(VIDEO) PRVI PORAZ: Košarkašice Srbije pale pred Rusijom, u drugu fazu nose pobedu i poraz
Foto: Kurirsport

Evropsko prvenstvo za košarkašice

(VIDEO) PRVI PORAZ: Košarkašice Srbije pale pred Rusijom, u drugu fazu nose pobedu i poraz

Košarka -
Rivali Srbije u nastavku takmičenja biće Španija, Litvanija i Slovačka
1 / 5 Foto: Kurirsport

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Rusije sa 77:53 (18:17, 23:7, 19:13, 17:13) u četvrtom kolu C grupe na Prvenstvu Evrope u Mađarskoj i Rumuniji. Srbija je doživela prvi poraz na EP, zbog čega je iza Rusije završila na drugom mestu C grupe, i u narednu fazu preneće tri boda.

Ruskinje su od starta nametnule svoj tempo, a presudna je bila druga četvrtina u kojoj su izabranice selektorke Marine Maljković postigle samo 7 poena. Do kraja utakmice ruski tim je konstantno povećavao prednost, do krajnjih 24.

Najefikasnija u srpskoj ekipi bila je Ana Dabović sa 15 poena, a jedina raspoložena uz nju bila je naturalizovana Amerikanka Danijel Pejdž sa 9 poena i 9 skokova.

Rivali u novoformiranoj grupi F biće Španija, Slovačka i Litvanija. Prvu utakmicu Srbija će odigrati 18. juna protiv Slovačke, dva dana kasnije rival će biti Španija, a 22. juna Srbija će u poslednjem meču druge faze igrati protiv Litvanije.

http://www.youtube.com/watch?v=aNPDo0FqNvQ

Prva četvrtina

Srbija je loše počela meč, skoro 5. minuta nije bilo poena, a više je šutirano za tri nego za dva poena. Sa druge strane Ruskinje su ubacile pet poena i povele na startu. Prve poene za naš tim ubacila je Danijel Pejdž. zatim je uz faul pogodila i Ana Dabović, pa je na polovini prvog kvartala bilo 5:9.

Ana Dabović je ubacila prvu trojku za Srbiju, pa je dva i po minuta pre završetka prve četvrtine Rusija vodila 15:10. Selektorka Maljković, ima zamerku na igru u odbrani. Napad je proradio, a posle trojke Milice Dabović prišli smo na 13:15.

Do kraja četvrtine Ruskinje su odbile napad Srbije i prvi dero igre dobile rezultatom 17:18.

Druga četvrtina

Ruskinje su bolje počele drugi deo igre i serijom 6:0 uvećale vođstvo na 17:24. Srbija je prve poene postigla sa slobodnog bacanja i to tako što je Ana Dabović oba puta bila precizna. Kao na startu prve četvrtine Srbija više od 5 minuta ne može da poentira i tako materijalizuje mnogo agresivniju odbranu nego što su je igrali na startu meča.

Šestominutni post Srbije prekinula je dvojkom Kristina Topuzović, jedina članica nacionalnog tima koja nastupa u Srbiji, gde brani boje šampiona Radivoja Koraća. Dva minuta pre poluvremena Rusija je stekla do tada maksimalnih plus 12 (23:35).Ruski tim je mnogo bolje šutirao i posle prvog poluvremena zasluženo vodi 24:41.

Treća četvrtina

Posle dva minuta trećeg kvartala Ruskinje vode 27:43. Srbija pokazuje želju da se vrati u meč, ubrzala je igru u napadu i polovinom treće četvrtine zaostatak je 12 poena 35:47.Prilika za priključak međutim je propusštena, jer su Ruskinje napravile seriju 8:0 i stekle do tada maksimalnih + 20 (35:55).

Do kraja trećeg kvartala Rsuija je povećavala prednost, a taj period igre okončan je poenima Nevene Jovanović uz faul i vođstvom prtivnika 40:60.

Četvrta četvrtina

Selektorka Maljković tražila je od tima, da pokuša da smanji zaostatak za rivalom, bez obzira što kako je istakla teško možemo doći do pobede. Problem našeg tima bio je pre svega loš šut za tri poena, koji će verujemo u nastavku proraditi.

na kraju meča, Srbija je slavila sa 77:53

Tok meča

Izabranice selektorke Marine Maljković prethodno su sa tri pobede na startu šampionata obezbedile plasman u drugi krug, ali utakmica protiv Ruskinja ima veliki značaj.

U slučaju pobede Srbija bi prenela maksimalan broj bodova u novoformiranu grupu koja će se igrati u Đeru. Time bi Srpkinje širom otvorile vrata četvrtfinala, moguće i lakšeg rivala u borbi za mesto koje vodi u polufinale.Sve misli su usmerene na ekipu koja je u dosadašnjem toku prvenstva ostvarila dve pobede i doživela jedan poraz, a stigla je u Mađarsku sa ambicijama da osvoji medalju.

"Poslednja utakmica, nama treća u tri dana, sa najjačim protivnikom ovde u Sombateljiju. Kako se približavamo kraju možemo da potvrdimo da je ovo grupa koja je bila izuzetno teška. Uz onu u Šopronu najteža. Prema rezultatima, mnogo teža situacija nego u Rumuniji. Čeka nas izuzetno težak meč, biće pravi derbi ako mi budemo igrali kao protiv Britanije. Jedva čekam utakmicu protiv Rusije, koja ima veliki ulog. Igra se za prvo mesto. Posle ove tri utakmice i svih mojih reakcija nakon njih, dolazi Rusija. U pravo vreme", rekla je selektorka Srbije Marina Maljković.

Sada je poznato da će rivali Srbije u Đeru iz grupe koja se igra u Šopronu biti Španija, Litvanija i Slovačka. Četiri najbolje ekipe iz Đera plasiraće se u četvrtfinale koje se igra u Budimpešti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track