Najnovije vesti

SEĆATE SE SLUČAJA KOJI JE POTRESAO FUDBALSKU SRBIJU? Danas bi sve bilo drugačije! Krkić može da iskoristi REVOLUCIJU
Foto: Profimedia

velika promena

SEĆATE SE SLUČAJA KOJI JE POTRESAO FUDBALSKU SRBIJU? Danas bi sve bilo drugačije! Krkić može da iskoristi REVOLUCIJU

Fudbal

Međunarodna kuća fudbala (FIFA), potvrdila je odluku po kojoj će fudbaleri moći da promene reprezentaciju za koju nastupaju.

Naravno, da bi igračima to bilo dozvoljeno, moraće da budu ispunjeni određeni kriterijumi:

Za reprezentaciju za koju nastupaju nisu odigrali više od tri utakmice.

U vreme nastupa u tim utakmicama nisu bili stariji od 21 godine.

Nisu nastupili na svetskom prvenstvu ili na prvenstvu neke od konfederacija (Euro, Kopa Amerika, Afrički kup nacija...)

Ukoliko je od poslednjeg nastupa u reprezentaciji prošlo najmanje tri godine.

Ukoliko su u vreme dok su nastupali za sadašnju reprezentaciju imali državljanstvo države za koju žele nastupati.

FIFA je objavila da igrač može da se vrati nastupima za staru reprezentaciju u slučaju da za novu nije odigrao nijedan meč.

Promenjen je i kriterijum prema kome igrači mogu da promene državljanstvo ukoliko nisu igrali za matičnu zemlju. Ukoliko se igrač preseli u novu državu pre 10. godine, onda mora imati prebivalište najmanje tri godine.

Ukoliko se preselio između 10. i 18. godine mora da živi u novoj zemlji najmanje pet godina pre nego što ispuni kriterijum za dodelu pasoša.

Do promena je došlo zbog igrača Barselone Munira El Hadadija koji je želeo da nastupa za Maroko na Svetskom prvenstvu u Rusiji, to mu nije bilo omogućeno jer je 2014. upisao jedan nastup za Španiju, u tom duelu odigrao je 13 minuta.

Fudbaler se žalio Sudu za sportsku arbitražu (CAS) koji je presudio protiv njega, ali novom odlukom FIFA ispunjava uslove da igra za Maroko jer je od njegovog podslednjeg nastupa za Španiju prošlo tri godine.

Šta to znači u praksi? Srpski fudbal pamti priču o Bojanu Krkiću. Tada veliki talenat Barselonine škole, najpre je u kvalifikacionom duelu sa Jermenijom odigrao poslednjih 25 minuta za Španiju, a zatim je postojala želja da promeni fudbalsko državljanstvo i zaigra za Srbiju.

Od danas a pošto je od tog meča ne da je prošlo tri godine već čak 12 on bi mogao da zaigra za Srbiju. Krkić je imao manje od 21 godine kada je nosio dres Španije (Bojan je rođen 28. avgusta 1990. godine) i nije nastupao ni na jednom velikom takmičenju za "crvenu furiju".

Veljko Paunović debitovao je u Engleskoj pobedom, njegov Reding savladao je Derbi kao gost, a danas (16.00) igra kod kuće protiv Barnslija i kvota na keca je 2,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Reding - Barnsli.

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...