(VIDEO) FRANCUZ RASPAMEĆEN SRBIJOM: Neću trenera Tonija Parkera, košarka se bolje uči u Valjevu
Foto: Borislav Džaković

Zanimljivosti

(VIDEO) FRANCUZ RASPAMEĆEN SRBIJOM: Neću trenera Tonija Parkera, košarka se bolje uči u Valjevu

Košarka -
Lorenco Laine (12) smatra da će dečačke snove lakše ostvariti u Valjevu nego u domovini i zato intenzivno uči naš jezik
1 / 5 Foto: Borislav Džaković

Lorenco Laine (12) tek je jedan od miliona dečaka koji maštaju da jednog dana postanu vrhunski košarkaši i zaigraju u NBA ligi.

Ono što ovog Francuza razlikuje od generacije kojoj pripada ke put kojim želi da ostvari snove, Lorenco je naime prošle godine boravio na Zlatiboru i kao polaznik kampa "AKK Aleksandar Nikolić" po povratku u Pariz od oca zahtevao da se preseli u Srbiju i trenira sa učiteljima sa kampa.

Zato je sa ocem i drugom nedavno boravio u valjevu, gde je po tri puta dnevno radio sa trenerom Borislavom Džakovićem, nekada strategom tuzlanske Slobode i Partizana, kojeg je upoznao na Zlatiboru.

"Došao sam jer želim da upoznam Srbiju. kada se moj sin vratio iz kampa rekao je da je to prelepa zemlja i imao je veliki osmeh, što me je nateralo da dođem ovde i vidim čime je ostao impresioniran", kaže Vinsent, otac mladog košarkaša.

On je u Francuskoj stupio u kontakt sa trenerom Liona i selektorkom košarkašica Srbije Marinom Maljković, koja mu je preporučila put u Valjevo.

" Ljudi su seli u kola i došli kod mene u Lion da se posavetujemo. Shvatila sam da je Lorenco rešen u svojoj nameri da dođe u Srbiju i dugo sam sa njegovim ocem pričala o svemu. On misli da se u našoj zemlji o kojoj malo zna, dobro trenira i želi da mu dete ode tamo gde će se osećati srećno i ispunjeno", rekla je Maljkovićeva za Kurir.

Sa druge strane Vinsent kaže da je tako nešto morao da uradi.

"Kada ste u Parizu nemate jasnu sliku o Srbiji. zato sam pričao sa prijateljima iz Pariza i sa marinom, kojoj sam jako zahvalan. Treneri ovde gledaju unapred, sagledavaju detetovu srčanost i potencijal. To u Francuskoj nije običaj".

Lorenco, koji u Parizu radi sa nekadašnjim trenerima Tonija Parkera i Joakima Noe je oduševljen uslovima rada u Srbiji.

"Treneri su super, a zemlja je super. Ne gledaju samo koliko si snažan. Zato želim da dođem i treniram mnogo. Počeo sam da učim srpski sa Pavlom, mojim drugarom sa kampa i naučio sam nekoliko reči tipa "Dobar, dan, laku noć, Dobro... Ti si lepa"..."

Lorenco je u Srbiju doveo i druga Mehti Dijenga.

"Jako sam srećan što sam ovde", rekao je Mehti, a potom na srpskom izgovorio: "Brat moj, sestra moja" i okrenuo se ka slici našeg reprezentativca Miloša Teodosića.

Trener kadeta valjevskog Metalca Dragan Gale Simeunović, koji bi trebalo da od naredne jeseni trenira Lorenca, oduševljen je onim što je video.

"Situacija je neobična. On ima želju da ostane ovde i spoji treninge i školu. Na potezu je KSS koji mora da dozvoli mladim igračima tako nešto. Lorenco bi, ako dođe igrao za Metalac", rekao je Simeunović.

"Nije lako poslati ga ovde bez roditelja. Čeka nas težak zadatak, ali barijere su tu da ih probijemo", dodao je Simeunović.

Koordinator Metalčeve škole Borislav Džaković je istakao.

"On je jako talemntovan i motorički sposoban, spretan je i leži mu lopta. Ipak ne treba zaboraviti da mladi igrači treba da budu pametni dok su mladi. To znači da rano, još na početku karijere budu savesni i svesni da karijera ne traje dugo. Lorenco je upravo takav. On želi da radi i od kako je otišao u Pariz piše mi kako je spreman da radi i svestan da samo tako može ostvariti san i cilj - odlazak u NBA. Sa druge strane mora da se zna da trener nije gonič robova. već savetodavac, koji vas vodi ka cilju", rekao je Džaković.

http://www.youtube.com/watch?v=K6Lub2kvxjw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track