FIBA OSTVARILA PRETNJU: Srbija suspendovana sa Evrobasketa 2017
Foto: KSS

Orlovi bez Evropskog prvenstva

FIBA OSTVARILA PRETNJU: Srbija suspendovana sa Evrobasketa 2017

Košarka -

Međunarodna košarkaška federacija odsek za Evropu (FIBA Evropa) suspendovala je 14 košarkaških saveza sa Evropskog prvenstva 2017. godine, uključujući i Srbiju, zbog podrške Evroligi, preneli su danas mediji.

Kako je preneo sajt Sportando, FIBA Evropa je poslala pisma u 14 košarkaških saveza u kojima ih obaveštava da su suspendovani sa Evropskog prvenstva.

Osim Srbije, pisma su poslata u Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Rusiju, Španiju, Bosnu i Hercegovinu, Litvaniju, Grčku, Izrael, Poljsku i Tursku.

FIBA je suspendovala te saveze jer su njihovi klubovi izabrali da od sledeće sezone učestvuju u Evroligi i Evrokupu, a ne takmičenjima pod okriljem FIBA Evropa.

U Košarkaškom savezu Srbije nisu bili dostupni za komentar.

Fiba, pismo, Foto: Printskrin
Fiba, pismo, Foto: Printskrin

Klubovi Jadranske lige su na nedavnom sastanku odlučili da prihvate ponudu prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua o učešću u Evroligi i Evrokupu. FIBA Evropa je navela da je zahtev i kopiju pisma poslala u FIBA, koja ja nadležna za svetska takmičenja.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Pismo stiglo u KSS

Pismo Međunarodne košarkaške federacije odsek za Evropu (FIBA Evropa) o suspenziji sa Evropskog prvenstva 2017. godine stiglo je u Košarkaški savez Srbije.

Pismo je u Savez stiglo kasno sinoć, a čelnici domaće kuće košarke trenutno nisu bili dostupni za komentar.

FIBA Evropa je suspendovala 14 košarkaških saveza sa Evropskog prvenstva 2017. godine jer su njihovi klubovi izabrali da od sledeće sezone učestvuju u Evroligi i Evrokupu, a ne u takmičenjima pod okriljem FIBA Evropa.

Osim Srbije, pisma su poslata u Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Rusiju, Španiju, Bosnu i Hercegovinu, Litvaniju, Grčku, Izrael, Poljsku i

Tursku. Klubovi Jadranske lige su na nedavnom sastanku odlučili da prihvate ponudu prvog čoveka Evrolige Đordija Bertomeua o učešću u Evroligi i Evrokupu.

FIBA Evropa je navela da je zahtev i kopiju pisma poslala u FIBA, koja ja nadležna za svetska takmičenja.

Tomašević: Nismo izbačeni, ali imamo ozbiljnu pretnju

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Tomašević demantovao je da je reprezentacija Srbije izbačena sa prvenstva Evrope i poručio da je optimista po pitanju rešavanja pretnji od strane FIBA.

"Nismo izbačeni, ali smo upozoreni da povedemo računa. Imamo ozbiljnu pretnju i sazvaćemo sastanak sa ostalim Savezima u regionu, ali i klubovima kako bismo doneli odluku. Optimista sam, ali trebalo bi da se vidi ko je kriv za ovu situaciju", rekao je Tomašević Tanjugu.

FIBA Evropa poslala je pismo KSS-u i zemljama koje su podržale igranje u Evroligi i Evrokupu sa upozorenjem da će biti suspendovane sa kontinentalnog šampionata 2017. godine.

"Čuli smo se sa svim federacijama iz regiona i našim klubovima. Kod nas vlada sindrom da se odmah sve zna, ali nije baš tako. Moramo da sačekamo", naveo je Tomašević i dodao da se nada da FIBA neće oduzeti Srbije organizaciju kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre u Riju.

Na pitanje da li bi Partizan mogao da "žrtvuje" Evrokup kako bi Srbija izbegla suspenziju, čelnik KS Srbije bio je kratak:

"Imamo odličnu saradnju sa klubovima, sve će uskoro biti poznato", zaključio je Tomašević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track