EVROPA: Zvezdin dvomeč od 300.000 evra
Foto: Dado Đilas

Crveno-beli moraju da izbace Maltežane

EVROPA: Zvezdin dvomeč od 300.000 evra

Fudbal -

Ako crveno-beli budu bolji od La Valete, a sve su prilike da hoće posle pobede u prvom meču, imaće zagarantovane još četiri evropske utakmice.

U slučaju da uđu u elitu, čeka ih džekpot od 14 miliona evra.

Miodrag Grof Božović i fudbaleri Crvene zvezde krenuli su protiv La Valete s Malte u lov na Ligu šampiona.Dve utakmice u drugom kolu kvalifikacija za najznačajnije evropsko klupsko takmičenje su ključne za crveno-bele. Eventualno ispadanje zatvorilo bi vrata Evrope, a Crvena zvezda bi neslavno, u „sezoni kupanja“ kao i prošle godine, završila sezonu. Totalni debakl bi bio da se šampion Srbije već u julu oprosti od Evrope. O takvom scenariju niko od čelnika koji vode klub, ali ni igrača nije razmišljao ni pre prvih 90 minuta borbe s Valetom, a kamoli sada.Cilj: grupna fazaZvezda bi u revanšu sa Maltežanima u utorak u Beogradu trebalo da overi još minimum četiri utakmice u Evropi. Igraće treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, a ako bi se desilo da tu ispadnu, išli bi u doigravanje za Ligu Evrope. Ukoliko se stigne do plej-ofa za Ligu šampiona, Crvena zvezda bi imala u rukama sigurnu grupnu fazu Lige Evrope. Najlepši scenario je da se prođu sva tri koraka i uđe u Ligu šampiona, jer bi to garantovalo sigurnih 14 miliona evra.Sama pretkola ne donose velik novac, osim četvrtog kruga kvalifikacija za Ligu šampiona. Za prolazak La Valete Crvena zvezda će zaraditi 300.000 evra, a ako prođu i treće kolo, dobiće 400.000. Ako budu bolji u plej-ofu, nagrada je dva miliona evra i još bonus od 12 miliona jer će ući u grupnu fazu Lige šampiona.

Bolji dani

Pre samo dve godine Crvena zvezda je osvojila titulu u Srbiji, ali je zbog monitoringa UEFA bila izbačena iz Evrope. Klub je bukvalno bio pred raspadom, otišao je veliki broj igrača. Na Marakanu su stigli Zvezdan Terzić i Nenad Lalatović. Generalni direktor se bavio finansijama, dok je mladi stručnjak u vatru bacio Zvezdinu decu. Za samo jednu sezonu Lalatović je afirmisao Rajkovića, Grujića, Jovića, Jovanovića i Ristića. Četvorica prvonavedenih doneli su klubu 12 miliona evra, pa je Zvezda ove godine, bez finansijskih repova i sa odlično odrađenim prelaznim rokom, s velikim ambicijama krenula u pohod na Ligu šampiona.

Prva Liga šampionaSEĆANJA NA SOFIJU 1992.Crvena zvezda je jedini klub iz istočne Evrope, pored Steaue iz Rumunije, koji je bio prvak Evrope. Zanimljivo je istaći da crveno-beli nikad nisu igrali Ligu šampiona u ovakvom formatu. Jeste Zvezda bila učesnik prvobitnog nadmetanja po grupama 1992. godine, ali se takmičenje i tada zvalo Kup šampiona. Stariji navijači se i danas sećaju putešestvija po Segedinu i Sofiji i utakmica sa Sampdorijom, Anderlehtom i Panatinaikosom. U odlučujućem meču za finale protiv Barselone crveno-beli su poraženi od Đenovljana u Sofiji rezultatom 1:3.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track