TUGA 9 GODINA DUGA! Ubistvo navijača Partizana koje je potreslo celu Srbiju! Smrt Ivana Perovića obavijena velom tajne i dan danas
Foto: Starsport, Privatna Arhiva

misterija

TUGA 9 GODINA DUGA! Ubistvo navijača Partizana koje je potreslo celu Srbiju! Smrt Ivana Perovića obavijena velom tajne i dan danas

Fudbal -

Na današnji dan pre tačno 9 godina ubijen je veliki navijač Partizana i po rečima mnogih dečko za primer, Ivan Perović.

Njegovo ime čuje se i danas sa tribina na svakoj utakmici Partizana, bez obzira pod kojom zastavom ili na kojoj strani stadiona bili simpatizeri crno-bele boje.

Nisu ga zaboravili ni posle 9 godina, a tuga je ostala ista kao i prvog gana - poruke su koje možemo videti svake godine na današnji dan širom prestonice i društvenih mreža. Nekoliko murala i grafita sa likom ovog bivšeg simpatizera ''Zabranjeni'' ukrasilo je Beograd, a jedan se posebno izdvojio i ukrasio stadion Partizana.

foto: Printscreen

Ipak, ono što je ostala misterija i devet godina od ovog svirepog ubistva jeste ko stoji iza svega?

Perović je ubijen 22. oktobra 2011. u pucnjavi na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Ulice narodnih heroja na Novom Beogradu, a njegov vršnjak Đorđe S. je ranjen kad je na njih pucano iz automobila BMW u pokretu u kom je bio Krasić sa još dvojicom saučesnika. Prema pisanju medija, Krasić je nakon ubistva pobegao iz zemlje, a uhapšen je u belgijskom Briselu u junu 2012.

Krasić je najpre pred Višim sudom u Beogradu oslobođen krivice za Perovićevo ubistvo, ali je nakon žalbe tužilaštva Apelacioni sud preinačio tu presudu i osudio ga na 15 godina zatvora.

S obzirom na to da je osuđujuća presuda doneta u drugom stepenu, Krasić je imao pravo žalbe trećem stepenu u okviru istog Apelacionog suda. Žalba mu je usvojena i predmet je vraćen sudijama iz drugog stepena Apelacinog suda na novo odlučivanje, koje je rezultiralo novom kaznom od 14 godina zatvora.

- I na ovu presudu Krasić ima pravo žalbe trećem stepenu Apelacionog suda, čija će odluka biti konačna - pojasnila je tada za Kurir Mirjana Piljić iz Apelacionog suda.

foto: Printscreen YouTube

A, onda dolazi do novog preokreta.

Navijaču Partizana i članu navijačke grupe Alkatraz, Milanu Krasiću (31), odlukom trećestepenog veća Apelacionog suda u Beogradu ukinuta je presuda za ubistvo Ivana Perovića i on je pravosnažno oslobođen zbog nedostatka dokaza.

U obrazloženju oslobađajuće presude, koja je tada objavljena na sajtu suda, ističe se da je "svaka sumnja da je Krasić izvršio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu ostala na nivou indicija".

- Veće Apelacionog suda u Beogradu, koje je odlučivalo u trećem stepenu, je, nakon održanog pretresa, 20. marta 2019. godine donelo presudu Kž3 22/18 kojom je preinačilo drugostepenu presudu i okrivljenog Milana Krasića oslobodilo od optužbe da je izvršio krivično delo teško ubistvo, u saizvršilaštvu, iz člana 114, stav 1, tačka 3. KZ - navodi se na sajtu Apelacionog suda.

U presudi se dalje opisuje optužba na račun Krasića i NN lica koji su optuženi za saučesništvo u ubistvu Ivana Perovića i ranjavanju Đorđa Stanojevića.

- Optužnicom Višeg javnog tužioca u Beogradu okr. Milanu Krasiću je stavljeno na teret da je 22. oktobra 2011. godine u Beogradu, po prethodnom dogovoru zajedno sa NN licima, lišio života Ivana Perovića i doveo u opasnost život Đorđa Stanojevića, tako što je iz automobila kojim je upravljalo NN lice, kroz suvozačev otvoren prozor najpre upitao oštećene koji su se tu nalazili, zajedno sa D.R. i J.K, „Šta radite?“, nakon čega se potom otvorilo i zadnje staklo prozora iza suvozača, gde su sedela dva NN lica, nakon čega se okr. Krasić sa mesta suvozača i NN lice koje se nalazilo na sedištu iza njega, otvorili vatru iz NN vatrenih oružja i ispalili više projektila, kojom prilikom su pogođeni Ivan Perović i Đorđe Stanojević, koji su zadobili povrede, i to Ivan Perović tešku i po život opasnu povredu, koja se i pored brze i adekvatne hiruške intevencije završila smrtnim ishodom na Urgentnom centru, dok je oštećeni Đorđe Stanojević zadobio prostrelinu leve potkolenice sa ulaznom ranom sa zadnje spoljašnje i izalaznom sa zadnje unutrašnje strane i donje trećine potkolenice - navodi se na sajtu Apelacionog suda, gde je zatim obrazložena odluka trećeg stepena.

- Veće koje je odlučivalo u trećem stepenu ne prihvata zaključak drugostepenog suda, već nalazi da nema dokaza da je između okrivljenih postojao raniji dogovor, jer u tom slučaju svako od njih je trebalo da ima određenu ulogu i radnju kojom bi doprineo izvršenju krivičnog dela, a jedino što je utvrđeno je da se okrivljeni sa suvozačevog sedišta obratio oštećenima rečima „Šta radite?“, a što ne može biti doprinos izvršenju krivičnog dela.

- Nelogično je da ako je postojao plan, da se okrivljeni obratio navedenim rečima njima četvorici i da on od svih u kolima sam sebe izlaže mogućem prepoznavanju od strane svedoka i oštećenih jer su svi oni bili u neposrednoj blizini kola sa druge strane. U toku postupka je i iz iskaza svedoka dokazano da Krasić nikada ranije nije imao sukobe sa njima, niti se poznavao sa njima, a posebno se te večeri nije sukobljavao sa njima.

- Takođe, svedoci su naveli da nisu primetili da ih je neko pratio kad su izašli iz kafane. Ovo posebno jer je drugostepenom presudom potvrđena oslobađajuća presuda prvostepenog suda u odnosu na okrivljenog Marka Isakovića i Vladimira Maljkovića, pa samim tim nivo sumnje u odnosu na okrivljenog Krasića i postojanje dogovora između okrivljenih je, po oceni veća koje je odlučivalo u trećem stepenu, smanjen, pri čemu ni iz iskaza saslušanih svedoka i veštaka pred drugostepenim sudom nisu potvrđene činjenice za koje je ovaj okrivljeni optužen, a nema drugih dokaza da se okrivljeni Krasić prethodno dogovorio sa NN licima da izvrše krivično delo teško ubistvo.

- Dakle, svaka sumnja da je okr. Krasić izvršio krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu je ostala na nivou indicija, a kako sud donosi presudu samo na osnovu činjenica u čiju je izvesnost uveren, to je veće Apelacionog suda koje je odlučivalo u trećem stepenu primenom načela in dubio pro reo, okrivljenog oslobodilo od optužbe za izvršenje ovog krivičnog dela - zaključuje se u presudi Apelacionog suda.

foto: Facebook

Za delo saučesništva u ubistvu Perovića optužen je i Marko Isaković, a koji je samo dan nakon ovog kobnog zločina pobegao na Kosovo i Metohiju. Međutim, srpska policija je tražila od bezbednosnih struktura na KIM da ga uhapse, kao i njegove pomagače, što je došlo do Isakovića koji je brzo reagovao. Prebacio se tada u Crnu Goru gde mu se gubi svaki trag.

Prema nezvaničnim informacijama, Isaković je bio blizak barskom klanu, koji je i pomogao u njegovom skrivanju. U bekstvu je bio sve do januara 2014. godine, kada je oslobođen optužbi. Sud je zaključio da nije bilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Dugo se nije Isaković pojavljivao u javnosti, sve do oktobra 2018. godine kada je na njega pucano iz vatrenog oružja na Zvezdari. Nepoznati napadači pucali su tada na njega, a sumnja se da su ga neposredno pre toga pretukli ciglama.

- Tako ranjen i krvav, uspeo je da pobegne u obližnju Ulicu Marka Oreškovića, gde je ušao u svoj automobil i odvezao se u bolnicu na Zvezdari, koja se nalazi u blizini mesta obračuna - navodi izvor iz istrage i dodaje da je ranjeni, navodno, bio u društvu ženske osobe, koja je tada policiji ispričala šta se dogodilo.

Isaković, kako se nezvanično saznaje, nije želeo da sarađuje s policijom, niti da otkrije da li sumnja ko bi mogao da ga napadne.

Od tada Isakoviću se ponovo gubi svaki trag, a prema poslednjim nezvaničnim informacijama on je pre nekoliko dana ponovo napustio zemlju nakon pokušaja ubistva Aleksandra Šarca u TC Ušću, u samom centru Beograda.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track