VELIKI KAPITEN JE NAKON MONTEVIDEA IMAO NAJTRAGIČNIJU SUDBINU: Pravi Milutinac je bio unuk vojvode Radomira Putnika i inspiracija za seriju Otpisani! Gestapo ga je uhapsio i streljao u Jajincima kada je imao samo 37 godina! (VIDEO)
Foto: FOTO: MONTEVIDEOPROJECT.COM

VELIKI KAPITEN JE NAKON MONTEVIDEA IMAO NAJTRAGIČNIJU SUDBINU: Pravi Milutinac je bio unuk vojvode Radomira Putnika i inspiracija za seriju Otpisani! Gestapo ga je uhapsio i streljao u Jajincima kada je imao samo 37 godina! (VIDEO)

Fudbal -

Milutin Ivković - Milutinac bio je kapiten legendarne reprezentacije Kraljevine Jugoslavije koja je 1930. godine zabeležila istorijski uspeh osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Urugvaju.

Sećanje na taj veličanstveni uspeh opisalo je ostvarenje Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video".

Reprezentacija Kraljevine Jugoslavije je bila sastavljena samo od igrača iz Srbije, a prvi među jednakima je bio Milutinac. Ivković je i pre Montevidea imao zavidnu fudbalsku karijeru. Odigrao je 235 utakmica za beogradsku Jugoslaviju u periodu od 1922. do 1929. godine. Upisao je i učešće na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu.

Malo ljudi zna da je Milutin Ivković - Milutinac bio unuk proslavljenog srpskog vojvode Radomira Putnika. Otac mu je bio Jovan Ivković, pukovnik, a majka Mila, ćerka Radomira Putnika.

Po povratku iz Montevidea Ivković je ostvario dva dugogodišnja sna. Osim što je diplomirao na Medicinskom fakultetu 1934. godine Milutin je oženio višegodišnju ljubav Eli, ćerku poznatom beogradskog advokata Fridriha Popsa.

Ubrzo je dobio dvoje dece, ćerke Gordanu i Mirjanu, a porodicu je izdržavao od posla pošto je otvorio ordinaciju u Knez Mihailovoj 5 gde je radio kao dermatolog.

Milutinac nije bio poznat samo kao fudbaler i lekar. Bio je upamćen i po političkom angažmanu. Nikada nije krio da je blizak levičarima i komunističkoj ideji. Jedno vreme je bio glavni urednik časopisa "Mladost", sve dok ga jugoslovenske vlasti nisu zabranile.

Ivković je nemačku okupaciju 1941. godine dočekao u Beogradu i nikada ga nije napustio. Od početka se stavio na raspolaganje narodnooslobodilačkom pokretu, zbog čega je vrlo brzo postao meta Gestapou i Specijalnoj policiji.

Više puta je hapšen i proganjan zbog povezanosti sa radničkim pokretom i Komunističkom partijom.

Fudbalsku karijeru je prekinuo 1938. godine kada mu je preminula supruga Eli od posledica tuberkuloze.

Milutinac se poslednji put na fudbalskom terenu pojavio 6. maja 1943. godine kada je, na molbu svojih drugova, odigrao utakmicu u čast proslave 40 godina postojanja BASK-a.

Nedugo posle toga, 24. maja 1943. godine Gestapo ga je uhapsio. Milutinac je zatvoren u logoru na Banjici, a samo posle šest sati je streljan u Jajincima. Imao je samo 37 godina.

Priča se da se pred odlazak na stratište otrgao žandarima, prišao upravniku banjičkog logora zloglasnom Svetozaru Vujkoviću, pljunuo ga u lice i jako šutnuo nogom u stomak. To je bio poslednji šut fudbalskog velikana.

Njegov život je kasnije poslužio kao inspiracija za pojedine epizode kultne serije "Otpisani".

Kurir sport

Foto: MONTEVIDEOPROJECT.COM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track