IZDAJICA SVIH IZDAJICA! TAJNA SLUŽBA mu život pretvorila u PAKAO, a njegova MISTERIOZNA SMRT i dalje intrigira javnost!
Foto: Profimedia

bekenbauer sa istoka

IZDAJICA SVIH IZDAJICA! TAJNA SLUŽBA mu život pretvorila u PAKAO, a njegova MISTERIOZNA SMRT i dalje intrigira javnost!

Fudbal -

Bio je jedan od najboljih, zvali su ga "Bekenbauer sa istoka", pred njim je bila sjajna karijera ... Ali on je odlučio da pobegne...

Bilo je to 1979. godine, podigli su Berlinski zid i započeo je Hladni rat. Pokušali su da iskoriste fudbal kako bi bar malo otopili ledene odnose između dve Nemačke, pa je organizovan prijateljski susret između Dinama iz Berlina i Kajzerslauterna.

foto: Profimedia

Reprezentativac Nemačke Demokratske Republike (DDR), talentovani Luc Eingedorf nakon ove utakmice napravio je potez koji mu je u potpunosti promenio život. Odlučio je da pobegne u tadašnju Saveznu Republiku Nemačku. Kući je ostavio suprugu i ćerku, nadajući se da će i one napustiti DDR.

Njegov beg bio je velika sramota za Štazi (istočnonemačku tajnu službu). Šef Štazi-ja Erih Milke bio je toliko besan da je fudbaler odmah proglašen neprijateljem režima i postao je prioritetna meta.

foto: Profimedia

Štazi se potrudio da mu odmah zagorča život. Komunistički aparat je uspeo da natera njegovu suprugu da se uda za drugogo muškarca, agenta Štazi-ja.

Eingedorf je bio izdajica svih izdajica. među tri miliona ljudi koji su pobegli iz DDR-a na Zapad između 1949 1989. godine bilo je oko 600 vrhunskih sportista. Luc je odigrao 100 ligaških utakmica za BFC Dinamo, klub iza kog je stajao Milke.

Dok je uživao u svom novom životu u kapitalizmu davao je intervjue ispred Berlinskog zida što je dodatno razbesnelo Štazi.

foto: Profimedia

Pošto je od UEFA dobio suspenziju, godinu dana je čekao da zaigra fudbal. 1980. je istrčao na teren u dresu Kajzerslauterna. Međutim, opterećen brojnim problemima sa strane nikada više nije bio na svom prepoznatljivom nivou iz Dinama.

Nekoliko dana pred smrt rekao je:

"Mislim da je izazov da igram u Bundesligi, koja je mnogo bolja od Prve lige DDR, bio toliko veliki da sam odlučio da mu se odazovem".

Misteriozna smrt

Njegova smrt konstatovana je 7. marta 1983. godine i još uvek je aktuelna tema u Nemačkoj.

Dva dana ranije u 22 časa popio je pivo sa instruktorom letenja Manfedom Milerom u Braunšvajgu, gde je nastupao za Ajntraht. Samo sat vremena kasnije njegov automobil je udario u drvo, a zabeleženo je da je u krvi imao 2.2 promila alkohola. Lekari su se dva dana borili za njegov život, ali nisu uspeli da ga spasu. Bilo je čudno što je sahranjen bez obdukcije. Prema saznanjima do kojih se došlo 2003, nakon pregleda arhiva Štazi-ja, vozilo u kom su bili agenti te službe uzrokovalo je da 26-godišnji fudbaler izgubi kontrolu i udari u drvo.

foto: Profimedia

Više svedoka tvrdilo je da je fudbaler popio samo jedno pivo, i da je trezan napustio kafanu. U katima Štazija pronađeni su i nagoveštaji da je bio otrovan, a najviše sumnji izazvale su činjenice da je imao povišen nivo alkohola u krvi.

foto: Profimedia

Lokomotiva Marka Nikolića, ljubimca Grobara, nanizala je tri remija i dozvolila CSKA da joj se približi na četiiri bod ai ugrozi joj mesto koje void u Ligu šampiona. Zato danas (15.30) mora da savlada Ufu, a kec je 1,57, dok je kombinazzija 1&0-2 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Lokomotiva – Ufa.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track