(VIDEO) SPREČENO KRVOPROLIĆE Terorista pokušao da uđe na stadion u ambulantnim kolima sa eksplozivom
Foto: Reuters

Panika i strah u Hanoveru

(VIDEO) SPREČENO KRVOPROLIĆE Terorista pokušao da uđe na stadion u ambulantnim kolima sa eksplozivom

Fudbal -
Utakmica između fudbalskih reprezentacija Nemačke i Holandije, koja je danas od 20.45 trebalo da se igra u Hanoveru, otkazana je.
1 / 5 Foto: Reuters

Odluka o evakuaciji stadiona "HDI arena" i otkazivanju utakmice doneta je sat i po pred početak meča.

"Pronašli smo sumnjivi kofer na stadionu i odlučili da se meč otkaže. To je sve što možemo reći za sada", navela je portparolka policije u Hanoveru.

Direktor policije Hanovera Volker Kluve precizirao je da je policija dobila dojavu da su teroristi pokušali da uđu na stadion u kolima hitne pomoći u kojima bi bio smešten eksploziv.

"Postojala je konkretna opasnosti za ceo Hanover. Bilo je konkretnih planova da se izazove eksplozija", rekao je Kluve za nemačku televiziju Skaj sport i dodao da je bilo planirano da se eksplozija dogodi na stadionu.

Gradonačelnik Hanovera Stefan Šostok rekao je da je bezbednost najvažnija i da veruje da je policija donela ispravnu odluku kada je evakuisala stadion.

"Ako je pretnja postojala, onda su te mere morale da budu preduzete", rekao je Šostok za nemački "Bild".

Autobusi sa igračima obe ekipe bili su na putu ka stadionu u trenutku evakuacije i oni su upućeni na bezbenu lokaciju.

Policija je saopštila da će se koncert nemačke muzičke grupe "Sohne Mannheims" održati u TUI-Areni, iako je ranije bilo navoda da je i ta hala evakusana.

Medijima je ranije rečeno da policija ima konkretne dokaze o mogućem terorističkom napadu tokom meča i da je to prevagnulo u odluci da se on otkaže.

To nije prvi sumnjivi predmet pronađen danas u Hanoveru. Prethodno su kolica pronađena ispred stadiona, ali se ispostavilo da su vlasništvo skupljača boca i da od njih ne preti opasnost.

Susretu je trebalo da prisustvuje namačka kancelarka Angela Merkel, kao i veliki broj ministara.

Stadion "HDI arena" kapaciteta 49.000 mesta bio je rasprodat.

Ovo je druga utakmica otkazana zbog straha od terorističkog napada. Prethodno je otkazan i prijateljski meč između Belgije i Španije, koji je trebalo da se igra u isto vreme kad i ovaj u Hanoveru. Duel u Belgiji je otkazan jer je u blizini stadionu "Kralj Boduen" primećen Abdeslam Salah, osumnjičeni za organizaciju terorističkih napada u Parizu. Tako tvrde mediji.

Utakmica je trebalo da se igra četiri dana nakon terorističkog napada u Parizu, gde se bombaš samoubica razneo ispred stadiona dok se na njemu igrala utakmica između reprezentacija Francuske i Nemačke.

U međuvremenu je stigla vest da su svi vozovi, koji saobraćaju od arene prema samom centru Hanovera, otkazani pa veće grupe navijača napuštaju područje pešice.

Nemački mediji javljaju da je iz sigurnosnih razloga naređena i evakuacija velike koncertne dvorane TUI-Arena, u kojoj je večeras trebao biti održan koncert nemačkog benda "Söhne Mannheims".

Kao što je poznato, u petak su napadači na Pariz za jednu od meta odabrali i "Stadion Francuska", na kojem se u tom trenutku igrao prijateljski meč između Francuske i Nemačke. Na toj je utakmici bio i francuski predsednik Fransoa Oland.

Dešavanja uživo iz Hanovera možete pratiti na sledećem linku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track