ŠVAJCARCI TEŠKOM MUKOM IZBORILI POBEDU! Nisu pokazali NIŠTA, al stigoše do velika tri boda! Kamerun nije za potcenjivanje! (VIDEO)
Foto: EPA

KATAR 2022

ŠVAJCARCI TEŠKOM MUKOM IZBORILI POBEDU! Nisu pokazali NIŠTA, al stigoše do velika tri boda! Kamerun nije za potcenjivanje! (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Fudbaleri Švajcarske teškom mukom savladali su reprezentaciju Kameruna 1:0 u prvom meču G grupe na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Strelac jedinog gola na meču bio je Embolo u 48. minutu meča nakon asistencija Đerdana Šaćirija.

Kamerun je bi znatno bolja i opasnija ekipa u prvom poluvremenu, imali su "Neukrotivi lavovi" nekoliko sjajnih šansi, ali nisu ih realizovali. Prvi šansu na utakmici imao je Brajan Mbeumo, koji je u desetom minutu utrčao u kazneni prostor i šutirao iskosa, ali je golman Jan Zomer bio na pravom mestu. Na odbijenu loptu je natrčao Karl Toko Ekambi, ali je šutirao preko gola.

Nekoliko minuta kasnije zapretio je i Erik Maksim Čupo-Moting, a u dobroj šansi našao se i Martin Ongla ali je loše šutirao pa Zomer nije imao problema.

Favorizovana Švajcarska bila je bezopasna u prvih 45 minuta, Šaćiri i Džaka potpuno neprimetni na terenu, međutim, u drugom pluvremenu situacija se potpuno promenila.

Embolo je u 48. minutu iskoristio dodavanje Šaćirija i Švajcarci nakon prve prilike na meču dolaze do prednosti, koju nisu ispuštali do kraja meča. Zanimljivo, Embolo nije slavio gol iz poštovanja prema svoj rodnoj zemlji.

Čupo Moting je u 57. minutu lepo prošao po desnoj strani i šutirao, ali je Zomer odbranio, a desetak minuta kasnije je na drugoj strani zapretio Ruben Vargas ali je Onana izašao kao pobednik.

Švajcarci su do kraja meča imali potpunu kontrolu, dobru priliku u samom finišu je propustio Haris Seferović, dok Kamerunci nisu uspevali da opasnije zaprete.

U narednom kolu Švajcarska će odmeriti snage sa Brazilom, dok Kamerun 28. novembra od 11 časova igra protiv selekcije Srbije.

ŠVAJCARSKA - KAMERUN 1:0

UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE, POBEDA ŠVAJCARSKE!

90. minut - Švajcarska rutinski čuva prednost u završnici meča.

83. minut - Novi žuti karton za Švajcarce, Akanđi je dobio opomenu zbog oštrog starta.

81. minut - Embeumo izlazi iz igre, ulazi napadač moskovskog Dinama Ngamaleu.

80. minut - Igra se na polovini Švajcarske, ali Lavovi ne uspevaju da pronađu put do gola Zomera.

74. minut - Izmene u Kamerunu. Vensan Abubakar je preuzeo kapitensku traku umesto Čupo Motinga, dok je Enkudu zamenio Toko Ekambija.

71. minut - Trostruka izmena u Švajcarskoj. Teren napuštajtaju Embolo, Šaćiri i Sou, a u igru ulaze Frej, Okafor i Haris Seferović.

68. minut - Prva izmena u Kamerunu. Izlazi Ongla, priliku dobija Ondoua.

67. minut - Sjajna prilika za Švajcarce! Vargas je iz drugog plana uputio snažan udarac, ali Onana sjajno brani!

66. minut - Prilika za Kamerun, Angisa je najbolje skočio nakon centaršuta iz slobodnog udarca, ali Zomer brani njegov šut.

64. minut - Prva opomena za Švajcarce, Elvedi je dobio žuti karton.

62. minut - Embolo je ostavio loptu Vargasu, ovaj probio po levoj strani, šutirao, ali defanzivac Kameruna je izblokrao njegov udarac. Posle kornera odbrana Kameruna je rutinski otklonila opasnost.

56. minut - Bolja igra Švajcarske u drugom delu meča.

48. minut - GOL! ŠVAJCARSKA VODI 1:0, STRELAC JE EMBOLO! Akcija po desnoj strani, centaršut Šaćirija po zemlji na ivicu peterca, gde se našao napadač Monaka i rutinski savladao Onanu. Propuštene prilike skupo su koštale Kamerunce, Švajcarska nezasluženo dolazi do prednosti. Zanimljivo, Embolo nije slavio gol iz poštovanja prema zemlji u kojoj je rođen.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Kraj prvog poluvremena!

45+ minut - Jedina situacija kada su uzdahnuli navijči Švajcarske žaleći za propuštenom prilikom. Nakon kornera Akanđi je uputio udarac, ali lopta je prohujala pored stative golmana Onane.

45. minut - Završnica prvog poluvremena, samo dva minuta nadoknade.

40. minut - Elvedi se odlično pozicionirao i uputio udarac glavom nakon kornera, ali lopta je završila pored stative.

36. minut - Prvi žuti karton na meču. Dobio ga je desni bek Kameruna Kolins Fai zbog oštrog starta na Niku Elvediju.

35. minut - Još jedna šansa za Kamerun! Vidmer je u poslednji čas skinuo loptu sa noge napadaču Kameruna i sprečio ga da zatrese mrežu. Lavovi dominiraju na ovom meču.

Švajcarska - Kamerun
foto: EPA

30. minut - Preti Kamerun, probudili su se i navijači. Zomer je ponovo sapasao očajne Švajcarce. Odlična kombinacija po desnoj strani posle koje se Hongla našao u prilici za šut, ali golman Švajcarske je sjajno reagovao.

24. minut - Novi ozbiljan napad Kameruna. Švajcarska pokazuje određenu ranjivost u odbrani, koju Kamerun još uvek ne uspeva da naplati. Izvukli su samo korner nakon jedne akcije koja je obećavala.

22. minut - Opao intenzitet igre.

15. minut - Probudili se Lavovi! Ohrabrila ih je prilika koju su imali u 11. minutu, ozbiljno prete iz kontri!

Švajcarska - Kamerun
foto: EPA

11. minut - Kakva šansa za Kamerun! Iskoristili su rupu u zadnjoj linije Švajcarske odbrane Kamerunci, Embuemo je sjajno utrčao na dodavanje i šutirao iskosa, ali je gađao pravo u Zomera. Posle odbitka pokušao i Karl Toko Ekambi, ali je poslao loptu malo iznad gola.

9. minut - Pokušavaju Kamerunci da se oslobode pritiska. Imali su priliku da iz slobodnog udarca ugroze gol Zomera, ali centaršut nije bio dobar.

5. minut - Igra se odvija na polovini Kameruna. Švajcarska ima inicijativu, drži loptu u svom posedu i pokušava da pronađe put do gola Kameruna.

Švajcarska - Kamerun
foto: EPA

1. minut - Utakmica je počela. Švajcarska je izborila korner. Šaćiri je poslao loptu na ivicu peterca, ali lopta je došla do odbrambenog fudbalera Kameruna koji šalje loptu na sredinu terena.

Počelo je!

Švajcarska - Kamerun
foto: EPA

Meč uskoro počinje!

Igrači su izašli na terenu, vreme je za nacionalne himne.

10:16 - Navijači pristižu na stadion Al Janoub

Švajcarska - Kamerun
foto: EPA
Švajcarska - Kamerun
foto: EPA

SASTAVI

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer – Vidmer, Akandži, Elvedi, Rodrigez – Džaka, Frojler, Sou – Vargas, Šaćiri, Embolo

KAMERUN (4-3-3): Onana – Fai, Kasteleto, Nkulu, Tolo – Angisa, Um, Hongla - Embeumo, Čupo Moting, Ekambi

Džaka odustao od "One love" trake

Nakon pretnje FIFA da će svi kapiteni koji budu nosili kapitensku traku u duginim bojama dobiti žuti karton pre nego što meč počne, Švajcarska je prva odustala.

"Moramo da poštujemo pravila i skoncentrišemo se na fudbal. To je sve što nameravam da radim. Mi smo ovde da igramo fudbal, a ne da držimo lekcije bilo kome", rekao je kapiten Granit Džaka.

Fudbaleri Švajcarske i Kameruna od 11 časova igraju prvi meč grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Što se tiče Švajcarske u pitanju je ozbiljna ekipa, tim koji već dugo vremena igra zajedno, dobro se poznaju i u Katar su stigli sa visokim ambicijama.

Na spisku su stari znanci iz Rusije, Granit Džaka i Đerdan Šaćiri, Albanci sa Kosova, koji su bili kobni po našu reprezentaciju na prethodnom Mundijalu.

Njih dvojica su provocirali Srbije pokazivanjem simbola Velike Albanije zbog čega su dugo bili tema svetskih medija.

Đerdan Šaćiri, Granit Džaka, dvoglavi orao
foto: EPA/LAURENT GILLIERON

Kada je u pitanju Kamerun, reč je o selekciji koja je preskočila Mundijal u Rusiji, a najbolji plasman im je četvrtfinale 1990. godine u Italiji. Pre dolaska u Katar, Kamerunci se ne mogu pohvaliti sjajnim rezultatima jer su pobedili samo jednom u poslednjih pet utakmica.

U generalnoj probi su poraženi od Paname, pa bi svaki gol na ovom prvenstvu predstavljao veliki uspeh za ovu afričku selekciju. A kako autsajderi u Kataru prave istorijske podvige, možda danas red na Kamerun da nastavi senzacionalni niz.

Dobro došli na KURIR live.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track