KSS ODLUČIO: Zvezda može u Evroligu, Partizanu i ostalima zabranjen Evrokup
Foto: KSS

U sukobu FIBA i Evrolige

KSS ODLUČIO: Zvezda može u Evroligu, Partizanu i ostalima zabranjen Evrokup

Košarka -

Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije je razmatrajući situaciju u sukobu FIBA i Evrolige doneo odluku, da zatraži restruktuiranje regionalne ABA lige i suspenduje sve klubove koji se odluče da igraju Evrokup.

„Na osnovu odredaba Statuta KSS, član 56. tačka 18., Upravni odbor KSS, na sednici održanoj 19.aprila 2016.godine, donosi sledeću odluku:Na osnovu odluke Borda FIBA Evropa od 20.03.2016. godine i dopisa FIBA Evropa od 24. marta i 15. aprila 2016.godine, poštujući obaveze koje KSS kao član FIBA ima, Upravni odbor KSS donosi odluku da se klubovima – članovima KSS dozvoljava učešće u Evroligi, a zabranjuje učešće u Evrokupu.

U skladu sa odredbama iz stava 1 ove Odluke, ukoliko neki klub – član KSS potpiše ugovor/sporazum sa EKA ili bilo kojim drugim pravnim subjektom koji je u relaciji sa EKA ili uzme učešće u Evrokupu, automatski se suspenduje iz članstva u KSS. U tom slučaju, eventualna suspenzija će se odnositi na učešće u takmičenjima svih selekcija kluba koji je suspendovan.“

Druga odluka odnosi se na regionalnu ABA ligu:

„Na osnovu odredaba Statuta KSS, član 56. tačka 18., Upravni odbor KSS, na sednici održanoj 19.aprila 2016.godine, donosi sledeću odluku:Imajući u vidu odluku ABA lige da prihvati uslove Evrolige koji su u suprotnosti sa stavovima FIBA, a u slučaju da ABA liga ne promeni stav po navedenom donet na sednici Skupštine ABA lige u Zagrebu 20.03.2016. godine, Košarkaški savez Srbije povlači podršku ABA ligi koju je sa ostalim regionalnim savezima dao na sastanku u Zagrebu jula 2015. godine.

Košarkaški savez Srbije ostaje pri stavu da je regionalno takmičenje korisno i potrebno za razvoj košarke na ovim prostorima.U skladu sa tim, Košarkaški savez Srbije će uputiti ABA ligi zahtev za restruktuiranje regionalnog takmičenja i donošenje kalendara takmičenja kojim bi se omogućilo nesmetano održavanje nacionalnih prvenstava i regionalne lige, a imajući u vidu i obaveze koje proističu iz učešća klubova u evro takmičenjima.“

Prema pisanju pojedinih medija predsednik KSS Dragan Đilas trebalo bi u sredu da se sastane sa čelnicima Partizana predsednikom Nikolom Pekovićem i sportskim direktorom Draganom Todorićem.Fiba Evropa suspendovala je 14 košarkaških saveza sa Evropskog prvenstva 2017. godine jer su njihovi klubovi izabrali da od sledeće sezone učestvuju u Evroligi i Evrokupu, a ne u takmičenjima pod okriljem Fiba Evropa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track