DANAS JOKIĆ, A PRE 20 GODINA DIVAC: Po ovome je srpski as jedinstven u istoriji NBA Ol stara VIDEO
Foto: EPA/Etienne Laurent, AP/David Zalubowski

DA SE PAMTI

DANAS JOKIĆ, A PRE 20 GODINA DIVAC: Po ovome je srpski as jedinstven u istoriji NBA Ol stara VIDEO

Košarka -

Košarkaški reprezentativac Srbije Nikola Jokić će u noći između nedelje i ponedeljka u Atlanti treći put u karijeri biti na susretu svih zvezda NBA lige, ovaj put kao startni centar Zapada.

Košarkaški reprezentativac Srbije Nikola Jokić će u noći između nedelje i ponedeljka u Atlanti treći put u karijeri biti na susretu svih zvezda NBA lige, ovaj put kao startni centar Zapada.

As Denvera, koji igra sezonu snova, tako je prvi srpski igrač, koji je izabran u startnu petorku Ol stara, a još jedna zanimljivost vezana je za legendu naše košarke, takođe nekadašnjeg centra Vlada Divca.

Pre 20 godina, na Ol Star meču u Vašingtonu, Vlade Divac je imao čast da postane prvi košarkaš iz Evrope, koji nije išao u srednju školu ili studirao u Sjedinjenim Američkim Državama, a da je zaigrao na utakmici zvezda NBA lige.

Nakon legendarnog centra Evropljani su upisali 51 nastup na Ol Star utakmicama.

Prvi Evropljanin koji je započeo utakmicu svih zvezda u startnoj petorci bio je Janis Adetokumbo 2017. godine. Grk je starter već petu godinu zaredom. Osim njega to je poslo za rukom Luki Dončiću 2020. godine, te 2021. Nikoli Jokiću i ponovo Dončiću.

Evropa je dobila i prvog MVP-a lige 2007. godine, kada je to najveće individualno priznanje pripalo Dirku Novickom, da bi posle toga Adetokumbo ponovio dostignuce Novickog 2019. i 2020. godine.

Ovako izgleda lista Evropljana koji su igrali na NBA Ol star meču: Dirk Novicki (14), Pau Gasol (6), Toni Parker (6), Janis Adetokumbo (5), Nikola Jokić (3), Predrag Stojaković (2), Luka Dončić (2), Nikola Vučević (2), Domantas Sabonis (2), Rudi Gober (2), Zidrunas Ilgauskas (2), Andrej Kirilenko (1), Mehmet Okur (1), Goran Dragić (1), Vlade Divac (1), Kristaps Porzingis (1).

Da pomenemo i da je 2001. godine Predrag Stojaković, nakon što je sa Amerikankom Ruti Bolton-Holifild trijumfovao u takmičenju “tu-bol”, bio je više nego uspešan i u nadmetanju najboljih NBA “trojkaša”. Peđa je zauzeo drugo mesto, iza Rej Alena iz Milvokija. Rezultat je bio 19:17. Kad već pominjemo Peđu, da kažemo i da su godinu dana kasnije u finalu iste discipline o najboljem šuteru odlučivali Stojaković i Vesli Person.

Peđa je bio uspešniji i rezultatom 9:5 osvojio laskavu titulu, koja mu je uz to donela i ček na 25.000 dolara.

“Pre godinu dana bio sam drugi. Sada sam sve naplatio”, kazao je Stojaković, dodajući da njegov prevashodni cilj, ipak, nije bila pobeda već da je došao da se dobro provede.

Godine 2003. Predrag Stojaković odbranio je titulu prvog šutera “trojki” na planeti, pošto je na tradicionalnom “Ol-star” spektaklu u Atlanti, u finalnoj seriji pobedio prošlogodišnjeg rivala u istom takmičenju, Veslija Persona iz Memfisa sa 22:16.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track