OVO NIKO OSIM DANILOVIĆA NIJE MOGAO: Koš preko Dominika Vilkinsa pamti ceo svet! Dve decenije se klanjaju Saši VIDEO
Foto: Profimedia

da se pamti

OVO NIKO OSIM DANILOVIĆA NIJE MOGAO: Koš preko Dominika Vilkinsa pamti ceo svet! Dve decenije se klanjaju Saši VIDEO

Košarka -

Predrag Danilović bio je vrhunski košarkaš, sa mnogo trofeja, ali se malo kada mogla videti drama koja se u odlučujućem meču finala italijanskog prvenstva odigrala 1998. godine.

Popularni Saša je igrao prvu sezonu u starom klubu po povratku iz NBA. Kinder je već imao u vitrini titulu prvaka Evrope, osvojenu u Barseloni protiv AEK-a, ali trebalo je uraditi nešto i u domaćem šampionatu. U finale su stigli (tadašnji) bolonjski veliki rivali Kinder i Fortitudo. Igra se peta utakmica, rezultat u seriji 2-2, Fortitudo ima četiri poena prednosti, a do kraja 16 sekundi.

Izgledalo je da je pobednik rešen, ali nije bilo tako. Lopta je bila u rukama Saše Danilovića. Krenuo je na čuvenog Dominika Vilkinsa, čoveka sa više 20.000 poena u NBA, igrača koji je prethodne godine sa Panatinaikosom bio prvak Evrope. U pravom trenutku podigao se na šut za 3 poena i pogodio, ali Vilkins ga je zakačio po ruci. Sudije Zankarela i Lamonika daju Saši dodatno bacanje! Drama je na vrhuncu, u dvorani je pakao, ali Danilović hladno pogađa i izjednačava rezultat. Pitanje prvaka moralo je da se reši u produžetku!

Danilović je nastavio u velikom stilu. Prvo je u produžetku dao koš, zatim asistirao Bineliju, pa još jednom Nesteroviću, potom je pogodio trojku… One man team – što bi rekli Amerikanci. Na kraju je bilo 86:77 za Kinder, Saša je igrao 43 od 45 minuta, dao 20 poena i, naravno, bio MVP ne samo finala, nego cele sezone.

O Daniloviću se zna sve, ili gotovo sve. Za ovu priliku detalj koji je novinaru Vladimiru Stankoviću otkrio Željko Obradović. Kao igrač Partizana upisao je trenersku školu i 1986. bio na obaveznoj praksi na Zlatiboru. U kampu je video suvonjavog klinca za koga su mu rekli da je iz Sarajeva. Raspitao se za ime i zapisao: Predrag Danilović. Onda je pozvao svog trenera Duška Vujoševića i rekao mu da u Sarajevu ima jedan mali koji mnogo obećava… Dule ga je poslušao, borio se sa Bosnom i KSJ dve godine oko papira, ali je dočekao da od sezone 88/89 mladi Sarajlija ponese “crno-beli” dres u kome se proslavio i iz koga je stigao do zvezda, NBA i istorije.

Kurir sport / Koš magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track