SRBIJA TUŽI UEFA: Đurić poručio: Ne sanjajte da je borba prestala, ne sanjajte da ste član UEFA
Foto: Tanjug / Rade Prelić

Počinje pravna bitka

SRBIJA TUŽI UEFA: Đurić poručio: Ne sanjajte da je borba prestala, ne sanjajte da ste član UEFA

Fudbal -

Fudbalski savez Srbije (FSS) će tužiti Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) Sudu za sportsku arbitražu u Lozani zbog odluke da primi Kosovo u članstvo, najavio je danas predsednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Djurić.

"Danas je zgaženo pravo. Ova odluka je protivpravna i nelegalna, i borićemo se svim silama protiv nje. Danas je uzdrman temelj fudbala, i ovo bi mogao da bude uvod u mnogo ozbiljnije podele u fudbalskoj Evropi. Imaju iluziju ako misle da ćemo ikada prestati da se borimo i da ćemo priznati lažnu državu Kosovo", rekao je Djurić na konferenciji za novinare u Beogradu.

UEFA je danas na Kongresu u Budimpešti primila Kosovo u članstvo, iako prethodno nije odobrena promena Statuta te organizacije koja bi omogućila prijem zemalja koje nisu i članice Ujedinjenih nacija.

"Ne sanjajte da je borba prestala, ne sanjajte da ste član UEFA!", poručio je Djurić Kosovu i dodao da je odluka UEFA protivna statutu te organizacije.

"Odluka je doneta protivno statutu UEFA i to samo da bi se jedna zastava zabola. Poljuljan je temelj evropskog fudbala. Borićemo se dokle god postojimo. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija i ova odluka pred svakim sudom mora da padne", dodao je Djurić.

Po njegovim rečima, već su se javili savezi koji su glasali protiv prijema Kosova, a nezadovoljni odlukom UEFA.

"Oni su pokazali svest da separatisti za svoje ciljeve zloupotrebljavaju sport", rekao je Djurić.

On je pohvalio borbu FSS-a u ovoj situaciji i najavio da će država pomoći u daljoj borbi. Takodje, naveo je da će svi klubovi sa Kosova i Metohije, koji se takmiče pod okriljem FSS-a, nastaviti rad.

"Nastavićemo da pomažemo klubove. Mokra gora će dobiti stolice na stadionu. Nastavljamo normalno da radimo i da se borimo", dodao je on.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić rekao je da se odluka UEFA krši sa svim principima.

"Ovom odlukom se uništavaju svi principi koje smo učili i za koje se UEFA zalagala. Nema mesta da se priča o ovoj temi. Pominjala su se deca i njihova budućnost i deca su se koristila kao štit. Ovde se ne radi o budućnosti dece, loše je da se o tome govori. Borićemo se da opovrgnemo odluku UEFA. Fudbaleri i deca koja danas čitaju o ovoj odluci gube poverenje u ovaj sistem", rekao je Udovičić.

On je najavio razgovore na visokom nivou i da će se svi boriti protiv ove odluke i dodao da nije vreme i mesto da se priča o bojkotu takmičenja pod okriljem UEFA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track