VELEOBRT! KAKAV ŠAMAR ZA UEFA: Superliga Evrope rešila da osnuje DVA takmičenja za čak 40 klubova! Šta će biti sa Ligom šampiona?
Foto: Profimedia

nove informacije

VELEOBRT! KAKAV ŠAMAR ZA UEFA: Superliga Evrope rešila da osnuje DVA takmičenja za čak 40 klubova! Šta će biti sa Ligom šampiona?

Fudbal -

Ideja od pre nekoliko meseci da se formira evropska Superliga još uvek se ne odbacuje kao mogućnost

Proteklog leta evropski fudbal je prodrmao zemljotres nakon odluke da 12 najbogatijih klubova osnuje svoje takmičenje - Superligu. Oprečna su bila mišljenja povodom toga. Usledile su oštre reakcije brojnih ljubitelja fudbala, ali i krovne organizacije evropskog fudbala - UEFA.

Međutim, ta ideja da se formira Superliga sa najmoćnijim evropskim klubovima i dalje je aktuelna. Otišlo se i korak dalje pa su organizatori promenili koncept takmičenja. U Superligi će se takmičiti 20 klubova, ali to nije sve što se promena tiče prenosi nemački Frankfurter Alemajne Cajtung.

UEFA
foto: Profimedia

Postojaće naime i druga Superliga u kojoj će isto biti 20 ekipa. Oni bi nastavili da igraju s svojim nacionalnim šampionatima i to takmičenje bi apsolutno bilo otvoreno za sve klubove.

Zagovornici Superlige kritikuju Ligu šampiona koja je pod okriljem UEFA, jer smatraju da nema dovoljno kvalitetnih utakmica i da su one koje su najzanimljivije na samom kraju takmičenja. Evropski sud pravde će tek naredne godine doneti odluku da li UEFA može jedina da ima monopol na evropska klupska takmičenja.

I prethodnih godina je sud presudio u korist različitih takmičenja, kao u košarci, ali tek treba da se vidi šta će se sve od navedenog realizovati.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track