ZAŠTO SU HRVATI SIŠLI SA POSTOLJA 1995. GODINE: Bio je dogovor da ostanemo, ali Litvanci su nas PREVARILI
Foto: Printskrin/Jutjub

teške reči

ZAŠTO SU HRVATI SIŠLI SA POSTOLJA 1995. GODINE: Bio je dogovor da ostanemo, ali Litvanci su nas PREVARILI

Košarka -

Hrvatski trener izneo do sada neke nove inforamcije na dešavanaj iz Atine

Bviši hrvatski košarkaš Veljko Mršić prisetio se Evropskog prvenstva u Atini i skandaloznog poteza "šahovničara" koji su tada sišli sa postolja, kada je Jugoslavija trebalo da primi zlatnu medalju.

Veljko Mršić do sada iznosi neke nove podatke, kada je taj čin u pitanju, sasvim drugačije od onih koji su ranije iznosili Dino Rađa ili Toni Kukoć.

Veljko Mršić
foto: Dado Đilas

- Trećina Hrvatske je bila okupirana. Prvi put smo se sastali s Jugoslavijom, oni su došli tamo, zvali su ih Jugoslavija, a na dresu su imali četiri slova "S", to je nama tada bio simbol nečeg drugog - rekao je Mršić u razgovoru za "Podkast Inkubator" i nastavio:

- Već posle meča za treće mesto, pričalo se da neće svirati 'Hej, Sloveni', nego će svirati 'Bože pravde' ako Jugoslavija osvoji. Mi igrači smo se tamo skupili, šta ćemo, kako ćemo. Neko je pričao sa Vrdoljakom i on je rekao da treba da ostanemo na postolju, da se ne povlačimo. Ta utakmica se završila kako se završila (pobeda Jugoslavije nad Litvanijom, prim. aut), bilo je tu dosta polemika zbog suđenja. Dolaze Litvanci u jednom trenutku i oni kažu da će se povući sa postolja.

Hrvati, silazak sa postolja, Atina 1995
foto: Pritnscreen

Mršič je dalje nastavio u dahu da priča:

- Kad su oni to rekli, onda se i mi povlačimo. Došli smo na postolje, izašlo se na dodelu medalja, sa idejom da se i mi i oni povučemo sa postolja. U jednom trenutku, Arturas Karnišovas dolazi, govori nama da su Litvanci dobili naređenje da moraju da ostanu na postolju. Mi smo već bili doneli odluku. Kažem, iz današnje perspektive, sigurno takvu odluku ne bi mo doneli. Ali ono vreme, 1995. godina, to je bilo pre Oluje, trećina Hrvatske okupirana... Odluka je bila takva kakva je bila.

Aleksandar Đorđević, Košarkaši, Predrag Danilović, Dušan Ivković, Atina 1995
foto: KSS

Potom je Mršić poentirao.

- Poznavali smo se (sa igračima Jugoslavije, prim. aut), nije to bilo sad nešto da smo stalno bili zajedno. U ono vreme je bilo tako. Kako je njima šahovnica bila simbol za ustaštvo, nama je četiri "S" bilo simbol za četnike - poručio je Veljko Mršić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track