ONA JE DOBILA PRVU DESETKU: Pre 43 godine Nađa Komaneči je uradila nešto što se smatralo nemogućim! Ni semafor nije mogao da pokaže ocenu (VIDEO)
Foto: Printscreen

gledali su je u čudu

ONA JE DOBILA PRVU DESETKU: Pre 43 godine Nađa Komaneči je uradila nešto što se smatralo nemogućim! Ni semafor nije mogao da pokaže ocenu (VIDEO)

Ostali sportovi -

Nađa Elena Komaneči je bivša rumunska gimnastičarka, koja je za vežbu na dvovisinskom razboju na Olimpijskim igrama 1976. u Montrealu prva u istoriji gimnastike dobila najvišu moguću ocenu – 10.

U četrnaestoj godini Komanečijeva je postala zvezda Olimpijskih igara u Montrealu. Zbog nje je bilo teže doći do ulaznica za gimnastiku nego za košarkaške utakmice.

Vežba na dvovisinskom razboju prva je u istoriji Olimpijski igara ocenjena najvišom ocenom 10. Na tim je Igrama osvojila ukupno 5 medalja, od toga zlato u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju te bronzu u vežbi u parteru. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata u istoriji.

Tokom Igara u Montrealu korišćen je semafor koji uopšte nije mogao da prikaže desetku. Kada je Nađa dobila 10,0 ta ocena je na semaforu bila prikazana kao 1.0. Publika je negodovala, a mlada četrnaestogodišnjakinja je bila zbunjena, jer je u tom trenutku pomislila da je dobila ocenu 1, a ne 10 i bila je razočarana.

Na Igrama u Moskvi 1980. ponovno je briljirala, osvojivši zlato na gredi i u parteru (u parteru je podelila prvo mesto s Neli Kim), te još dva srebra: u ekipnom konkurenciji i u višeboju.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track