DR NELE KARAJLIĆ: Umesto na Marakani i stadionu JNA, Zvezdu i Partizan gledaćemo na Histori čenelu
Foto: Partizan.rs

Srpski fudbal je kao Hrkljuš

DR NELE KARAJLIĆ: Umesto na Marakani i stadionu JNA, Zvezdu i Partizan gledaćemo na Histori čenelu

Fudbal -
Srpski fudbal se, po prirodi stvari, pretvorio u hrkljuš, Zvezda i Partizan su dva dinosaurusa u mravinjaku koja nemaju šansu da prežive, „Grobarski treš romantizam“ je najinteresantniji umetnički pravac posle „novog primitivizma“, kaže dr Nele Karajlić.

Nenad Janković iliti dr Nele, koji je posle samo dva meseca napustio mesto u Upravnom odboru FK "Partizan" zbog neslaganja sa politikom kluba, kaže da je stanje u srpskom fudbalu zabrinjavajuće, pre svega jer su najveći klubovi osnovani u doba samoupravljanja, a kako je trenutno surovi kapitalizam, bez reorganizacije upravljanja Zvezda i Partizan su "kao dva dinosaurusa u mravinjaku — oni nemaju šansu da prežive."

Pretposlednje tvoje proročanstvo koje se ostvarilo, prepoznato je u najpopularnijem skeču „Nadrealista“ — „Hrkljušu“. Da li se srpski fudbal pretvorio u hrkljuš i kako si to predvideo u vreme kad je jugoslovenski fudbal bio na vrhuncu?

"Srpski fudbal je, po prirodi stvari, postao hrkljuš. Osnovi razlog te kataklizme je disparitet između načina organizovanja klubova i vremena u kome živimo. Svi naši klubovi, posebno dva najveća, Zvezda i Partizan, oformljeni su na principima od pre socijalističkog samoupravljanja, na osnovu direktiva određenih komunističkih lidera i na osnovu kojih oni manje-više i danas funkcionišu. Danas se svi okreću vlasti sa pitanjem može li se uvaliti neki dinar u posrnule gigante našeg sporta. Dok svi klubovi ne krenu u restrukturiranje njihovih sistema, naročito lokalnih statuta, nema šanse da išta bude bolje, jer je više nismo okruženi centralnim komitetima i jakim firmama koje su spremne, na osnovu direktive, da daju 20 ili 30 odsto svog dohotka za razvoj sporta i fizičke kulture. Mi danas živimo u vremenu koje je surovo kapitalističko i u kojem ako nemaš načina da se organizuješ — ti uglavnom odumireš. Zamislite Zvezdu i Partizan kao dva dinosaurusa u mravinjaku — oni nemaju šansu da prežive. To je kao da sa traktorom izađeš na pistu Formule 1. S druge strane, ta dva kluba moraju promeniti sistem svoje unutrašnje organizacije i uspostaviti subordinaciju, koordinaciju, odgovornost, čak i krivičnu, jer vi sad nemate koga goniti. To su grupe građana, i ako je neko nekog prodao, a nije prijavio — nije ni u obavezi da to uradi. Dakle, ukoliko to sve ne naprave nećemo ih više gledati na „Marakani“ ili na „JNA“, već isključivo na „Histori čenelu“.

Nije li čudno da se jedan od najpoznatijih „Željenih“ navijača našao u upravi Partizana? Kako ti se dopada ta epizoda?

"Svako ko dobro prati fudbal zna da se iz „Želje“ ide u Partizan i da je „Željo“ sa Partizanom imao odnose koje možemo nazvati više od prijateljskih, što pokazuju rezultati i iznenadne pobede jednih i drugih sa tri ili više golova razlike u odlučujućim utakmicama. Ušao sam u Partizan da pokušam da sa nekim podelim ideju o kojoj sam malopre govorio i uspeo sam da nađem jednog sagovornika, a to je Dragan Bjelogrlić.

Ostali ste u manjini?

"Jesmo, ali ona uprava koja bude htela da napravi prvi korak te vrste, moraće to da to učini što pre, jer će na kraju propast klub. Nestaće. Čak je i privatizacija lažna ideja, jer onaj ko postane vlasnik dobro će razmisliti da li mu treba stadion ili tržni centar. I onda će shvatiti da mu treba tržni centar koji će se zvati „Partizan“, ali tu više neće biti fudbalera nego prodavačica.

(sputniknews.com / Vladimir Sudar)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track