PEŠIĆ OTVORIO DUŠU O KAPITENU: Teodosić je bio iznenađen kad sam mu saopštio odluku! Evo šta je RAZLOG za precrtavanje
Foto: Dado Đilas, Beta/Miloš Miškov

izlazi pred medije

PEŠIĆ OTVORIO DUŠU O KAPITENU: Teodosić je bio iznenađen kad sam mu saopštio odluku! Evo šta je RAZLOG za precrtavanje

Košarka -

Selektor Svetislav Pešić obratio se danas javnosti i objasnio razlog za precrtavanje Miloša Teodosića, ali i pričao o svim ostalim temama vezanim za državni tim.

02:10

Pešić o Teodosiću

Apsolutna tema broj jedan bilo je precrtavanje Teodosića sa spiska za EP.

- Naravno tokom priprema smo donosili odluke koje se tiču selekcije tima. Tu nema nikakve tajne tu se ništa ne dešava slučajno. Analiza se fizička spremnost, mentalna spremnost i sve drugo. To nam je poslužilo da vidimo ko je gde. Tu se moraju donositi odluke, ne samo kada je reprezentacija u pitanju, nego i kod klubova. Vidim da su odluke izazvale različite komentara posebno kada je u pitanju Teodosić, rekao je Pešić.

Svetislav Pešić
foto: @starsport

Selektor je otkrio kako je Teodosić reagovao na njegovu odluku.

- On je bio malo iznenađen tom odlukom, što je i normalno. Rekao sam mu da se okrećem igračima za koje mislim da mogu više da daju. Bilo je razmišljanje da on ostane u ekipi i bude "bek-ap" igrač, sa klupe... On to nikada nije bio u karijeri. A, iskreno sam i njemu rekao da imam boljih igrača za to u ekipi. Tim nije samo skup najboljih igrača, niti najkvalitetnijih pojedinaca. To je odluka koja je napravljena. On se zahvalio i ja sam se zahvalio. I to je to", tvrdi Pešić, koji je potom upitan da li je Teodosić otpisan zbog nediscipline.

- Vrlo sam bio jasan, ne bih se vraćao na to...

Pešić nije želeo da otkrije detalje razgovora sa bivšim kapitenom.

Svetislav Pešić
foto: @starsport

- Sve što sam imao da kažem sam rekao. To je to. Nikakvih incidenata nije bilo, objasnio sam razloge. To šta sam rekao Teodosiću ostaje između menje i njega. Nemam ja obavezu da vas obaveštava o tim razgovorima - puručio je Pešić.

Evo kako je izgledalo kompletno obraćanje selektora:

Kada se očekuje konačan spisak?

14.09 - Ne znam u ovom momentu. Neću do zadnjeg momenta da odlučim o tome. Neka momci budu tu i rade kao i do sada.

Predstojeći planovi reprezentacije

02:21

PEŠIĆ: Pripreme dobro prošle

14.06 - Ne razmišljamo o Evrpskom prvenstvu, već o utakmicama kvalifikacija, pre svega meču protiv Grčke, kako da njih pobedimo. To bi bilo dobro ne samo zbog sadašnjeg trenutka.

O meču protiv Crne Gore

14.04 - To je bila korisna utakmica. Bila je dobra, igrači su pohvatali šta treba, ali fali nam malo lopta u ruci, treba nam malo igre. Crna Gora odlična, borbena, sa dobrim igračima, taman nam je legla. Njima se zahvaljujem da su došli.

Svetislav Pešić
foto: @starsport

Dodatak o Teodosiću

14.00 - Ovakve odluke su uvek teške. Kako za trenera, tako i za ekipu. Ovde laži nema nikakve. Sve što je rečeno igraču, rečeno je i ekipi, a rečeno je i vama. Od reči do reči.

Napadi zbog Teodosića

13.56 - Ništa me to ne dodiruje. Ništa me nije iznenadilo jer sam ja te kritike, napade i vređanja doživljavao i pre 20 godina. od ovih koji su imali mikrofon u ruci. Mene to ne pogađa, odrekao sam se mnogih stvari u životu da bih došao da pomognem ovde. Prepreke u životu trenera su svaki dan, samo je pitanje kako ih rešavamo. Do sada sam to rešavao relativno dobro. Mi živimo sada u svetu u kome nisu bitne košarka i tkatika nego međuljudski odnosii.

Još o Teodosiću...

13.53 - Sve što sam imao da kažem sam rekao. To je to. Nikakvih incidenata nije bilo, objasnio sam razloge. To šta sam rekao Teodosiću ostaje između menje i njega. Nemam ja obavezu da vas obaveštava o tim razgovorima. Svaki igrač može da radi šta god hoće ako je spreman da ispuni ono što trener tražim. Nisam ja ovde policijac, već selektor Srbije.

05:16

Pešić o razgovoru s reprezentativcima

Kapiteni

13.52 - Kapiteni su određeni. To su Lučić i Bjelica. To je bila moja želja i moja igrača.

Ko je naslednik Teodosića kao lidera?

13.51 - Ne bih proglašavao ovde nikoga liderom. Niko se nikada ne može da kraja zameniti. Kao što se ne može zameniti Đorđević ili Bodiroga. Svaki od njih ima svoju specifičnost. Imamo igrače koji su pobeđivali, znaju da igraju velike utakmice, mogu da iznesu teret javnosti.

O Teodosiću - nastavak:

13.47 - Niko nije odstranjen, otpisan, eliminisan i to trener reprezentacije želi da podvuče. To je samo odluka selektora. Objasio sam sve bio sam jasan. Siguran sam da su ovo igrači u koje verujem i da će oni odgovoriti zahtevima koje se pred njih postavio. Oni rade svoj posao na najbolji mogući način. Uneće novu energiju koja je potrebna ovoj reprezentaciji. Verujem u njih.

O Bjelici:

13.45 - Neće putovati sa ekipom ostaje u Beogradu. Za vikend će profesor Radovanović izvršiti detaljni snimak. Danas se oseća bolje. Zao nam je zbog povreda, ali šta da radimo. I drugi se povređuju. Gledamo da naš medicinski tim nam izađe u susret koliko može. Gde god smo kucnuli na vrata, ona su nam bila širom otvorena, čak su i neki doktori dolazili noću

Svetislav Pešić
foto: @starsport

O informisanju Teodosiću:

13.38 - Ono što se meni prvi put dešavalo u karijeri da ja nisam ni informisao ekipu, a već su svi portali objavili da je Teodosić precrtan. Moram da vam kažem da se pogrešno informisani. Odluka je bila zajednička i predsednik i direktora da nema potrebe da se pojavljujemo u javnosti. Ekipa je nažalost informisana malo kasnije. Oni znaju tačno šta je trener mislio. Odluka je moja, nije laka.

O reakciji Teodosića:

13.37 - On je bio malo iznenađen tom odlukom, što je i normalno. Rekao sam mu da se okrećem igračima za koje mislim da mogu više da daju. Bilo je razmišljanje da on ostane u ekipi i bude "bek-ap" igrač, sa klupe... On to nikada nije bio u karijeri. A, iskreno sam i njemu rekao da imam boljih igrača za to u ekipi. Tim nije samo skup najboljih igrača, niti najkvalitetnijih pojedinaca. To je odluka koja je napravljena. On se zahvalio i ja sam se zahvalio. I to je to.

O precrtanim sa spiska:

13.36 - Naravno tokom priprema smo donosili odluke koje se tiču selekcije tima. Tu nema nikakve tajne tu se ništa ne dešava slučajno. Analiza se fizička spremnost, mentalna spremnost i sve drugo. To nam je poslužilo da vidimo ko je gde. Tu se moraju donositi odluke, ne samo kada je reprezentacija u pitanju, nego i kod klubova. Vidim da su odluke izazvale različite komentara posebno kada je u pitanju Teodosić.

O Smailagiću i Avramoviću

13.35 - "U dogovoru sa trenerskim stafom Partizana dogovorili smo se da Smailagić nastavi da radi sa njima. Isto važi i za Avramovića. U stanju je mirovanja."

O kandidatima za državni tim

13.33 - "Većina od 22 kandidata nije igralo za reprezentaciju u prozoru. Neki su otkazivali zbog povreda, neki zbog premorenosti, neki zbog privatnih razloga. Od 22 igrača, dvojica su otkazala zbog NBA lige, Smailagić je imao operaciju."

O dosada urađenom

13.31 - "Završili smo veoma važnu prvu fazu priprema za EP. Sve je prošlo dosta dobro. Ono što smo planirali to smo ostvarili".

13.30 - Počinje konferencija selektora.

Ogroman broj predstavnika medija čeka da počne obraćanje Svetislava Pešića.

Selektor reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, danas će se obratiti javnosti.

Pešić će prvi put izaći pred novinare nakon šokantne odluke da iz tima skloni kapitena i jednog od najboljih igrača, Miloša Teodosića.

Konferencija za medije održaće se u ponedeljak u 13.30 u beogradskoj "Areni", a na Kuriru ćete imati prilike da pratite video i tekstualni prenos.

Podsetimo, Teodosić je pet dana nakon zvaničnog okupljanja reprezentacije "precrtan" sa spiska bez zvaničnog obrazloženja. Odluka selektora izazvala je veliku buru u javnosti. Brojni saigrači podržali su Teodosića, pa je utisak i da je atmosfera u timu poljuljana.

Naravno, u fokusu neće biti samo slučaj Teodosić.

Nako "precrtavanja" lidera, Orlovi su doživeli dva velika udarca. Prvo je Avramović obnovio povredu ruke, a onda je i Nemanja Bjelica doživeo povredu lista na utakmici sa Crnom Gorom. Košarkaš Partizana gotovo sigurno neće moći da zaigra na Evrobasketu, a sada je i Bjelica pod znakom pitanja.

Očekuje se da će selektor u ponedeljak dati konkretne informacije o njihovom zdravstvenom stanju.

Očekuje se da će Pešić danas i skratiti spisak i da ćemo saznati na koga računa za predstojeći Evrobasket.

Za mesto na turniru se bore: Vasilije Micić, Nemanja Nedović, Ognjen Jaramaz, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Nikola Kalinić, Vladimir Lučić, Nemanja Bjelica*, Dejan Davidovac, Marko Jagodić-Kuridža, Boriša Simanić, Nikola Jokić, Balša Koprivica, Nikola Milutinov, Filip Petrušev, Dušan Ristić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track