(VIDEO) CRVENO-BELI U FINALU: Zvezda savladala Partizan, protiv Mege za trofej
Foto: Tanjug

Kup Radivoja Koraća

(VIDEO) CRVENO-BELI U FINALU: Zvezda savladala Partizan, protiv Mege za trofej

Košarka -
Ove godine biće repriza prošlogodišnjeg finala
1 / 8 Foto: Tanjug

Košarkaši Crvene zvezde igraće u finalu Kupa Radivoja Koraća pošto su u polufinalu savladali Partizan rezultatom 76:67 (26:18, 17:16, 13:16, 20:17).

Crveno-beli će u reprizi prošlogodišnjeg finala pokušati da odbrane kup protiv Mega Leksa koja je ranije danas savladala Vršac. Ta utakmica na programu je od 17 časova.

Prethodno, košarkaši Partizana i Crvene zvezde lako su prema očekivanju savladali Vojvodinu (81:54), odnosno Konstantin (81:65) i zakazali novi duel u polufinalu Kupa Radivoja Koraća.

Blažič je bio najefikasniji u ekipi Crvene zvezde sa 15 poena, 11 je postigao Kalinić, a 10 Marjanović.U ekipi Partizana 20 je postigao Mačvan, a 14 Pavlović.

Zvezda je sredinom prve četvrtine preuzela kontrolu i vođstvo koje nije ispuštala do kraja utakmice. Partizan je imao nekoliko šansi da izjednači i preokrene, ali je loše šutirao, pogotovo slobodna bacanja, pošto je tu imao učinak 17/31.

Meč je protekao bez većih incidenata, ali su paljene baklje, tako da je atmosfera u prepunom Čairu bila vrela i teška.

Uvodne minute utakmice obeležio je šuterki duel Palvovića i Markusa Vilijamsa koji su bili vrlo raspoloženi za igru i upravo su oni najzaslužniji za "rezultatsku klackalicu". Crvena zvezda je potom od rezultata 14:14 napravila seriju 10:1 i minut i po pre kraja prve deonice i poena Marjanovića, Jovića i trojke Kalinića stigla do devet poena prednosti. Izabranici Dejana Radonjića su u tom delu igre u potpunosti nadskakali Partizan, što im je i pomoglo da sačuvaju prednost.

Partizan je posle tri minuta igre u drugoj četvrtini ostao bez raspoloženog Pavlovića koga je trener Duško Vujošević povukao na klupu zbog tri lične greške, a aktuelni osvajač Kupa Radivoja Koraća je je to iskoristio i došao do prednosti od 12 poena (33:21). Do kraja te četvrtine Zvezda je održavala prednost, a tačku na prvo poluvreme stavio je trojkom uz zvuk sirene Pavlović koji se vratio na teren.

Crno-beli su na početku treće četvrtine zaigrali mnogo argesivnije u odbrani, popravili su skok i, predvođeni Mačvanom, napravili seriju 8:2 smanjivši prednost Zvezde na samo dva poena. Partizan je potom prokockao nekoliko napada za izjednačenje ili vođstvo, što su crveno-beli kaznili i ponovo se "odlepili" na 12 poena razlike.

Posle tehničke greške Lazića, Mačvan je u finišu treće četvrtine pogodio tri slobodna bacanja, a potom i trojku, pa se u poslednju četvrtinu ušlo s rezultatom 56:50 za Zvezdu.

Mačvan je svoju seriju nastavio i na početku poslednje četvrtine, ali se Zvezda preko Dangubića, Lazića i Blažiča ponovo "odlepila" na devet poena razlike, 63:54. Partizan je do kraja meča nekoliko puta uspevao da priđe na oko šest razlike, ali nije imao snage za više od toga.

TOK MEČA

1/4

Meč će suditi najiskusnija sudijska trojka Belošević, Jovčić, Vojinović.Partizan počinje sa petorkom: Tepić, Milosavljević, Pavlović, Mačvan, Đumić.Crvena zvezda: Vilijams, Dangubić, Blažić, Mitrović, Marjanović.

Vujošević je odlučio da u petorci krene sa Đumićem što je malo iznenađenje. Utakmica je počela poenima Vilijamsa, a uzvratio je Pavlović na isti način.

Partizan za sada provocira i pušta šut Nemanje Dangubića, koji je trti puta promašio. Za razliku od njega Pavlović, kojeg je Radonjić označio kao glavni problem je postigao prvih pet poena za Partizan.

Zvezda još jednom nije pogodila za tri poena, ali je Dangubić iz drugog plana uspeo da zakuca. Na drugoj strani Đumić za sada nema nikakav respekt prema rivalima, pogodio je jednu dvojku preko Bobana Marjanovića.

Na polovini prvog kvartala nerešeno je, ali najviše zahvaljujuči tome, što je Zvezda dva puta pogodila posle skoka u napadu i što je na drugoj strani Pavlović dao 8 poena - 10:10.

Partizan je pokušao da udvoji Marjanovića, što je dovelo do drugog faula Pavlovića, pa je ušao Murić.

Posle pet promašaja za tri Zvezde Mitrović je pogodio trojku za novo vođstvo Zvezde 17:14.

Serijom 10:1 Zvezda je pre isteka prve četvrtine povela 24:15 pa je Vujošević tražio minut odmora.

http://www.youtube.com/watch?v=B6jFbXDlBdA

Seriju Zvezde prvim poenima na meču prekinuo je Milosavljević. Do kraja četvrtine Kalinić je ubacio dva penala (Zvezda 6 od 6), a Vanja Marinković je bio polovičan za 26:18.

http://www.youtube.com/watch?v=k6-Pb_xEFG8

2/4

Dženkins je kaznio promašeni zicer Milutinova za prvu dvocifrenu prednost Zvezde 28:18. Mnogo je borbenosti na obe strane, utakmica je zaista dobra i nema incidenata.

U prvoj četvrtini ukupno je bilo 3 izgubljene lopte, a u prva dva minuta nastavkaveć ih je 4 (po dve na obe strane). Zvezda vodi 28:20.

Problem broj 1 za Partizan - Pavlović ima 3 faula. A tek je 14. minut. Najbolji igrač Partizana dva od 3 faula je napravio da bi sprečio kontru ribvala, koji uvećava razliku na 33:21.

Uz tri faula Pavlovića otežavajućaokolnost za Vujoševićev tim je 6 promašenih bacanja od 11 pokušaja. Na polovini druge četvrtine Zvezda vodi 33:25, a Radonjić posle ulaza Tepića traži tajm-aut.

Partizan je tri puta stao u zonu i uspeo da isprovocira Zvezdin promašaj u šutu za tri poena.

Četvrti put u prvom poluvremenu Partizan je dao koš uz faul, ali sa lošim bacanjima i bez trojke za sada je u zaostatku 35:28.

Zvezda kažnjava promašaje Partizana i minut i po pre poluvremena vodi sa 41:28. Interesantno je da Radonjićev tim nije promašio nijedno od 10 bacanja.

Zvezda je prvo poluvreme dobila 43:34 jer je bolje skakala 21:13, bolje šutirala bacanja 12 od 12 za dva poena 11 od 16. Partizan osim Pavlovića spolja nema raspoloženog igrača, pa ni šut 1 od 7 za tri poena (sedmu je ubacio Pavlović), ne treba da čudi, posebno, ako se uzme u obzir bilans crno - belih sa penala 7 od 13.

3/4

Drugo poluvreme je počelo promašajem Milosavljevića sa jedne i Mitrovića sa druge strane. Mačvan je trojkom primakao Partizan na šest poena zaostatka. Biće još vatre, daleko smo od kraja.

Blazič je pogodio prve poene za Zvezdu u nastavku. Odbrane su bolji deo timova u nastavku.

Partizan se vraća u meč i posle poena Murića i agresivne odbrane prilazi na minus 4 (41:45), posle čega Radonjić traži minut odmora. Partizan je odlučnije ušao u drugo poluvreme, a i njegov deo tribina u Čairu je znatno glasniji.

Posle nešto više od 4 minuta igre u nastavku Pasrtiza je prišao na 45:42, ali nije iskoristio dva napada posle tehničke Laziću zbog simuliranja. Murića neće šut, kao ni ceo tim Zvezde koji je pogodio svega dva poena.

Četiri napada je propustio Murić za potpuni povratak Partizana, a potom je Cirbes pogodio za dva poena.

Dženkins je trojkom vratio Zvezdu na bezbedno odstojanje i plus 8 - 50:42.

Dva i po minuta pre kraja treće četrvrtine Milutinov je napravio 4. faul, a Zvezda se serijom 7.0 vraća na dvocifrenu razliku 52:42.

Zvezda je u poslednjem minutu prve četvrtinr imala ponovo plus 12, ali je tada kluba Zvezde dobila tehničku grešku. U trećem kvartalu Mačvan je pogodio 11 od 16 poena Partizana za 56:50.

4/4

Pavlović u nastavku još bez poena, a prošlo je više od 10. minuta. Odmenio ga je Mačvan.

Njih dvojica su dali 32 od 52 poena Partizana do devet minuta pre kraja.

Još jednom Partizan na minus 4 kreće u napad. Zvezda vodi 58:54.

Mačvan nije pogodio,a Pavlović je u odbrani napravio 4. faul. Kapiten Zvezde ubacio je oba slobodna bacanja.

Blažič je pogodio trojku za plus devet Crvene zvezde 63:54 posle čega je Vujošević na teren vratio Mačvana.

Zvezda skuplja nekoliko lopti posle promašaja i čak i kada nema realizaciju, tim trenera Radonjića troši vreme i održava prednost.

Ako Zvezda pobedi ključni momenat utakmice možda će biti trojka Blažiča i dva skoka slovenačkog košarkaša u istom napadu njegovog tima. Sada na parket doleće svašta, ali nema većih incidenata.

Milosavljević je baš kao i pred meč i sada apelovao na navijače Partizana da ne bacaju ništa na teren.

Četiri minuta pre kraja Saša Pavlović, koji je u drugom poluvremenu ubacio samo jedan poen je napravio peti prekršaj, a umesto njega na terenu je Murić, koji je u trećem kvartalu pri rezultatu 45:42 promašio 4 šuta uzastopno

Razlika je na strani Zvezde od 6 do 10 poena do kraja su tri minuta.

Partizan nema rešenje za Blažiča, a sa druge strane Murić ne može da "namesti ruku". Blažič je u poslednjem kvartalu postigao sedam poena.

Posle Pavlovića i Milutinov petim faulom završava meč pre vremena.

Posle 19 ubačenih slobodnih bacanja Vilijams je u 20 pokušaju promašio i pšokvario zaista impresivan učinak Zvezde u polufinalu.

Minut i po pre kraja Murić je krenuo u kontru, ali je stao na nogu Luke Mitrovića i povredio zglob. Zvezda vodi 70:62 i na pragu je novog finala sa Mega Leksom.

Dramu u meč vratio je Milosavljević trojkom 49 sekundi pre kraja za 70:65.

Partizan je rešio da se brani, a Milosavljević je Mitroviča poslao na liniju za slobodna bacanja. Kapiten Zvezde je pogodio oba puta.

Zvezda je pobedila jer je bolje skakala i šutirala, a kuriozitet je da je promašila samo jedno bacanje iz 24 pokušaja

A, šta nas očekuje od utakmice?

A šta nas očekuje? Osim punih tribina na "Čairu" (karte su prodavane u paketima i rasprodate su) i sada već standardnih navijačkih provokacija, gde će grobari sa podsmehom podsećati na odnos Crvene zvezde i FMP-a, a delije već po ustaljenoj matrici izreći niz uvreda na račun trenera Partizana Duška Vujoševića, nadajmo se da se neće ponoviti Kragujevac. I sukobi od pre dve godine, koji su doveli do toga da se tada finale igra dva dana i da na dodeli pehara u dvorani bude sablasna tišina i ne više od stotinak ljudi, kojima je najmanje bilo do košarke.

http://www.youtube.com/watch?v=artgu1wXpRw
Foto: KSS
Foto: KSS

Na terenu će se voditi tek prva u nizu bitaka dva tima, koje slede. Ova je rezultatski možda najmanje važna, ali vodi ka trofeju. A on je cilj. Za svakoga pa i za Zvezdu i Partizan. Odmah posle Niša sledi duel u ABA ligi, a potom je moguće da se "večiti" sastanu i u plej ofu ABA lige takmičenja, koje za sada još uvek vodi ka Evroligi.

Videćemo da li Partizan ima načina da se u nedostatku centara posle odlaska Gagića i neugranosti i neiskustva Đumića, suprotstavi Bobanu Marjanoviću i odličnom Cirbesu pod tablom, gde je jedini pravi centar Nikola Milutinov.

http://www.youtube.com/watch?v=T1H4u7WTP2A

Saznaćemo i mogu li košarkaši Zvezde kada je važno i kada je odbrana pokretna i ume da iznenadi da poprave šut van reketa. Da li Blazič, Dangubić, Vilijams, Dženkins i ostali mogu na pravi način materijalizovati prednost koju donosi već pomenuti Marjanović.

Foto: KSS
Foto: KSS
http://www.youtube.com/watch?v=4fiL2zS797Q

Biće zanimljivo i videti kako će trener Radonjić pokušati da zaustavi Sašu Pavlovića čoveka za koga je sa rekao da je najbolji košarkaš u ABA ligi i kao će odgovoriti na širinu napada Partizana koju daju Murić, Mačvan, Andrić i sve razigraniji Tepić.

Na kraju stiže i odgovor na pitanje može li Zvezda da prekine Partizanov niz pobeda u derbijima koji se igraju na Čairu. Dva poslednja tim iz Humske je dobio i to 2009. (80:65) i tri godine kasnije 64:51.Tada je za razliku od večeras igrano finale i Partizan je prigrabio Žućkovu levicu.

http://www.youtube.com/watch?v=YYvXxoVQSkE

http://www.youtube.com/watch?v=9QP36Ya6Z4Q

16:47 - Niš spreman za polufinale Kupa, atmosfera u gradu mirnaNekoliko sati pre početka polufinalnih mečeva košarkaškog Kupa Radivoja Koraća atmosfera u Nišu je mirna i nema incidenata. U gradu za sada nema organizovanog okupljanja navijača, a policija je uglavnom raspoređena oko dvorane Čair. U centru Niša primetna je velika gužva. Trgovi i glavna šetališta su puni i skoro je nemoguće pronaći slobodan sto u kafićima. Meštani kažu da je to uobičajena slika za Niš vikendom, ali i da je tome dodatno doprineo završni turnir nacionalnog Kupa.

19:23 - Kapiteni apeluju na sportsko navijanje u polufinalu KRKKapiteni košarkaških klubova Partizan i Crvena zvezda Dragan Milosavljević i Luka Mitrović pozvali su danas svoje pristalice da navijaju sportski u predstojećem meču ta dva kluba u polufinalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu. U apelu navijačima, koji je novinare dočekao na njihovim mestima u hali Čair, Milosavljević i Mitrović navode da je veoma važno da Kup Radivoja Koraća protekne u pravoj sportskoj, korektnoj i prijateljskoj atmosferi. "Utakmica Crvene zvezde i Partizana, najvećih sportskih rivala, ali i velikih sportskih prijatelja, uvek su vrhunski sportski klupski događaji. Ucinimo sve da on protekne u fer i sportskoj atmosferi. Navijajte iz sve snage i time nam pomozite da damo i više od maksimuma, ali ne vređajte i ne omalovažavajte protivnika", navodi se u apelu. Zvezda i Partizan igraju večeras od 21.00 u niškoj hali Čair. Apel dvojice kapitena nalazio se na svim mestima u hali. "Sport je viteška igra i naša je zelja da ova utakmica to u svemu i potvrdi. Volimo košarku, volimo svoje klubove, ali i u svemu poštujmo velikog protivnika. To je pravi način da pokažete ljubav prema Partizanu i Crvenoj zvezdi", stoji u apelu. Polufinalni meč između Partizana i Crvene zvezde igra se večeras od 21.00 u niškom Čairu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track