OŠTRA REAKCIJA RUSA: Platini nas naterao da se vratimo na teren, iako je bio haos u Podgorici!
Foto: Reuters

FS Rusije uložio oštar protest UEFA-i

OŠTRA REAKCIJA RUSA: Platini nas naterao da se vratimo na teren, iako je bio haos u Podgorici!

Fudbal -
Utakmica je inače definitivno prekinuta u 67. minutu pri rezultatu 0:0 pošto je igrač Rusije Dmitri Kombarov pogođen tvrdim predmetom

MOSKVA - Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini naredio je da se utakmica kvalifikacija za EP 2016. godine između Crne Gore i Rusije nastavi iako je bila prekinuta već u prvom minutu zbog baklje koja je pogodila u glavu golmana gostiju Igora Akinfejeva, prenose ruski mediji.Utakmica je inače definitivno prekinuta u 67. minutu pri rezultatu 0:0 pošto je igrač Rusije Dmitri Kombarov pogođen tvrdim predmetom."Nakon 10 minuta prekida, delegatu Beriju Brajtu je u telefonskom razgovoru generalni sekretar UEFA-e Đani Infantino rekao da pričeka dok ne konsultuje Platinija. Nakon pola sata, Infantino je saopštio odluku delegatu da meč bude nastavljen", objavila je agencija Itar tass.Čelnici FS Rusije nisu insistirali da utakmica bude prekinuta."Uveren sam da nismo imali pravo da insistiramo na prekidu i da dobijemo meč službenim rezultatom u našu korist. Sudije i delegat su umesto 10 minuta, situaciju razmatrale pola sata i doneli su jedinstvenu odluku. I šta bi bilo da smo odlučili da ne nastavljamo susret? Situacija je bila veoma složena. Naša ekipa je mogla samo da izađe na teren, i da se bori za povređenog druga", rekao je ministar sporta u Vladi Rusije, Vitalij Mutko i nastavio:

"To na kraju i nije bio fudbal... Sudija je ostao dosledan prvobitnoj odluci da će meč prekinuti nakon sledećeg incidenta. Desio se i on je doneo ispravnu odluku da prekine meč. Sada je na UEFA-i da donese odluku i nadamo se da će biti ispravna".

Fudbalski savez Rusije uložio je protest znaničnicima UEFA-e zbog odluke da se utakmica između Crne Gore i Rusije nastavi, iako su domaći navijači pogodli bakljom u glavu golmana Igora Akinfejeva."Utakmica je trebalo da bude prekinuta posle prvog minuta. Povinovali smo se prvoj odluci delegata meča, da se utakmica nastavi, nakon njegovih konsultacija sa UEFA. Upozorili smo delegata da ćemo uložiti protest, što smo i učinili posle meča", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Rusije (RFS) Nikolaj Tolstih.Prekid je posle prvog incidenta trajao oko 35 minuta, a meč je konačno prekinut u 67. minutu. Akinfejev nije zadobio ozbiljnije povrede, ali je za svaki slučaj prebačen u Klinicki centar Crne Gore.Pojedini ruski mediji tvrde da je njihova reprezentacija naterana da nastavi meč iako za to nije bilo elemenata u neprijateljskoj atmosferi u Podgorici."Sports Ekspres" isto tvrdi da je Platini izdao naredbu delegatu iz Engleske i sudiji iz Nemačke da utakmica bude nastavljena. Ruski mediji tvrde da bi meč bio registrovan službenim rezultatom 3:0 kao u slučaju duela Srbije i Albanije da su njihovi reprezentativci odbili da nastave meč."Ne razumemo zašto je meč nastavljen. Povređen je jedan od ključnih igrača Rusije i nije mogao da nastavi utakmicu, čime je direktno uticano na regularnost i konačan ishod meča", rekao je komesar za bezbednost FS Rusije Jevgen Džičkovki.Selektor Rusije Fabio Kapelo se slaže da nije trebalo meč da se nastavi nakon prvog incidenta."Nema šta da se komentariše, najneprijatnije scene u fudbalu. Čekali smo rešenje arbitara, ali da sam se ja pitao odmah bih prekinuo meč, nakon incidenta sa našim golmanom, Ali, odlučeno je tako kako jeste i mi smo morali da igramo. Ne znam da li UEFA-u interesuje šta želi Rusija. Ne znam, nismo u situaciji da pričamo o tome. Kada delegat kaže da se utakmica igra, ona onda i treba da se odigra. Mi tome ne možemo da se suprotstavimo. Najlepša slika je kada su intonirane himne, i to uz aplauze!", rekao je Kapelo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track