SRBIN SE PONUDIO DA IGRA ZA HRVATSKU: Da li će komšije dobiti senzacionalno pojačanje?
Foto: Profimedia

ovo bi odjeknulo

SRBIN SE PONUDIO DA IGRA ZA HRVATSKU: Da li će komšije dobiti senzacionalno pojačanje?

Košarka -

Košarkaška reprezentacija Hrvatske od čuvenog silaska sa postolja u Atini 1995. godine nema uspeha.

Poslednji u nizu udarac doživeli su u Splitu u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Zato su čelnici Košarkaškog saveza odlučili da ponovo koriste opciju da za reprezentaciju igra jedan naturalizovani igrač.

Selektor Veljko Mršić mogao bi, sasvim neočekivano, da dobije više stranaca sa hrvatskim državljanstvom, pa da ih koristi naizmenično ili onako kako on proceni. Mršić je hrvatskim medijima nedavno otkrio da su se dva aktivna igrača NBA lige ponudila da zaigraju za Hrvatsku.

"Tražimo igrače koji imaju veze s Hrvatskom, nekog od roditelja ili dedova, ako su rođeni tu, ako imaju hrvatske korene, ako su oženili Hrvaticu, sve ćemo pročešljati. Već se nekoliko NBA igrača kod naših reprezentativaca raspitivalo i izrazilo želju za dobijanjem hrvatskog pasoša i igranjem za reprezentaciju. Postoje dva NBA igrača kojima je neko od roditelja Hrvat, obojica na pozicijama dva i tri", najavio je tada Mršić.

Iako selektor Hrvatske nije otkrio o kojim imenima se radi, hrvatski Indeks saznaje da se radi o Kameronu Džonsonu, košarkašu Finiksa, i Džinu Končaru iz Memfisa.

Džonsonova majka je rođena u Americi, ali ima hrvatske korene jer je neko od njenih predaka imigrirao iz Hrvatske. Džonson je često svom saigraču Dariju Šariću govorio da ima hrvatske korene i da mogu da računaju na njega.

Za razliku od Džonsona situacija sa Končarom je daleko komlikovanija. Ovaj 25-godišnjak ima dve sezone u NBA ligi. Nije biran na draftu već je dobio šansu direktno posle koledža od strane Memfisa. Za sada u NBA nema zavidnu statistiku, za razliku od koledža Perdju, gde je toliko zadužio grad da je njemu u čast 28. mart proglašen "Danom Džona Končara".

Končar sa očeve strane ima srpske korene, tačnije deda mu je Srbin. Dok je bio saigrač sa Markom Gudurićem često je isticao srpsko poreklo. Ipak, Končar u svom porodičnom stablu ima i mađarske i češke krvi. S obzirom da Srbija nije zainteresovana za njegove usluge, Končar očigledno ima i neke veze sa Hrvatskom čim se ponudio da igra za njih.

Ukoliko i Džonson i Končar, možda još neko, odluči da ubuduće nastupa za Hrvatsku, na takmičenjima bi mogao samo jedan da igra, jer su takva pravila FIBA. Za Hrvatsku su do sada igrala dva Amerikanca - Dontej Drejper i Oliver Lafajet.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track