MISTERIJA UBISTVA NAJVAŽNIJEG ČOVEKA SRPSKOG FUDBALA: Dobio je dva hica u potiljak, za ubicom se traga DVE DECENIJE (UZNEMIRUJUĆE)
Foto: Profimedia

NA DANAŠNJI DAN

MISTERIJA UBISTVA NAJVAŽNIJEG ČOVEKA SRPSKOG FUDBALA: Dobio je dva hica u potiljak, za ubicom se traga DVE DECENIJE (UZNEMIRUJUĆE)

Fudbal -

Ko ga je ubio? Ko su bili nalogodavci? I ključno pitanje - zašto?

Na današnji dan pre 19 godina u samom centru Beograda ubijen je generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore Branko Bulatović.

Ubijen je na pragu kancelarije u kojoj je godinama provodio dane i noći.

Tog 26. marta 2004. godine, oko 10.30 sati, napadač je Bulatovića čekao kod stepeništa u ulazu zgrade u kojoj je radio. Propustio je Bulatovića da prođe, a zatim se okrenuo, prišao mu s leđa i ispalio dva hica u potiljak. Bulatović je hitno prevezen u Urgentni centar, ali ni operacija ni trud lekara nisu pomogli. Preminuo je kasno uveče.

Pištolj iz koga je pucao ubica je, kako su ispričali očevici, stavio u torbicu koju je nosio, a zatim nonšalantno išetao iz ulaza i otišao prema obližnjem podzemnom prolazu, odakle mu se izgubio svaki trag.

Branko Bulatović
foto: Profimedia, Privatna Arhiva

Dan kasnije policija je objavila foto-robot osumnjičenog za ubistvo, uz kratak opis da je visok oko 180 centimetara, da ima kraću bradu i da je u trenutku zločina nosio crni šešir. Ni fotorobot ni opis, po svemu sudeći, nisu bili od koristi, jer za ubistvo Branka Bulatovića niko nije uhapšen.

Ubistvo, Ubijen, Branko Bulatović
foto: Nebojša Mandić

Skoro dve decenije cela priča vezana za Batino ubistvo nije izašla iz okvira misterije, a njegov sin Blažo koji je tada imao samo 14 godina tvrdi da porodica nije mogla ni da nasluti da bi nešto tako strašno moglo da se dogodi.

"Nikad ništa nisam saznao, ni blizu. U to što je po novinama pisalo ne verujem, a u istrazi se ništa ozbiljno nije pojavilo. Šok traje evo već 14 godina i ništa ne znamo. Moja rođena sestra ne gubi nadu da će ubica biti pronađen, ja sam je, da budem iskren, izgubio. Nekad pomislim da bi bilo dobro da se zna, ponekad se čini da bi bilo lakše da ne saznam, to ga sigurno neće vratiti", rekao je Blažo jednom prilikom i nastavio:

"Bio sam na treningu, tada sam igrao za pionire Poleta. Došao sam kući oko 11, majka i sestra su plakale i rekle mi da su pucali na tatu. Otišli smo u Urgentni, oko 13.14 časova su mi rekli da je stanje kritično. Kasnije su nam javili da nije izdržao, da je preminuo."

Blažo baš kao i ljubitelji fudbala u našoj zemlji oca pamti kao čoveka koji je bio maksimalno posvećen najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

"Zapamtio sam da je tati fudbal bio sve na svetu, naravno uz porodicu. Voleo je da ostaje po ceo dan u savezu. Sećam se druženja sa Dejom, Piksijem, Savom, Peđom, Darkom, Jugovićem, Jokanom na Svetskom prvenstvu 1998. i dve godine kasnije na Evropskom. Imali smo ritual da me povede vikendom na utakmicu, a preko nedelje sam često dolazio do njega u savez, odem do "Meka" uzmem klopu i kad mu postanem naporan neko me odveze do kuće. Imam lepa sećanja na detinjstvo, sve se to izgubilo te 2004. ali, eto, niko ne zna zašto."

Branko Bulatović
foto: Starsport©

Kako to obično biva, ruka prijateljstva od strane velikog broja ljudi bliskih Branku Bulatoviću pružena je samo neposredno posle ubistva. Osim jednog čoveka...

"Bili su svi tu u startu, a jedan jedini prijatelj koji je tu za mene i porodicu i dan danas je Dejan Savićević. Imamo odnos kao da sam mu sin ili da je bio tatin brat. Kakav je bio igrač, takav je čovek. Dejo mu je bio prijatelj broj jedan, ali da je to ovako nisam mogao ni da pretpostavim. Njega mogu da pozovem u četiri ujutro ili sedam, uvek je tu za mene, pomoći će mi.

Stalni razgovori sa Savićevićem drže Blažu sećanja na oca svežim kao da nije protekla skoro decenija i po od ubistva.

"Kad mi Dejo priča o ocu uvek mi kaže sve najlepše, ali što više pričamo bude mu teško. Kad vidim da smo preterali, stanemo. Stvarno je obožavao tatu. Uvek mi kaže da bi bio ponosan što ima ovakvog sina i da sve gleda odozgo. To je život, što te ne ubije ojača te, tako da mora da se ide dalje iako je teško i bolno", setno je završio sin tragično nastradalog operativca nacionalne kuće fudbala.

Nažalost, još jedna stravična vest iz porodice Bulatović stigla je 2021. godine kada je u 39. godini preminula Batina ćerka Ana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track