza.

Malo je poznato da je jedan od najvećih fudbalskih genija u istoriji ove igre samo godinu dana pre nego što je Ajaks pokorio Evropu praktično doneo odluku da zauvek napusti fudbal. Doživeo je porodičnu tragediju koja ga je potpuno uništila. Te 1994. godine Van Gal se zbog smrti supruge odrekao Boga. Njegova velika ljubav, Fernanda Obes, umrla je od raka i njena smrt ga je potpuno razorila.

"Taj bog nije poštovao ljudsko biće i patnju moje supruge. Ne želim da imam ništa s Bogom koji dopušta da ljudi toliko pate", izjavio je tada Van Gal.

Prestao je da veruje u Boga, iako je vaspitan u strogom katoličkom duhu. Van Gal je imao samo 18 godina kada je upoznao voljenu Fernandu Obes. Zaniljivo, upoznali su se u crkvi, u omladinskoj katoličkoj grupi. Ona je imala samo 16 godina. Zaljubili su se na prvi pogled, a tri godine kasnije rešili su da se venčaju. Van Gal je redovno išao na mise, bio je izuzetno prvržen crkvi, posebno od momenta kada je u njoj upoznao Fernandu. Imali su veoma srećan brak, međutim, 1994. godine ceo svet im se srušio. Lekari su Fernandi dijagnostifikovali rak jetre i pankreasa. Iako je Luj imao pristup najboljim doktorima i hirurzima, jednostavno joj nije bilo pomoći. Bio je to poslednji put kada je Luj van Gal plakao.

Nakon njene smrti bio je potpuno slomljen i besan. Odmah je podneo ostavku na mestu trenera voljenog kluba, iako je bio na dobrom putu da Kopljanicima donese titulu prvaka. Odlučio je da napusti fudbal i kako bi se brinuo o ćerkama Brendi i Renati. Na sreću, one su ga ubedile da ne odustaje. One su mu bile velika podrška i u periodu dok se njihova majka borila za život.

Nekoliko meseci nakon neprihvaćene ostavke uspeo je da osvoji duplu krunu, a u sezoni 1994/95 bez poraza osvaja domaće prvenstvo i Ligu šampiona. Kopljanici su u velikom finalu te 1995. godine golom Patrika Klajverta srušili moćni Milan.

Tih godina na stadionu De Mer igrao se ubedljivo najbolji fudbal u Evropi. Van Gal je lansirao u orbitu fudbalske znalce poput Patrika Klajverta i Klarensa Sedorfa, a uspeh koji je napravio sa ovim timom posebno dobija na značaju kada se uzme u obzir da su glavnu ulogu imali igrači koji su bili mlađi od 25 godina.

foto: Profimedia

Vremenom je postao otporan na sve verbalne udarce, kritike, uvrede. Postao je neko ko neće posustati kako bi ostvario svoj cilj, niti pokleknuti pred nečijim mišljenjem jer je bio uveren da sam najbolje zna. Tako je i dobio čuveni nadimak "Čelični tulipan." Bio je poznat po svom nabusitom stavu prema novinarima, a njegove konferencije za medije nikada nisu bile dosadne.

Nakon Ajaksa sa klupe je predvodio Barselonu, reprezentaciju Holandije, AZ Alkmar, Bajern iz Minhena i Mančester junajted. Sjajni 69-godišnji stručnjak trenutno uživa u zasluženoj penziji sa novom suprugom Trus, sa kojom se venčao 2008. godine. Pre godinu dana objavio je da definitivno završava trenersku karijeru jer želi da se posveti porodici.

"Došlo je vreme da supruga počne da živi sa mnom. Obećao sam joj da ću sa fudbalom završiti kada budem napunio 55 godina, a sada ih imam 67. Dakle, vreme je da joj ispunim obećanje", rekao je tada Van Gal.

foto: Profimedia

Kurir spor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track