NOVI ZAPLET: FIBA ne priznaje 10-godišnje ugovore klubova sa Evroligom
Foto: Printskrin

Ne nazire se rešenje problema

NOVI ZAPLET: FIBA ne priznaje 10-godišnje ugovore klubova sa Evroligom

Košarka -

Svetska košarkaška federacija (Fiba) nije navodno priznala 10-godišnje ugovore koje je 11 klubova potpisali sa Evroligom za nastup u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Španski i italijanski mediji prenose da je Fiba navodno priznala samo trogodišnje ugovore potpisane pre dve godine, koji treba da isteknu u junu 2017. godine. Prema tim navodima, očekuje se da će po isteku tog ugovora Fiba zatražiti i od 11 najbogatijih evropskih klubova da se uključe u njena takmičenja, a ne u takmičenja Evrolige. Novi 10-godišnji ugovori imaju visoke kazne (više od milion evra) u slučaju da klubovi žele da ih jednostrano raskinu. Fiba Evropa je prošle nedelje obavestila 14 saveza evropskih zemalja o isključenju sa Evropskog prvenstva 2017, ako njihovi klubovi budu igrali takmičenja pod okriljem Evrolige. Osim toga, u opasnosti su i nastupi reprezentacija tih zemalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, kao i organizacija kvalifikacionih turnira. U Srbiji je održan sastanak klubova i saveza, a slični sastanci održavaju se širom Evrope u pokušaju da se pronađe rešenje. Fiba i Evroliga trenutno vode sporove i pred evropskim sudovima.

EOK podržao FIBA EvropePredsednik Evroskog olimpijskog komiteta (EOK) Partik Hiki podržao je odluku Fiba Evropa da suspenduje saveze sa Evropskog prvenstva u košarci, a podršku ovom činu objasnio je ocenom da je potrebno da se zaustave "privatne kompanije" koje žele da preuzmu sport. "Već neko vreme upozoravam na opasnosti ovih kompanija za pravljenje profita koje pokušavaju da otmu sport. Ako to ne ubijemo sada, stvari će izmaći kontroli. Ako nastavimo da ignorišemo situaciju, sledeći korak biće da privatne oganizacije nad kojima nemamo kontrolu organizuju alternativne Olimpijske igre", rekao je Hiki u intervjuu za Insajd d' gejms (insidethegames.biz) objavljenom danas. Fiba Evropa je u petak suspendovala šest zemalja sa Evropskog prvenstva, a još osam saveza je dobilo pismo u kome su obavešteni da je evropska organizacija čula izveštaje da su neki od njenih klubova sklopili sporazum sa ECA o učešću u njenim takmičenjima. Ti savezi su pozvani da objasne svoj položaj ili će i oni biti suspendovani. Fiba Evropa je zapretila i suspendovanim savezima oduzimanjem kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre. Fiba će sledećeg vikenda održati sastanak Izvršnog komiteta na kome će "diskutovati o mogućnosti donošenja odluka vezanih za globalne dogadjaje, kao što su kvalifikacioni turniri za OI, Olimpijske igre ili Svetsko prvenstvo". "Fiba je apsolutno u pravu sa ovim potezima koje je napravila, a mi ćemo ih podržati do kraja. U potpunosti podržavam poteze (generalnog sekretara Fiba) Patrika Baumana", rekao je Hiki, koji je i predsednik Olimpijskog komiteta Irske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja