BRUKA KAKVA SE NIJE PAMTILA Jedan igrač je digao celu Jugoslaviju na noge! Posle karijere pravio stolariju, danas se posvetio veri
Foto: Screenshot

NAJKONTROVERZNIJI TRANSFER U ISTORIJI SFRJ

BRUKA KAKVA SE NIJE PAMTILA Jedan igrač je digao celu Jugoslaviju na noge! Posle karijere pravio stolariju, danas se posvetio veri

Fudbal -

Sezona 1985/86 u fudbalskoj ligi SFRJ obilovala je mnogim skandalima.

Jedna od njih vezana je za "Slučaj Zjajo".

Miralem Zjajo, talentovani fudbaler Iskre iz Bugojna, potpisao je za Dinamo i Crvenu zvezdu, ispostavilo se da je igrač Iskre, a on je na kraju otišao da igra mali fudbal u Čikago.

Oko Zjaja su se otimali praktično svi veliki klubovi tadašnje Jugoslavije.

- Prvo je došao Zebec iz Dinama i javio se meni kako će napraviti velikog igrača. Otišao je Miralem u Zagreb. Ode Zebec ništa od obećanja, došao Ivić i već na prvom treningu moj Miralem je sakupljao lopte iza gola. Posle su došli iz Partizana, Vukotić, Zečević, Sinovčić... i isto obećavali kule i gradove. U međuvremenu Partizan je ponudio Iskri igrače na pozajmicu i pomoć u stručnom štabu, što je ljudima u Bugojnu bilo malo. Onda smo se "mi" javili Crvenoj zvezdi i odmah su nas pozvali u Beograd. Miralem u jedan hotel, a supruga Zimana i ja u drugi. Posle dva dana Dragan Džajić kaže potpisaće se ugovor, naši pravnici kažu da može - ovako je pričao Miralemov otac Halib svojevremeno za sarajevske "Večernje novine".

Međutim, Iskra je uložila žalbu na registraciju Zjaja za crveno-bele, tvrdeći da je on još uvek pod ugovornom obavezom i da nije dobio ispisnicu iz kluba.

Pero Zelić potpredsednik Iskre je govorio ovako. "Podnećemo krivičnu prijavu protiv Miralema Zjaje – za prevaru, ili pljačku. On je igrač Iskre i uredno registrovan. Želimo da nam se on vrati jer nam je potreban kao igrač. A u Zvezdi njemu nema mesta. Umesto koga tamo da igra. Zvezda ga je uzela samo da da bi dokazala da je jača i sposobnija od Dinama i Partizana".

I pored te žalbe, rukovodstvo Beograđana rešilo je da uvrsti Miralema Zjaja u startnu postavu tima koji je odigrao meč protiv Vojvodine, 26. avgusta 1985. godine. Vojvodina je pred početak utakmice upozorila da će se žaliti u slučaju ako Zjajo istrči na teren stadiona "Karađorđe" (tada Stadion "Vojvodine"). Meč se završio pobedom gostiju od 3:1. Zjajo je nastupuo i na naredne dve prvenstvene utakmice protiv Čelika i vinkovačkog Dinama, ali se te dve ekipe nisu žalile, verovatno iz bojazni da se ne zamere klubu iz Ljutice Bogdana. Kao što je i najavljeno, rukovodstvo Vojvodine je u protokolu utakmice uložililo žalbu na igranje Zjaje. Pravila su bila jasna, Iskra je već uložila žalbu, registracija igrača definitivno je bila sporna, zbog čega je Vojvodina predložila Takmičarskoj komisiji da se, na osnovu člana 79. stav 1. tačke 4. „Pravilnika o takmičenju“, utakmica registruje rezultatom 3:0 za Novosađane. Na opšte „iznenađenje“, Takmičarska komisija zauzela je stav da je registracija pravilno urađena.

Zašto? U to vreme slučaj "Slučaj Zjajo" se "internacionalizovao" jer je isti igrač nastupio u meču protiv švajcarskog Araua u takmičenju Kupa pobednika kupova. Švajcarci su najavili žalbu, a UEFA je zahtevala objašnjenje od FSJ čiji je u stvari Zjajo igrač.

Zbog pritiska UEFA, Predsedništvo FSJ je moralo da sedne za sto i konačno razreši status ovog fudbalera. Zbog žalbe Vojvodine na nepravilan nastup Zjaje, Crvena zvezda je mogla da bude izbačena iz Kupa pobednika kupova. Od odluke FSJ zavisila je reakcija Evropske fudbalske unije (UEFA). Predsedništvo FSJ je odlučilo da je Miralem Zjajo igrač Iskre, a ne Crvene zvezde za koju je odigrao nekoliko prvenstvenih i međunarodnih utakmica. Dušan Maravić, predsednik komisije Fudbalskog saveza Jugoslavije za međunarodne odnose, obavestio je javnost da je UEFA upućen teleks u kojem se kaže da je Miralem Zjajo igrač Iskre, ali da Crvenoj zvezdi ostaju bodovi u domaćem prvenstvu, kao i da se Beograđanima ne osporavaju rezultati u tekućem Kupu pobednika kupova Evrope.

Zjajo je ponovo postao Iskrin igrač (ovce, odnosno propisi su bili na broju), ali i da takva odluka stupa na snagu od dana donošenja (vuk, odnosno Crvena zvezda, sit). Ova pravna zavrzlama u stvari je značila da je registracija proglašena ništavnom od dana kada je FSJ doneo ovu kontroverznu odluku, a da je do njenog donošenja Zjajo regularno nastupao za Beograđane.

Opravdani zahtev Vojvodine, zbog eventualnih posledica po Crvenu zvezdu u evropskom Kupu pobednika kupova, je odbijen. Odluka FSJ je bila presedan u jugoslovenskom sportu. U istoriji jugoslovenskog, ali i evropskog fudbala nije se deslio da se registracija jednog igrača poništi, a da se ta utakmica ne registruje u korist drugog tima.

Interesantno je da je Vojvodina te godine ispala iz lige.

No, priča se ovde nije završila. Zjajo se zainatio i nije hteo da se vrati u Iskru. Kako je bio uporan i pored najave krivične prijave, klub je odlučio da mu da ispisnicu, pa je otišao u Čikago gde je igrao mali fudbal. Kasnije se vratio u Evropu, igrao u Francuskoj i Švajcarskoj.

Nesrećni rat na prostoru bivše Jugoslavije ga je zadesio u Švajcarskoj, gde je izdržavao sestru i majku. Kako bi prehranio porodicu bavio se ugradnjom aluminijumske stolarije.

Zjajo danas živi u Jajcu, svom rodnom gradu. Nema više dodirnih tačaka sa fudbalom, promenio se duhovnom životu. Promenio je potpuno fizički izgled. Posedeo je, pustio dugu bradu. Nema mobilni telefon, ne koristi internet.

O danima u Crvenoj zvezdi mnogo godina kasnije se prisetio na ovaj način.

- Kao igrač Iskre vozio sam golfa. Nije to bilo mala stvar. Kasnije sam kroz karijeru stekao sve, imao dve kuće, lokal... Kada sam igrao u Zvezdi i čekao mesecima da se reši moj spor, u golfu sam imao dresove, trenerke, suvenire Zvezde. Sve mi je bilo u gepeku. I onda mi menadžer javi pakuj se, ideš u Ameriku. Stigao sam tek prijatelju da predam ključeve golfa. Od opreme ništa nije ostalo. Inače sam sve poklanjao. Iskreno, voleo bih radi uspomene da imam Zvezdin dres, trenerku.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track