KO JE BRAZILSKI SRBIN LIJANKO VOJNOVIĆ: KURIR ga je doveo u ZEMLJU PREDAKA, bio je presrećan, a onda je sve zaboravio!
Foto: FSS

sada nema nazad

KO JE BRAZILSKI SRBIN LIJANKO VOJNOVIĆ: KURIR ga je doveo u ZEMLJU PREDAKA, bio je presrećan, a onda je sve zaboravio!

Fudbal -

Kurir podseća na dolazak brazilskog igrača srpskih korena, kao i njegovu odluku da se vrati u državu u kojoj je rođen

Dolazak Lijanka Vojnovića iz Brazila u Srbiju te 2016. bio je glavna vest. Mladić naših korena vratio se u zemlju predaka. Dočekan je carski kako i dolikuje, međutim usled pritiska iz rodnog Sao Paola, kao i činjenice da nije naučio skoro nijednu reč srpskog jezika vratio se posle samo nekoliko meseci u Brazil i tamo zaigrao, prvo za omladinsku, a onda i za mladu reprezentaciju.

Lijanko Vojnović
foto: Saša Pavlić

Posle toga nije oblačio dres reprezentacije Brazila, što govori da nije odigrao nijednu utakmicu za A reprezentaciju. To je dalo argumente selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju da ga kontaktira i upita da li bi opet obukao crveni dres. Ovaj put definitivno, do kraja karijere. Čini se da je Lijanko Vojnović sagledao dobro koje mogućnosti mu pruža Srbija, te da je svestan činjenice da u žestokoj konkurenciji koja vlada u Brazilu ima malo šanse da zaigra za njih.

Lijanko Vojnović, Sao Paulo
foto: Saša Pavlić, Reprezentacija Srbije, Brazil

Lijankov deda Jovan Vojnović kao sedmogodišnji dečak sa majkom je tokom Drugog svetskog rata emigrirao u Brazil. Tamo je odrastao i odškolovao se, kasnije se oženio, dobio četvoro dece, među njima i Marsela Lijankovog oca. Dejan Rambo Petković, Srbin koji se proslavio igrajući u Brazlu za tamošnje naveće klubove i koji je prava institucija u toj zemlji, pokušao je pre nekoliko godina da sazna odakle su poreklom Vojnovići, iz kojih srpskih krajeva potiču, međutim ni Marselo, ni Lijanko, nisu znali odgovor, jer Jovan nije pričao o tome. Valja istaći da je list Kurir prvi pisao o Lijanku Vojnoviću i njegovom igranju za Srbiju, te kumovao njegovom dolasku.

Pre pet godina Lijanko Vojnović je u intervjuu za Kurir otkrio ko mu je omiljeni fudbaler:

- Naravno, ne moram da razmišljam, jedan je Nemanja Vidić. Najbolji evropski štoper. Ceo svet je čuo za njega. Gledao sam ga, divio se.

Debitovao je za reprezentaciju Srbije uzrasta do 19 godina 2016. godine u porazu protiv Španije (1:2) u utakmici koja je igrana u SC u Staroj pazovi. U martu iste godine igrao za omladince Srbije u Kragujevcu protiv Francuske. Jedini gol na utakmici postigao je Kilijan Mbape, a Lijanko je utakmicu završio u 70. minutu, jer je dobio crveni karton zbog prekrašaja nad Teom Ernandezom. Bila je to poslednja utakmica Lijanka za Srbiju.

Posle tri zvanične utakmice i jedne prijateljske u dresu Srbije, za svega nekoliko meseci Lijanko Vojnović se predomislio i odlučio da igra za Brazil. Tada je na društvenim mrežama napisao:

- Želim da krenem dalje, da probam nešto novo, a znam i da je Bog svuda prisutan. Bog je svuda oko mene, a znam da će i ubuduće biti uz mene. Brazile, evo me, vraćam ti se, a i naš Sao Paulo imaće još jednog reprezentativca.

Brazilci su tada bukvalno na silu vratili Lijanka Vojnovića, jer im je bio povređen ponos činjenicom da je jedan od njihovih talentovanih igrača kao klinac prihvatio poziv iz male evropske zemlje kakva je Srbija. Međutim, okolnosti su se za ovih pet godina promenile. Lijanko Vojnović nije na radaru nacionalnog tima, a poučen činjenicom da mnogo njegovih zemljaka uzima državljanstva stranih zemalja i igra za njih, izgleda je i definitivno odlučio da se ponovo stavi na raspolaganje zemlji svojih predaka, tačnije dede Jovana. Njegov otac se zove Marselo, majka Karla, a sestra Lijara.

Lijanko Vojnović više nije klinac, oženjen je lepom Jasminom Volpatom sa kojom ima dvogodišnju ćerkicu Mariju Flor. Zanimljivo, na svojim instagram stranama nema nijednu fotografiju u dresu Srbije...

Kurir sport/A. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track