SVETSKI ŠAMPION POKAZAO KLASU: Francuska razbila Poljsku, MAGIJA maestralnog Mbapea! Trikolori čekaju Engleze (VIDEO)
Foto: Profimedia

katar 2022

SVETSKI ŠAMPION POKAZAO KLASU: Francuska razbila Poljsku, MAGIJA maestralnog Mbapea! Trikolori čekaju Engleze (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Svetski šampion je pokazao klasu i razbio Poljsku u osmini finala sa 3:1 (1:0).

Junak meča je bio dvostruki strelac, maestralni napadač Pari Sen Žermena Kilijan Mbape, koji je sada ukupno postigao devet golova na Mundijalima. Vodeći gol za Trikolore je dao je Olivije Žiru u samoj završnici prvog poluvremena.

Kilijan Mbape
foto: Profimedia

U prvom delu igre, Poljaci su imali dve dobre prilike, ali ih je presekao gol Žirua. U drugom poluvremenu sve je bilo u znaku maestralnog Mbapea, koji je bio nezadrživ za Poljake. Oba pogotka je dao na efektan način, poslavši loptu pod prečku, što je bilo neodbranjivo za golmana Ščesnog.

Počasni gol za Poljsku je postigao Robert Levandovski iz penala, ali tek iz drugog pokušaja, kada je viđen pravi cirkus u sudijskoj nadoknadi. Posle VAR intervencije dosuđen je pdebal za Poljsku. Loris je prvo uhvatio "živu loptu" Levandovskom, koji je ipak iz drugog pokušaja, nakon ponavljanja penala, bio siguran sa bele tačke, ali bila je to slaba uteha za Poljsku.

Uživo:

Drugo poluvreme:

Završena je utakmica, Francuska zasluženo ide u četvrtfinale.

90+9. minut - GOL - 3:1 - Levandovski iz penala. Posle intervencija VAR-a, dosušen je penal za Poljsku. Golman Francuske Loris je prvo uhvatio živu loptu, ali je jedanaesterac ponovoljen, pa je Levandovski tek iz drugog pokušaja postigao sa bele tačke počasni gol za Poljake.

90+1. minut - GOOOOL - 3:0 za Francusku - Mbape! Velemajstorski potez, precizna dijagonala koja završava u rašljama gola Poljaka!

75. minut - GOOOOOL - 2:0 za Francusku - Mbape! Njegov osmi gol! Brz kontranapad Francuza i mat i tri poteza: Žiru - Dembele - Mbape, koji je poslao loptu pod prečku. Bio je to neodbranjiv šut, Ščesni ništa nije mogao.

71. minut - Posle dužeg vremena napad Poljaka. Pokušao je Glik glavom posle centaršuta iz slobodnog udarca sa desne strane. Ipak, bio je to trom i neprecizan udarac.

56. minut - Posle prave majstorije je šutirao Mbape, ali Krihovjak skrenuo loptu u korner. Ščesni je fauliran posle kornera, tako da atraktivan gol "makazicama" Žirua nije priznat!

Olivie Žiru
foto: Profimedia

48. minut - Grizman je direktno šutirao iz slobodnog udarca na gol, ali Ščesni je na pravom mestu.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Prvo poluvreme:

- Završeno je prvo poluvreme.

45. minut - Igraće se još dva minuta sudijske nadoknade.

44. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 1:0! Olivije Žiru je doveo Francusku u vođstvo!

38. minut - Kako ovo nije bio gol? Neverovatna šansa za Poljake, umalo da aktuelni svetski prvak bude šokiran. Pokušali su Poljaci u jednom napadu nekoliko puta izbliza da matiraju Lorisa, ali je iskusni golman maestralnim intervencijama sačuvao svoju mrežu.

Mbape
foto: Profimedia

36. minut - Ponovo Mbape pravi problem protivničkim defanzivcima. Sjajno se brzonogi Francuz oslobodio svog čuvara, šutirao, ali je lopta pogodila spoljni deo mreže.

33. minut - Levandovski je imao sjajnu priliku da iz slobodnog udarca postigne gol, međutim poljski napadač je loše šutirao.

28. minut - Poljaci za sada uspešno odolevaju napadima Francuske.

21. minut - Prva šansa za Poljake. Robert Levandovski je oprobao svoj udarac sa nekih 20ak metara, ali lopta je prošla malo pored desne stative.

17. minut - Nova prilika za Francusku. Dembele je šutirao sa ivice kaznenog prostora, ali pravo u Ščensija.

13. minut - Čuameni je sjajno šutirao, ali je Ščensni još bolje odbranio.

9. minut - Prošao je Mbape sjajno po levoj strani, uputio obećavajući centaršut ali je štoper Poljske u zadnjem momentu izbacio loptu u korner.

Robert Levandovski
foto: Profimedia

6. minut - Agresivno su Poljaci ušli u ovaj meč. Pritiskaju zadnju liniju Francuza koji imaju poteškoća sa iznošenjem lopte.

2. minut - Prva prilika za Francuze. Grizman je izveo slobodan udarac sa desne strane, centrirao je lepo ali je lopta protutnjala kroz kazneni prostor Poljske.

1. minut - Meč između Francuske i Poljske je upravo počeo.

Uoči meča:

- Fudbaleri izlaze na teren, sledi intoniranje nacionalnih himni.

Poznati sastavi:

Francuska: Loris - Kunde, Varan, Upamekano, Ernandez - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru

Poljska: Ščensni - Keš, Glik, Kivior, Berežinski - Krihovjak, Zjelinski, Žimanski - Kaminski, Frankovski, Levandovski

Francuska je uspela da prvo mesto u Grupi D obezbedi već posle dve utakmice na turniru, zahvaljujući pobedama protiv Australije (4:1) i Danske (2:1).

Posle promena u timu, aktuelni prvaci sveta su izgubili poslednji meč u grupi od Tunisa (1:0).

Zbog obezbeđenog prolaska u narednu rudnu, selektor Francuske Didije Dešan je u utakmici trećeg kola protiv Tunisa imao taj luksuz da odmara ključne igrače.

Sa druge strane, fudbaleri Poljske su u prvom kolu Grupe C odigrali 0:0 sa Meksikom, potom su pobedili Saudijsku Arabiju sa 2:0, da bi u poslednjem kolu istim rezultatom izgubili od Argentine.

Na kraju su bili drugi u grupi, iza Argentine, a sa istim brojem bodova kao Meksiko.

Pred ovaj meč, selektor Trikolora Didije Dešan rekao je da je njegov tim spreman da napadne Poljsku.

"Poljska je tim koji se uglavnom branio u tri meča grupne faze i to je radio veoma dobro. Rekao bih i da se u tom bloku ispred gola Poljaci najbolje snalaze, ali nisu defanzivna ekipa - samo pogledajte kakva imena imaju napred. Levandovski je moćan napadač, probaćemo da ga ograničimo. Što manje lopti ima u posedu, manje može i da uradi", jasan je Dešan.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track