ČOVIĆ PRED NOVINARIMA POSLE OSTAVKE TOMIĆA: Predsednik KK Crvena zvezda otkrio BUDŽET za narednu sezonu! Pričao o Dejvidu Blatu i Svetislavu Pešiću! (KURIR TV)
Foto: Printscreen

BURNO NA MALOM KALEMEGDANU

ČOVIĆ PRED NOVINARIMA POSLE OSTAVKE TOMIĆA: Predsednik KK Crvena zvezda otkrio BUDŽET za narednu sezonu! Pričao o Dejvidu Blatu i Svetislavu Pešiću! (KURIR TV)

Košarka -

Prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana Nebojša Čović obratio se javnosti posle ostavke prvog trenera Milana Tomića, ali i aktuelne situacije u Crvenoj zvezdi.

Crvena zvezda je loše počela takmičarsku 2019/20 i u prvih sedam mečeva upisala čak pet poraza, što nije moglo da se nasluti posle angažovanja nekoliko "jakih" imena, kao ni vrlo dobrog pripremnog perioda za crveno-bele.

Prvi trener Milan Tomić podneo je ostavku na mesto šefa stručnog štaba.

"Milan Tomić se danas sporazumno rastao sa Zvezdom. U prijateljskim odnosima, zahvalni smo mu na svemu", rekao je Čović na početku konferencije.

"Trener Milivoj Lazić je takođe promenjen posle 2 ili 3 kola", podsetio je Čović da su i ranije crveno-beli znali da se rastanu sa šefom stručnog štaba posle samo nekoliko odigranih utakmica.

"Zajedno smo izanalizirali situaciju i došli do zaključka da dođe do promene", naglasio je prvi čovek Zvezde, a potom se okrenuo budžetu Crvene zvezde i Partizana, kao i cifrima koliko su finansijskih sredstava dobili "večiti rivali", a koje je ministar finansija Siniša Mali objavio danas.

"Valja dati podatak da je u periodu od 2008. do 2013. samo od Grada Beograda dobila 56.181.146. Samo od grada. Partizan je dobio 153.783.768. Ovo pričam u dinarima. Bilo je perioda kad Zvezda ništa nije dobila. 2010. i 2009. ništa nije dobila i tad se dešavalo da su vršeni pritisci na sponzore da ne budu sponzori. Mislim da oko ovoga ne bi trebalo da se spore Zvezda i Partizan. Na svakom dinaru smo vrlo zahvalni", naglasio je Čović.

"Zna se kod nas gde je svaki dinar i nemamo dodatne izvore prihoda. Ne treba ni Partizan i Zvezda se spore, to su dva najjača društva u zemlji. Naš budžet ove sezone će biti 8.3 miliona evra, da ne bude neke zabune", kazao je Čović i uporedio Zvezdu sa drugim evroligašima.

"U tom budžetu su i obaveze iz prošle sezone, koje smo u potpunosti izmirili. Maksimum jer 60 odsto za igrače u trener, što se slaže za našu sezonu 2019/20. Taj budžet će biti smanjivan, neki ljudi odlaze, neki dolaze, on će se verovatno smanjivati... Kada to poredim sa rivalima u Evroligi, CSKA ima 40,7 miliona evra, Himki 33,3 miliona, Zenit 26,6", rekao je prvi čovek Zvezde.

foto: Pritnscreen

"Trenutno imamo problem sa Braunom, sa Ognjenom Kuzmićem, nadam se da će biti u kondiciji za 10-15 dana. Bilo je i određenih problema sa Peperogluom, kao i sa Gistom, ali se nadam brzom oporavku", rekao je Čović o zdravstvenom stanju igrača kojih nije bilo na parketu od početka sezone.

"Bolje da imate poraze na početku, mada ih niko ne voli... protiv Budućnosti možda nismo odigrali kako treba, Makabi i PAO smo mogli da dobijemo. To je sve sport... Videćemo duga je sezona", rekao je prvi čovek KK Crvena zvezda o lošem startu crveno-belih.

Da li je kontaktiran Dejvid Blat?

"Čovek je bolestan, ali sad imam nameru da pokušam da uverim Pešića da se ne vraća tamo (u Barselonu), već da ostane ovde. Kari je moj veliki drug i prijatelj, radili smo u reprezentaciji zajedno, u Zvezdi zajedno...", objasnio je Čović, a potom se priča prebacila na pritiske na Zvezdu povodom visine budžeta.

"Nisam ni iznenađen, ni uvređen. Imali smo predsednike država koji su zavijali rukave i navijali, a ono što je ružno, jeste da svaka pobeda Zvezde nije pobeda, nego smo mi nešto oteli, navodno jer Aleksandar Vučić navija za Zvezdu. Bila je priča da Zvezda dobija pare u iznosu koji se meri sa beskonačno, a danas je ministarstvo finansija objavilo, kakvi su tu odnosi. Mada mislim da Zvezda igrajući Evroligu treba da ima razliku bez faktoringa, i da na osnovu rezultata to treba da bude logično i transparentno. Napravila se druga strana da je Partizan izgubio jer predsednik navija za Zvezdu. To nije zdrava atmosfera, vodi u smer ogrmonih podela i treba to da eliminišemo. Ali do perioda 2012/13 bio je ambijent potpunog uništenja Crvene zvezde. Ja sam u UO Crvena zvezda u Sportskom društvu. Izuzev košarke i fudbala, svi drugi klubovi žive veoma teško, rukomet, vaterpolo i odbojka, koja daje ogromne rezultate, žive na ivici egsistencije. To je bruka i sramota, to su iznosi do 150.000 do 250.000 evra za budžet, sa 300.000 evra vi igrate Evropu sa ženskim košarkaškim timom", rekao je Čović.

foto: Pritnscreen

"Svaki put ćemo biti još gori ako nas neko dočeka kao nas u trećoj utakmici finala (protiv Budućnosti). To je bio linč. Ko nije nama dobar domaćin vratićemo puta pet. I onda na to ide priča da je po tome uveden sistem 'wild card' Evrolige. Nije tačno. A, ne mogu da vam kažem još zbog čega je uveden 'wild card'. Iskusni evroligaški treneri nisu garancija da ćete napraviti rezultat. Odnos (plata) se kreće u odnosu na trenere nižeg nivoa ili da kažem mlađe trenere, a to je '1 prema 10'. Najplaćeniji igrač u Zvezdi je 500 hiljada evra. Mislim da naši rivali imaju plaćenije igrače, ali svako vodi svoju politiku", kazao je predsednik KK Crvena zvezda.

"Mi nemamo para da plaćamo trenere 500 ili 600 hiljada evra i da mu uz to dajemo auto 'A' klase, stan od 100 kvadrata. Te pare nemamo. Zagovornici smo da se i mladim trenerima daje šansa. Kako je jedan Duda Ivković postao vrlo iskusan trener? Kako je jedan Željko Obradović postao trofejni trener? Željko je noć pred put u Istanbul trebalo da bude smenjen. Moramo da pomažemo mladim ljudima, jer Srbija ostaje bez trenera, a mi nismo baš dobar ambijent za strane trenere. Teško to prolazi. Strani treneri da bi bili ovde licencirani u KSS moraju da imaju osvojenu nacionalnu titulu ili da imaju određeni trofej u NBA ili da su osvojili Evropsko ili Svetsko prvenstvo. Videćemo, polako", objasnio je Nebojša Čović.

foto: Pritnscreen

"Zvezda je nedavno dovela mladog trenera Dušana Alimpijevića, a on je imao 11 pobeda u 30 utakmica. Pobedio je Real, Valensiju, igrao je finale ABA lige na jednu loptu, izgubljenu u Podgorici zahvaljujući nesmotrenosti našeg bivšeg igrača Lesora, a i zahvaljujući događajima koji su se tada dešavali u Podgorici. Tada je usledio napad sa svih mogućih strana...", rekao je Čović i naglasio da će mečeve do predtsvaljanja novog trenera voditi pomoćnik Milana Tomića, Andrija Gavrilović.

"Ne krijem ništa, radimo... Ne mogu da odgovorim da li je on u našim analizama, jer još nismo sproveli sve analize i analizirali kako sve to može da utiče na određene faktore. On jeste dugo bio sa Milanom, radio je sa velikim trenerima i nikoga neću da eliminišem. Donećemo najbolju procenu. Treba biti analitičan da ne bi napravili grešku. Ako izgubite nema kukanja i klečanja, već se diži gore i idemo dalje. Nije palo nebo na zemlju. Sija sunce".

andrija gavrilović
andrija gavrilovićfoto: Starsport©

"Da li bi mladi trener mogao da iznese? Zavisi ko je. Da li ima autoritet, znanje... Iskusni igrači odmah vide da li trener zna ili ne zna. Što se tiče autoriteta, neće postavljati i smenjivati trenera ni igrači, ni ulica nojeva Strahinića bana, ni društvene mreže, Indijanci i ostali. Pokazali smo da znamo taj posao, uz uvažavanje da ako ima ambicioznih kandidata da preuzme na sebe odgovornost. Autoritet trenera Zvezde će uvek biti zaštićen. Zagovornik sam da stalno dajemo šansu mladima, s tim da za evroligaški nivo takmičenja moramo da imamo kombinaciju mlađih i iskusnijih igrača. Kod iskusnijih igrača uvek imate faktor rizika, koliki je stepen istrošenosti i rizika od mogućih povreda. Zato daj deo oporavka mora da bude jako dobro rađen i tu su i Mića Ćirić i Filip, koji odrađuju sjajan posao u fizioterapeutskom delu. Naravno i Lukman i ceo stručni štab. I da tamo gde znamo neke stvari možemo preventivno da delujemo. Kad sve saberemo bićemo na 90-ak utakmica. Nije to mali broj, treba izdržati sve to".

kurir.rs / kurir sport

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track