PREMINUO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC BIVŠE JUGOSLAVIJE: Jedan od najboljih napadača sa ovih prostora, STRAH I TREPET ZA GOLMANE
Foto: Pritnscreen

IN MEMORIAM

PREMINUO LEGENDARNI REPREZENTATIVAC BIVŠE JUGOSLAVIJE: Jedan od najboljih napadača sa ovih prostora, STRAH I TREPET ZA GOLMANE

Fudbal -

Tužne vesti stižu iz Hrvatske...

Legendarni reprezentativac Jugoslavije i proslavljeni kapiten Dinama iz Zagreba, Slaven Zambata, preminuo je u 80. godini života. Dinamo je potvrdio tužnu vest.

"S velikom tugom i bolom u srcu javljamo da nas je u četvrtak, 29. oktobra, rano ujutro zauvek napustio naš proslavljeni fudbaler, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata. Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za fudbalske gurmane i sladokusce, kapiten proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem septembra je obeležio svoj 80. rođendan, a duže od šest decenija je bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo. Termin ispraćaja biće saopšteno, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboko saučešće porodici i prijateljima našeg Slavena", objavili su iz Dinama.

Zambata je rođen u Sinju i karijeru je započeo u lokalnom Junaku, odakle je prešao u Dinamo. Za Modre je odigrao 251 utakmicu i postigao 156 golova i osmi je najbolji strelac u istoriji hrvatskog kluba. U antologijskoj sezoni Dinama (1966/67) kao kapiten je sa 24 gola vodio klub do najvećeg trofeja u istoriji - Kupa sajamskih gradova.

Sa velikim uspehom nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije. Odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Debitovao je 16. septembra 1962. u susretu protiv Zapadne Nemačke (2:2), a poslednji put 1968. igrao protiv Španije (0:0) u Beogradu. Kao kapiten reprezentacije igrao je i na Olimpijskim igrama 1964. u Japanu.

Populari Zambi je bio neverovatan strelac, jedan od najboljih Dinamovih napadača svih vremena. Bio je neverovatno brz, borben, oštar, snažan, lukav, snalažljiv...

Najzanimljiviji meč ovog kola Lige Evrope igra se večeras od 21.00 u Baskiji, gde Sosijedad čeka Napoli. Biće to sudar dve kvalitetne ekipe, a koliko je neizvesno pokazuju kvote - i na keca i na dvojku kvota je 2,75, a na iks 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Sosijedad - Napoli.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track