ABA LIGA: Evroliga ispred ostalih, ne ugrožavamo slobodu izbora klubova
Foto: ABA Liga

Reakcija iregionalnog nadmetanja

ABA LIGA: Evroliga ispred ostalih, ne ugrožavamo slobodu izbora klubova

Košarka -

Svetska košarkaška federacija FIBA ne odustaje od stava da kazni saveze i da eliminišu reprezentacije sa EP 2017. godine uz pretnju da bi sankcije mogle da se odnose i na Olimpijske igre (kao i kvalifikacione turnire za Rio).

Povodom svega toga se saopštenjem oglasila i regionalna ABA liga. Jasno su poručili da veruju da su klubovi doneli pravu odluku kada su se na sastanku u Zagrebu u martu opredelili za Evroligu i Evrokup.

"Posle analize trenutne situacije i konsultacija sa klubovima Predsedništvo ABA lige izražava čvrsto uverenje u ispravnost odluke donete u Zagrebu. Uzimajući u obzir stavove svih strana, imperativ klubova je da uvek imaju priliku da se kvalifikuju za najjača evropska takmičenja, zbog čega je i potpisan ugovor sa kompanijom "ECA" u vezi učešća klubova u Evroligi i Evrokupu kao evropskim takmičenjima koja imaju prioritet", navodi se u saopštenju.

Ipak, ističu da neće uticati na zasebne odluke klubova.

"Odluka koja je doneta na Skupštini prošlog meseca ne ugrožava slobodu izbora klubova da sami izaberu u kom evropskom takmičenju će učestvovati, sve dok se striktno pridržavaju pravila regionalnog takmičenja. Klubovi ABA lige će uraditi sve da bi zaštitili interese klubova i stvorili idealne uslove za dalji razvoj košarke u regionu, uzimajući u obzir i interese reprezentacija. Pozivamo sve strane da ih vodi isti motiv i da klubovi predstavljaju bazu za razvoj košarke", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track