KRAJ! KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: ABA liga pred gašenjem? Pravi se moćna srpska liga! OVO SU SVI DETALJI
Foto: @starsport

PROMENE NA VIDIKU

KRAJ! KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: ABA liga pred gašenjem? Pravi se moćna srpska liga! OVO SU SVI DETALJI

Košarka -

Opstanak ABA lige nalazi se u rukama srpskih klubova, a sve je više razmišljanja u njihovim redovima kako im ovo takmičenje nije potrebno!

Uz to, raste pritisak bitnih ljudi iz sveta košarke da se ubuduće igra samo domaće takmičenje, za koje se garantuje da će imati visok nivo kvaliteta.

Priča koja traje duže od dve decenije polako se bliži kraju. Kako smo saznali iz vrha srpske košarke, KSS će uraditi sve da napravi moćnu srpsku ligu. Želja je da se uz pomoć jakih kompanija napravi takmičenje u kome će timovi imati i zavidan prihod, a da se pomogne i aktivno podizanje dve velike košarkaške sredine u Srbije. To bi uz ekipe koje su veće učinilo Košarkašku ligu Srbije jednom od najjačih u Evropi.

Naredni korak u celoj priči je vezan za Evroligu. Ukoliko bi Zvezda i Partizan dobili trogodišnje ugovore sa elitnim takmičenjem, apsolutno ne bi postojale prepreke da oni izađu iz ABA lige.

Prohodnost koju regionalno takmičenje ima ka Evroligi nestala bi kada u njemu ne bi bilo srpskih klubova. Interes najjačeg takmičenja u Evropi nije nužno da u njemu budu ekipe iz ABA lige.

Crvena zvezda, Cedevita Olimpija, Fakundo Kampaco
foto: @starsport

Oni žele najbolje timove iz ovog regiona, a to iz kog će oni takmičenja da dolaze pada u drugi plan. Već se pokazalo kao loše po Evroligu to što je Budućnost u jednoj sezoni bila učenik elitnog takmičenja.

Brojne afere, nezadovoljstva kvalitetom takmičenja, organizacioni problemi, loša komunikacija na relaciji takmičenje-klubovi - sve to se nakupilo prethodnih sezona. Nepostojanje jasnog kalendara takmičenja samo je kap koja je prelila čašu. Utisak je da srpski klubovi ne bi izgubili apsolutno ništa izlaskom iz ABA lige (naravno, uz uslov da se postigne dogovor sa Evroligom).

Gostovanja Zadru, Splitu, Ciboni, pa i Budućnosti nisu više iz kategorije "teških". Nije neka razlika između meča u Čačku i Zadru, zar ne? A mnogo je lakše putovati po Srbiji nego regionu. Kao što je nekada bilo previše argumenata na tasu da naši klubovi igraju ABA ligu, tako je sada obrnuta situacija...

Finale će se igrati, to samo privremeno gasi požar

Crvena zvezda je nezadovoljna terminima u ABA ligi, i to je javno iskazala saopštenjem, ali odigravanje finalne serije trenutno se ne dovodi u pitanje.

Naravno, ako se pre toga definiše spisak učenika Evrolige i ako na njemu budu crveno-beli, onda se situacija potpuno menja i Zvezda u toj varijanti verovatno ne bi ni pedalj odstupila od svog stava, po cenu da i ne igra finalnu seriju.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track