KAKO JE NEPOŽELJNI SRBIN POSTAO HEROJ HRVATSKE: Otac Srbin, sin Hrvat, poruka ćerki "zaklaću te ako budeš sa Srbinom"! SVIRAO KRAJ
Foto: EPA/TOLGA BOZOGLU

VELIKA KARIJERA JE ZAVRŠENA

KAKO JE NEPOŽELJNI SRBIN POSTAO HEROJ HRVATSKE: Otac Srbin, sin Hrvat, poruka ćerki "zaklaću te ako budeš sa Srbinom"! SVIRAO KRAJ

Fudbal -

Stavljena je tačka na jednu veliku fudbalsku karijeru. A, njegov život van terena - o tome bi mogao u budućnosti da se snimi vrhunski filmski hit.

Danijel Subašić, doskorašnji golman fudbalske reprezentacije Hrvatske, i jedan od najzaslužnijih istorijske uspehe "kockastih" završio je karijeru!

Od velikog broja sjajnih rezultata u dresu komšija, Danijela posebno izdvaja srebro na Mundijalu 2018. godine, kada je branio čudesno.

A, put do toga mu je bio trnovit. Pre svega zbog porekla. Danijelov otac je Jovo, koji je pravoslavac srpskog porekla, a to je upravo bio veliki problem... Čak je sve išlo toliko daleko da je Danijelova izabranica Antiona Boza dobijala pretnje klanjem od oca zbog "veze sa Srbinom". Srećom, u toj celoj drami pobedila je ljubav i sve je ostalo na tim pretnjama.

Jovo Subašić, Danijel Subašić
foto: AP, Reuters

Potrebno je reći da se Danijel uvek izjašanjavao kao katolik i Hrvat. Odbacivao je tako česta povezivanja sa srpskim poreklom. Njegovo potpuno pravo, ali bitno je reći i koje su činjenice u celoj priči o poreklu:

- Subašić je iz mog kraja. Ja sam iz istog kraja odakle mu je i majka, iz sela Raštevića nadomak Benkovca. Otac Jovo je Srbin pravoslavac, a majka Boja Brkljača je katolkinja. Danijelov pradeda zvao se Savo, a deda Rade. Živa mu je baba Milica, devojačko Radmanović, koja je iz porodice našeg čuvenog košarkaša Vladimira - pričao je za Kurir Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas".

Usledilo je pojašanjenje:

- Deo familije mu je posle "Oluje" izbegao u Srbiju, a veći deo je ostao u Dalmaciji. Tetka Danijelovog oca Jove, Ružica, umrla je u izbeglištvu u Srbiji. Jovov brat Miko radi u Zadru u pekari, a drugi brat Vlado je u Australiji. Ima i dve sestre."

Danijel Subašić, golman, Hrvatska
foto: Reuters

Savo Štrbac o Danijelu ima lepo mišljenje:

- Danijel nije zaboravio ko je i odakle je. Pozitivna je ličnost, dolazi često kod babe Milice koju mnogo voli. Sredio je imanje u Zagradu, tamo dovodi kolege iz reprezentacije, najčešće Luku Modrića. Subašići su pozitivna porodica, a valja napomenuti da je porodično imanje posle "Oluje" bilo devastirano, spaljeno i srušeno. Sve je to Danijel obnovio i sredio, čak napravio i porodični bazen.

Odlazak oca

Pre tri godine preminuo je Danijelov otac Jovo Subašić u 65. godini života.

Prisećamo se 2018. godine, kada je Jovo u ekskluzivnom razgovoru za Kurir otkrio kako je proživljavao čuveni Mundijal u Rusiji gde je njegov sin došao do srebra.

Jovo Subašić, Danijel Subašić
foto: Reuters

Taj intervju imao je veliki odjek u srpskoj, ali i hrvatskoj javnosti. Posebno deo da niko od srpskog dela porodice nije čestitao na uspehu...

Hrvatski portal "Index" možda je najbolje opisao karijeru Danijela Subašića u jednom naslovu posle velike pobede "kockastih" na Mundijalu:

"Bio je "neželjeni Srbin", a danas je junak Hrvatske"

U nekoliko reči - dobar deo životnog puta sjajnog čuvara mreže.

Danijel je proteklog vikenda odigrao poslednji meč u profesionalnoj karijeri u dresu Hajduka iz Splita.

Hrvatski fudbal pamtiće večno Subašića kao jednog od najvećih igrača koje su imali u istoriji ovog sporta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track