PREMIJER ODLUČIO: Vučić ne ide na utakmicu sa Albanijom!
Foto: KURIR

Prelomio

PREMIJER ODLUČIO: Vučić ne ide na utakmicu sa Albanijom!

Fudbal -
Vučić je fudbalerima Srbije poželeo uspeh i pobedu, ali ih je i zamolio da se bore za grb i zastavu Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne prisustvuje fudbalskoj utakmici Albanija-Srbija, u Elbasanu, zbog politizacije tog sportskog događaja, a od albanskih vlasti je zatražio da svim građanima Srbije obezbede punu sigurnost pre, tokom i posle meča. "Zbog nesvakidašnje politizacije jednog sportskog događaja, posle više telefonskih razgovora sa premijerom Albanije Edijem Ramom, doneo sam odluku da ne putujem u Elbasan, kako bi glavni akteri fudbalske utakmice bili sportisti", kaže Vučić u pismu javnosti, povodom utakmice. Premijer je najoštrije osudio huliganski napad albanskih navijača na fudbalere Srbije. "Zahtevam od albanskih vlasti da svim građanima Srbije, koji budu prisustvovali ovom sportskom događaju, obezbede punu sigurnost pre, za vreme i posle održavanja utakmice", naglasio je Vučić u pismu.

Poručio je da su Srbija i Albanija prethodnih godinu dana radile mnogo na međusobnom razumevanju i uspostavljanju redovnih kontakata, koji doprinose boljoj političkoj i ekonomskoj saradnji dve zemlje, posle decenija ćutanja i zamrznutog neprijateljstva. Dve zemlje su, kako je naglasio, počele da razgovaraju o velikim i važnim projektima, kao što su izgradnja autoputa Niš-Drač i pruge Beograd-Podgorica-Skadar-Tirana.

"Znam dobro da je i danas lakše i popularnije podizati tenzije, jer uvek je jednostavnije izabrati liniju manjeg otpora i prikloniti se mržnji umesto racionalnom sagledavanju budućnosti. Ipak, smatram da su albanski premijer Edi Rama, kao i rukovodstvo Srbije, razmenom najboljih studenata, poslali važnu poruku ne samo našim narodima, već i celokupnom svetu, da ozbiljno i odgovorno gledamo u budućnost regiona, Srbije i Albanije", poručio je premijer Srbije.

Fudbalerima Srbije je poželeo uspeh i pobedu, ali ih je i zamolio da se bore za grb i zastavu Srbije.

"Poručujem da ću ih, bez obzira na to da li će pobediti ili izgubiti, kao predsednik Vlade sačekati i požželeti im mnogo novih pobeda u budućnosti“, navodi se u pismu premijera Vučića.

Podsetimo i da je Albanac Ismail Morina, koji je prošlog otkobra na stadionu Partizana tokom meča dva tima upravljao dronom, koji je izazvao prekid meča, uhapšen zbog sumnji da je pripremao napad na srpskog premijera i nove incidente u Tirani i Elbasanu.

Albanija i Srbija u četvrtak od 20.45 igraju meč kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track