SRBIJA NIKAD BLIŽE EVROPSKOM PRVENSTVU! Orlovi u sjajnoj poziciji da nakon 24 godine stignu na EURO: Škotska nam vratila DUG!
Foto: Starsport

KALKULACIJE

SRBIJA NIKAD BLIŽE EVROPSKOM PRVENSTVU! Orlovi u sjajnoj poziciji da nakon 24 godine stignu na EURO: Škotska nam vratila DUG!

Fudbal -

Fudbalska reprezentacija Srbije igra dva vrlo bitna meča u Ligi nacija koji bi mogli da značajno predodrede budućnost ove generacije.

Selekcija Dragana Stojkovića Piksija u subotu igra protiv Švedske u Beogradu, a onda u poslednjem kolu gostuje Norveškoj u Oslu. Ovi mečevi su presudni u borbi za drugi šešir u kvalifikakcijama za EURO 2024, a rezultat utakmice Škotska - Ukrajina u sredu uveče doneo je "orlovima" dobre vesti.

Naime Škoti su sinoć pobedili Ukrajinu u zaostaloj utakmici Lige Nacija i time učinili uslugu Srbiji i tako nam neki način vratili dug pošto što su nas ostavili bez prethodnog Evropskog prvenstva u baražu, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Pobeda Škota dovela je do toga da Srbiji porastu šanse da se nađe u drugom šeširu na žrebu za kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo.

Ono što je potrebno da se desi da bi Srbija dospela u drugi šešir na žrebu za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, jeste ili da završi na prvom mestu svoje grupe u Ligi Nacija, ili da bude najbolje drugoplasiran ekipa iz četiri grupe B divizije. Trenutno je ovo drugo ipak realnija opcija.

Srbija bi sa dve pobede u narednih pet dana sigurno stigla do drugog šešira i, izvesno, do A divizije Lige nacija.

Dragan Stojković
foto: Profimedia

Ali jedna druga stvar je još važnija. Nakon pobede Škotske, Srbiji su porasle šanse za ulazak u drugi šešir pred kvalifikacije za EURO 2024 na 46.8%, pa je sada skoro identična verovatnoća da ćemo ipak završiti u trećem šeširu (53.2%).

Takođe, u igri su i kalkulacije u kojima bi naš status na žrebu zavisio i od drugih reprezentacija, poput Ukrajine, Crne Gore i Islanda i zbog toga je pobeda Škotske nad Ukrajincima važna. Kako se za tabelu drugoplasiranih selekcije ne broje mečevi protiv četvrtoplasiranog tima u grupi (jer jedna od grupa ima samo tri ekipe), Srbiji se za taj bilans ne računaju bodovi osvojeni protiv Slovenije (ili Švedske ukoliko u poslednja dva kola dođe do preokreta na dnu naše grupe).

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track