SPORT SPAJA LJUDE: Novica Veličković podržao regionalni projekat saradnje mladih
Foto: Starsport©

SPORT SPAJA LJUDE: Novica Veličković podržao regionalni projekat saradnje mladih

Košarka -

Кapiten košarkaša Partizana Novica Veličković bio je učesnik zanimljivog regionalnog projekta saradnje mladih koji je organizovan za srednjoškolce iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije.

Ovaj projekat imao je za cilj da učesnici poboljšaju svoje znanje o interkulturalnosti, predrasudama i stereotipima, ali i da osnaže upotrebu sporta za povezivanje i prevazilaženje barijera koje postoje u regionu i postanu lideri za izgradnju mira. Shodno tome Novica Veličković preneo je svoje dugogodišnje iskustvo iz igranja u regionalnoj ABA ligi, koja je značajno doprinela povezivanju zemalja iz regiona bivše Jugoslavije.

- Sport je na našim prostorima uvek bio neko ogledalo društva. Iz toga se često rađaju i prijateljstva, a ja verujem u to da je čovek u životu jako sličan onome što pokazuje na terenu. Ponosan sam što mogu da kažem kako sam stekao prijatelje u svim zemljama gde se igra košarka. Sport mi je doneo i neka divna iskustva i drugarstva sa ljudima koji nisu odavde, ne pričaju naš jezik, čak imaju drugu boju kože i druge su vere. To je snaga sporta i to je jedna od važnih uloga koju sport u svakom društvu ima i to je glavna poruka koju sam podelio sa srednjoškolcima iz regiona – rekao je Veličković.

Кroz projekat koji je trajao nekoliko meseci organizovano je pet radionica, a čitav program je realizovan onlajn. Održano je i nekoliko zanimljivih predavanja eminentnih profesora o sportu kao alatu pomirenja na zapadnom Balkanu, a učesnici su bili u prilici da pogledaju i dokumentarni film „250 stepenika“ koji prikazuje put do uspeha jugoslovenske juniorske košarkaške reprezentacije na Svetskom prventsvu u Bormiju 1987. godine i veliko drugarstvo i sjajnu saradnju koji su pratili jednu od najtalentovanijih generacija u istoriji košarke.

Nosilac projekta bio je Srednjoškolski obrazovni centar Smartanac, a ceo projekat bio je podržan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih koja je do sada podržala preko 100 programa razmene u kojima je učestvovalo više od 5000 mladih sa Zapadnog Balkana.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track